نکات مهم برای ورود به بازار ارزهای دیجیتال

 آموزش خرید و فروش سریع ارز دیجیتال :

 

جهت خرید اولین ارز دیجیتال خود ابتدا شما باید یک کیف پول یا Wallet داشته باشید که ارزهای دیجیتال خود را در آن نگهداری کنید. برای مثال بایستی  از یک کیف پول رایگان نرم افزاری  مثل Atomic یا Trust استفاده کنید و آنرا روی گوشی تلفن همراه یا کامپیوتر خود دانلود و نصب کنید و یا برای امنیت بیشتر ارزهایتان،  یک کیف پول سخت افزاری معتبر مانند Ledger خریداری کنید. 

سپس در هنگام راه اندازی کیف پول نرم افزاری یا سخت افزاری ، کیف پولتان در ابتدا برای شما عبارات بازیابی یا Recovery Phrase می سازد که معمولا 12 یا 24 عبارت انگلیسی معنادار خواهد بود که بایستی این عبارات را با دقت و به ترتیب روی کاغذ یادداشت کنید و از آن به خوبی نگهداری کنید و با هیچ شخصی به اشتراک نگذارید. این عبارات تنها پشتیبان از دارایی های شما خواهد بود و در صورت دسترسی نداشتن به کیف پولتان می توانید در یک کیف پول جدید دارایی خود را بازیابی کنید.

سپس می توانید از منوی Receive در کیف پولتان آدرس کیف پول ارز دیــــجیــــتــــــــــــال موردنـــظـــــرتــان مثلا بیت کوین یا اتریوم را بیابید و آن را می توانید براحتی برای هر شخص یا صرافی آنلاین به اشتراک بگذارید و این آدرس کیف پول مثل شماره حساب بانکی شما خواهد بود. حالا باید در یکی از صرافی های ارز دیجیتال ایرانی مانند "ارزمدرن" ثبت نام و احراز هویت کنید تا بتوانید به خرید و فروش ارز دیجیتال بپردازید.

حالا می توانید در صرافی ارز دیجیتال با پرداخت ریال ارز مورد نظرتان مثلا بیت  کوین یا اتریوم  را خریداری کنید و در هنگام سفارش از وبسایت صرافی ، آدرس کیف پول خود را که در مرحله قبل بدست آوردید از کیف پولتان Copy  کرده و در قسمت مربوطه در وبسایت صرافی Paste کنید و پس از ارسال ارز توسط صرافی به کیف پول شما میتوانید موجودی  را در کیف پولتان مشاهده کنید. 

زمانی هم که میخواستید ارز دیجیتال خود را بفروشید برعکس مرحله قبل ابتدا آدرس کیف پول ارز مدنظر مثلا بیت کوین یا اتریوم را  از وبسایت صرافی Copy کرده و سپس به کیف پول خود رفته و از منوی Send کیف پول، آدرس کیف پول صرافی را Paste کنید و مقدار مدنظرتان را ارسال کنید تا معادل ریالی آن  توسط صرافی به حساب بانکی شما واریز گردد.

 


 

نکات مهم برای ورود به بازار ارزهای دیجیتال :

 

 

1. جهت ورود به بازار ارزهای دیجیتال همانند هر بازار دیگری بایستی دانش خود را افزایش دهید تا از سرمایه خود محافظت کنید و بخوبی بتوانید در این بازار با آموزش های مناسب به سود برسید. بدین منظور می توانید از سایت های بسیار زیادی که به زبان فارسی هستند استفاده کنید. همچنین در منوی آکادمی سایت ارزمدرن  میتوانید مقالات و ویدیوهای آموزشی ارزهای دیجیتال را بصورت رایگان مشاهده کنید.

2. حتما بر روی ارزدیجیتالی که میخواهید سرمایه گذاری کنید خوب تحقیق کنید و از روی احساسات و جو روانی اطرافیان خصوصا زمانی که آن ارز در اوج قیمت است تصمیم به خرید نگیرید. جهت خرید ارز های دیجیتال باید درباره آن ارز در وبسایت های مرجع مانند Coinmarketcap.com و وبسایت اصلی خود آن ارز تحقیق کنید . از جمله موارد مهمی که بایستی درباره یک ارز دیجیتال بررسی کنید : خواندن وایت پیپر ،اهداف و برنامه های آن تیم اصلی و شرکای تجاری آن لیست بودن در تعدادی از صرافی های معتبر پشتیبانی شدن در کیف پول های معروف حجم معاملاتی مناسب در 24 ساعت اخبار فاندامنتال خوب پیرامون آن

3.هر ارز دیجیتال یک نام و یک نماد اختصاری دارد که نماد هر ارز ، اطلاعات کامل راجع به هر ارز، تاریخچه و نمودار قیمت، بیشترین و کمترین قیمت تاریخ آن ارز، تعداد توکن های موجود و درگردش آن ارز، حجم معاملاتی آن در یک روز گذشته، لیست صرافی هایی که در آن ها لیست شده، آدرس وبسایت و شبکه های اجتماعی آن ارز و بسیاری اطلاعات دیگر را می توانید از سایت مرجع Coinmarketcap.com مشاهده و بصورت کامل بررسی نمایید. نماد اختصاری ارز بیت کوین : Bitcoin) = BTC) نماد اختصاری ارز اتریوم : Ethereum) = ETH) نماد اختصاری ارز ریپل : Ripple) = XRP)

4. برای ورود به بازار ارزهای دیجیتال شما در ابتدا بایستی روش مدنظر درآمدزایی از ارزهای دیجیتال را برای خود انتخاب کنید که در کدام یک از این روش یا روش ها می خواهید وارد این بازار پرنوسان شوید : " سرمایه گذاری بلند مدت – استخراج ارزهای دیجیتال – ترید ارز دیجیتال " این سه مورد از پرطرفدار ترین روش های درآمد زایی از ارزهای دیجیتال است با این حال روش های دیگری نیز وجود دارند .

5. سرمایه گذاری بلند مدت ریسک نسبتا پایینی داشته ولی زمان نسبتا طولانی تری نیز  نیاز دارد تا به سود مناسب برسید . در این روش سرمایه گذار یک سبد خرید یا Portfolio شامل چند ارز دیجیتال خوب خریداری می کند و در کیف پول های امن و مطمئن مانندLedger  برای میان مدت یا بلند مدت حتی تا چند سال نگهداری می کند و بعضا ممکن است هر چند وقت یکبار نیز به این سبد خود سرمایه بیشتری  را  نیز اضافه کند و  تا زمانی که سرمایه گذاری او به یک سود قابل قبولی برسد آن ها را بفروشد.

6. استخراج ارز دیجیتال یا ماینینگ روشی است که شما با در اختیار گذاشتن قدرت پردازش دستگاه های ماینر خود در شبکه آن ارز پاداش دریافت می کنید . این روش  نیاز به سرمایه اولیه جهت خرید دستگاه های ماینر، فضای مناسب، مجوزهای مورد نیاز و برق نسبتا ارزان دارد و سودد هی آن بستگی به سختی شبکه آن ارز، قیمت دلاری آن ارز در بازار ارزهای دیجیتال، و قیمت دلار در بازار ایران دارد. بنابراین ماینینگ سود متغیری دارد که از طریق ماشین حساب های آنلاین ماینینگ این سود در لحظه قابل مشاهده  است.

7. ترید  کردن (Trade) در بازار ارزهای دیجیتال یعنی نوسان گیری از تغییرات قیمت ارزهای دیجیتال که نیاز به دانش بالای تحلیل تکنیکال و فاندامنتال دارد که این روش سود بالایی در مدت زمان نسبتا کمی را به همراه دارد ولی طبیعتا  ریسک بالایی نیز دارد  و  احتمال ضرر  کردن در این روش نسبت به دو روش قبلی  یعنی  سرمایه گذاری بلند مدت و ماینینگ بیشتر است و حتما در ابتدا بایستی با دانش بالا و سرمایه کم وارد ترید ارزهای دیجیتال شد.

8. ارز تتر ( USDT) یک توکن با قیمتی ثابت و تقریبا همیشه معادل 1 دلار آمریکا است و تریدرهای ارز دیجیتال از تتر برای معاملات و ترید کردن استفاده می کنند بخصوص از تتر شبکه ترون یا TRC-20 که کارمزد انتقال کم و سرعت انتقال بالایی نسبت به تتر شبکه اتریوم یا ERC-20 دارد. تریدرها تتر را خریداری کرده و جهت تبدیل به یک ارز دیگر یا ترید کردن به یک صرافی ارزدیجیتال خارجی منتقل می کنند .

9.به این نکته توجه کنید که ارز تتر ( USDT) توکنی است که قابلیت Freeze کردن آدرس ولت ها را دارد و روزی این احتمال نیز وجود دارد که در صورت تحریم یا تراکنش های مشکوک آدرس کیف پول تتر هر شخصی را مسدود کند. بنابراین کاربران ایرانی برای جلوگیری از احتمال مسدودسازی موجودی تتر می توانند از ارزهای دیجیتال مشابهی که برخلاف تتر غیرمتمرکز هستند و امکان مسدود سازی و بلوکه کردن آن ها وجود ندارد استفاده کنند. یکی از معروف ترین آن ها توکن DAI است که یک توکن اتریومی است ولی کارمزد انتقال بالایی نسبت به تتر TRC-20 نیز دارد و انتقال توسط دای صرفا برای مبالغ بالا صرفه اقتصادی دارد.

 

10. استخراج بیت کوین و ارزهای دیجیتال قابل استخراج دیگر معمولا با دستگاه های پر قدرت Asic ویا چندین کارت گرافیک قدرتمند که به آن دستگاه RIG نیز می گویند  قابل انجام است که مسلما قیمت هر دو نوع این دستگاه های استخراج نسبتا بالا است، بنابراین سایت هایی که به شما وعده  استخراج  بیت کوین  یا هر ارز دیجیتال معروف دیگر توسط یک کامپیوتر خانگی یا لپ تاپ یا تلفن های همراه را می دهند را جدی نگیرید زیرا اصلا به صرفه نخواهد بود و شما با در اختیار گذاشتن CPU یا کارت گرافیک کامپیوتر خود جهت استخراج  فقط زمان ، هزینه برق و هزینه اینترنت خود را تلف میکنید و در نهایت درآمد بسیار ناچیزی کسب خواهید کرد که اصلا توجیه اقتصادی ندارد. 

11. دستگاه های ماینر یا استخراج ارزهای دیجیتال را از فروشگاه های معتبر تهیه کنید و سعی کنید دستگاه هایی را خریداری کنید که شرکت سازنده آن ها شناخته شده باشد تا بتوانید در آینده اگر نیازی به تعویض قطعات یا تعمیرات  دستگاه ماینر بود به مشکل بر نخورید. همچنین این دستگاه ها معمولا عمر مفید دارند و اگر دستگاه های کارکرده تهیه می کنید به این نکته نیز توجه کنید.

12. برخی کانال های تلگرام VIP وجود دارند که در ازای مبالغی بصورت ماهیانه به شما سیگنال خرید و فروش ارز دیجیتال ارائه می کنند، دقت کنید که این سیگنال ها حتمی و صد در صد نیستند و معمولا این کانال ها در بهترین حالت ممکن، حدود 70 درصد سیگنال ها را درست تحلیل میکنند. بنابراین بهتر است تنها خودتان به عنوان یک راهنمایی یا پیشنهاد از آن سیگنال ها استفاده کنید و تصمیم و مدیریت سرمایه و ریسک توسط خود شما باید انجام شود و حتما در معاملات خود حد ضرر برای جلوگیری از ضررهای احتمالی بیشتر قرار دهید.

 


 

نکات مهم درباره کیف پول ارز دیجیتال  :

1. برای خرید ارز دیجیتال ابتدا نیاز دارید تا یک کیف پول یا Wallet مخصوص ارزهای دیجیتال داشته باشید، کیف پول ها به دو نوع سرد و گرم تقسیم بندی می شوند. کیف پول های گرم رایگان و استفاده از آن ها آسان بوده اما امنیت بالایی ندارند و برای سرمایه گذاری مبالغ بالا و نگهداری طولانی مدت پیشنهاد نمی شوند.  بهترین نوع از کیف پول های سرد کیف پول های سخت افزاری هستند که رایگان نیستند و بایستی آن ها را از فروشگاه های معتبر خریداری کنید

2. از جمله محبوب ترین کیف پول های نرم افزاری و رایگان ارز دیجیتال می توان به Atomic - Trust - Coinomi اشاره کرد که می توانید براحتی آن ها را بر روی کامپیوتر یا تلفن همراه دانلود و نصب کنید ولی برای مبالغ بالا و نگهداری طولانی مدت پیشنهاد نمی شوند زیرا کلیدهای خصوصی ارزهای شما در این کیف پول ها بصورت آنلاین است و امنیت خیلی بالایی ندارند.

3. کیف پول هایی که از نظر امنیتی پیشنهاد می شود کیف پول های سخت افزاری هستند و بدلیل اینکه کلیدهای خصوصی ارزهای شما در این کیف پول بصورت آفلاین است امنیت بسیار بالایی دارند و جهت نگهداری ارزهای دیجیتال با مبالغ بالا و طولانی مدت پیشنهاد می شود. از جمله معروف ترین کیف پول های سخت افزاری می توان به Ledger - Trezor - Coolwallet - و Ellipal اشاره کرد که کیف پول سخت افزاری  لجر (Ledger ) بدلیل تنوع بالای  ارزهای پشتیبانی شده ، قیمت مناسب و بروزرسانی های سریع از محبوبیت بالاتری برخوردار است.

4. کیف پول هایی که به شما عبارات بازیابی یا Recovery Phrase یا Seed می دهند دارایی شما در اختیار خودتان است مثل Atomic یا Ledger و هیچ شخص، سازمان یا دولتی بر دارایی های این کیف پول ها دخل و تصرفی ندارد.  اما کیف پول هایی که به شما عبارات بازیابی نمی دهند مانند صرافی های داخلی وخارجی مثل  Binance و یا کیف پول های آنلاینی مثل Freewallet ، در اصل دارایی های شما نزد آن ها امانت است و این احتمال وجود دارد  بعلت تحریم ، هک و...دارایی شما را مسدود کنند و با مشکلاتی جهت آزادسازی دارایی هایتان مواجه شوید. بنابراین کیف پول هایی که به شما عبارات بازیابی می دهند معمولا از نظر امنیت دارایی  خیلی بهتر هستند.

5. عبارات بازیابی یا Recovery Phrase عباراتی هستند که موقع راه اندازی کیف پول بصورت 12 یا 24 عبارت معنادار انگلیسی یا اعداد چند رقمی برای شما و بصورت منحصر به فرد ساخته می شود، در حفظ و نگهداری عبارات بازیابی یا Recovery Phrase خیلی دقت کنید که اولا خودتان فقط آن را در اختیار داشته باشید و به هیچ شخصی یا شرکتی آن را ندهید، ثانیا آن را گم نکنید زیرا تنها کلید دسترسی به دارایی های کیف پول تان همین عبارات بازیابی می باشد.

6. هر نوع از این کیف پول های نرم افزاری یا سخت افزاری ، ارزهای دیجیتال متنوع و مختلفی را پشتیبانی می کنند که بایستی در هنگام انتخاب کیف پول به این نکته نیز توجه کنید. همچنین ممکن است یک ارزدیجیتال در چند شبکه متفاوت پشتیبانی شود و کیف پول فقط برخی از آن شبکه ها را پشتیبانی کند مثلا ارز تتر یا USDT توکنی است که هم بر روی شبکه اتریوم قرار دارد و هم بر روی شبکه ترون و مثلا کیف پول سخت افزاری  Trezor  از تتر شبکه اتریوم یا ERC-20  پشتیبانی می کند ولی در حال حاضر از شبکه ترون یا TRC-20 پشتیبانی نمی کند. 

7. مراقب باشید که عبارات بازیابی خود را نزد هیچ شخصی قرار ندهید و از دیگران نخواهید برای شما کیف پول بسازند زیرا هر کسی این عبارات بازیابی را داشته باشد به دارایی های شما دسترسی دارد. همچنین مراقب   ایمیل های جعلی نرم افزارها و اپلیکیشن های فیک که سعی دارند این عبارات بازیابی را از شما بگیرند باشید بعضا ایمیل ها و اپلیکیشن های جعلی وجود دارند که از کاربر 12 یا 24 عبارت بازیابی رو می خواهند، حتما دقت کنید که این عبارات بازیابی را اصلا به این ایمیل ها ، نرم افزارها و اپلیکیشن های جعلی ندهید.

8. سعی کنید کیف پول ها را تنها از وبسایت اصلی آن شرکت دانلود کنید و از طریق جستجوگر گوگل و یا در اپ استورهایی مانند گوگل پلی آن ها را جستجو نکنید زیرا ممکن است اپلیکیشن های تقلبی و مشابه اسم آن کیف پول وجود داشته باشد و دارایی های شما به خطر بیفتد. همچنین این نکته را مدنظر داشته باشید که هیچ شرکت سازنده کیف پول از شما 12 یا 24 عبارت بازیابی را نمی خواهد و مراقب پیام های جعلی که ممکن است در شبکه های اجتماعی یا ایمیل برای شما ارسال شود باشید. وحتی مراقب اشخاصی که بخاطر پشتیبانی از مشکلات احتمالی شما می خواهند این عبارات را از شما بگیرند باشید.

9. عبارات بازیابی کیف پول خود که شامل 12 یا 24 عبارت منحصر به فرد است را در فضای آنلاین مثل ایمیل، تلگرام، واتس اپ و.... ذخیره نکنید و حتی از آن عکس نیز نگیرید و بهتر است آن را بصورت آفلاین و روی کاغذ یادداشت کنید و در یک جای امن نگهداری کنید و حتما عبارات را با دقت و املای درست و دقیقا به ترتیب یادداشت نمایید.

10. محبوب ترین کیف پول سخت افزاری بازار کیف پول لجر (Ledger ) ساخت کشور فرانسه است که در حال حاضر دو مدل Ledger Nano S و Ledger Nano X را تولید می کند که هر دو آن ها تنوع ارزی بالا و امنیت بالایی را دارند و بهترین انتخاب برای سرمایه گذاران در بازار ارزهای دیجیتال محسوب می شوند. در ضمن این کیف پول ها برعکس صرافی ها قابلیت تحریم و بلاک شدن ندارند و ارزهای شما را در بلاکچین و شبکه آن ارز نگهداری و محافظت می کنند. کیف پول های سخت افزاری را از فروشگاه های معتبر تهیه کنید و از اصل بودن و آکبند بودن آن ها طبق تست هایی که وجود دارد مطمئن شوید.

11. کیف پول های سخت افزاری Ledger Nano S و Ledger Nano X دو تفاوت عمده با یکدیگر دارند. اول اینکه مدل Nano X علاوه بر اتصال با کابل به کامپیوتر دارای بلوتوث جهت اتصال به گوشی های اندروید و IOS است ، در صورتیکه مدل Nano S بیشتر برای اتصال با کابل به کامپیوتر طراحی شده است. تفاوت دوم هم این است که در مدل Nano S بعد از نصب و Install همزمان 3 ارز دیجیتال بر روی سخت افزار فضای آن پر می شود و برای داشتن ارزهای بیشتر نیاز است که یکی از ارزها را Uninstall کرده تا بتوانید ارز بعدی را Install کنید، توجه کنید که با Uninstall کردن آن ارز دارایی شما به هیچ وجه از بین نمی رود و تنها مدیریت آن ارز موقتا غیر فعال می شود و دارایی شما، آدرس کیف پول شما ، عبارات خصوصی شما کاملا امن هستند. اما در مدل Nano X تعداد ارزی که میتوان همزمان نصب کرد تا 100 رمزارز می باشد که دیگر نیازی به Uninstall ارزها نخواهد بود.

12. عبارات بازیابی یا Recovery Phrase یا Seed برای این منظور هستند که مثلا اگر کیف پول نرم افزاری یا سخت افزاری شما گم شد یا ریست شد و یا مشکلی برایش پیش آمد شما بتوانید با داشتن عبارات بازیابی ، در یک کیف پول جدید دارایی خود را ریکاوری و بازیابی کنید و موجودی خود را در کیف پول جدید بالا بیاورید. همچنین اگر شرکت تولید کننده کیف پول روزی دیگر خدمات و پشتیبانی برای کیف پول های خود ارائه نکند و به هر دلیلی تعطیل شود شما می توانید توسط همین عبارات بازیابی و استاندارد مشترکی که بین کیف پول ها وجود دارد در یک کیف پول دیگر دارایی های خود را بازیابی نمایید.

 


 

نکات مهم درباره ارسال و دریافت ارزهای دیجیتال  :

1. در هنگام ارسال هر ارز دیجیتال به نوع شبکه کیف پول دریافت کننده خیلی دقت کنید چون ممکن است نوع شبکه آن ارز توسط کیف پول گیرنده پشتیبانی نشود و حتی ارزهای شما به ولت مقصد نرسد و حتی دارایی شما از بین برود . 

2. برخی ارزهای دیجیتال در بعضی کیف پول ها علاوه بر آدرس کیف پول دارای Tag نیز هستند که هنگام ارسال ارز به آن کیف پول ها حتما باید وارد شود وگرنه ارزهای شما حتی ممکن است از بین برود و قابلیت بازیابی نداشته باشد. مثلا  ارز  ریپل (XRP) در کیف پول Ledger تگ ندارد که در هنگام ارسال ریپل به ولت Ledger نیازی به وارد کردن تگ نیست. ولی ریپل (XRP)در صرافی هایی مثل Binance دارای تگ (Tag)نیز هست که در هنگام ارسال ریپل به صرافی بایننس باید حتما علاوه بر آدرس ولت ریپل ، تگ را که صرافی Binance به شما داده موقع ارسال وارد کنید. این Tag در کیف پول ها معمولا در کنار آدرس کیف پول قرار دارد.

3. برای انتقال ارزهای دیجیتال برای اولین بار بهتر است مقدار کمی از ارزها را ابتدا منتقل کنید و پس از آنکه از دریافت کامل آن در کیف پول مطمئن شدید سپس مابقی ارزها را جابجا کنید. البته این مورد برای ارزهایی که کارمزد انتقال نسبتا بالایی دارند مثل بیت کوین، اتریوم و توکن های شبکه ERC-20 باعث هزینه بیشتری خواهد شد و بایستی دو بار هزینه انتقال را پرداخت نمایید.

4. در زمان ارسال ارز دیجیتال از کیف پول حتما چند عبارت اول و چند عبارت آخر آدرس ولت مقصد را بصورت چشمی چک کنید تا یکسان باشند ، ممکن است به دلایلی بخش اول یا آخر آدرس ولت در موقع کپی شدن پاک شده باشد و یا حتی در برخی از بدافزارها هکر آدرس کیف پول خود را جایگزین آدرس کیف پول مقصد کرده باشد.

5. حتما دقت کنید که آدرس کیف پول تان را از ولت Copy کنید و از تایپ کردن آن اجتناب کنید این آدرس ها معمولا به بزرگی و کوچکی حروف نیز حساس می باشند و حتی ممکن است با تایپ یک عبارت یا عدد اشتباه ،  ارز شما به یک کیف پول دیگر ارسال گردد یا حتی از بین رود. همچنین می توانید توسط اسکن QRCode ولت مقصد جهت ارسال ارز توسط گوشی تلفن همراه نیز استفاده کنید. اسکن این کدها معمولا بسیار دقیق است اما باز قبل از ارسال نهایی بصورت چمشی چند عبارت اول و آخر آدرس کیف پول مقصد را چک کنید.

6. هر کیف پول ارز دیجیتال دارای بخش دریافت ارز است که در آن قسمت آدرس کیف پول ارز مورد نظرتان را می توانید ببینید و آنرا copy  کنید ، این قسمت معمولا در بخش Receive یا Deposit کیف پول یا صرافی قرار دارد. این بخش مانند حساب بانکی شماست و می توانید آن را با هر شخص یا صرافی به اشتراک بگذارید تا به آن آدرس ارزدیجیتال مدنظر ارسال گردد. دقت کنید آدرس کیف پول هر ارزدیجیتال که بصورت Coin هستند با یکدیگر فرق می کنند مثلا آدرس کیف پول بیت کوین با آدرس کیف پول اتریوم شما یکسان نیست و دو آدرس مختلف هستند.

7. هر کیف پول ارز دیجیتال دارای بخش ارسال ارز است که در آن قسمت می توانید ارز دیجیتال مد نظر خود را از کیف پول خود به یک کیف پول دیگر ارسال کنید، این قسمت معمولا در بخش Send یا Withdraw کیف پول یا صرافی قرار دارد. ارسال هر ارز نیز دارای کارمزدی است که این کارمزد صرف هزینه های شبکه خواهد شد و در هنگام ارسال ارز این نکته را نیز بایستی در نظر بگیرید.

8.توجه کنید بسیاری از رمزارزها دارای کارمزد یا Fee در هنگام ارسال هستند که از میزان موجودی ارز ارسال شده کاسته خواهد شد. مثلا در هنگام ارسال هر مقداری بیت کوین (BTC) از صرافی مثل Binance در حال حاضر بایستی 0.0005 واحد بیت کوین بابت کارمزد انتقال بپردازید یعنی اگر در این صرافی شما 1 واحد بیت کوین داشته باشید و آن را به یک ولت دیگر ارسال کنید ولت مقصد مقدار 0.9995 (BTC) بیت کوین را دریافت خواهد کرد. همچنین هر کیف پولی کارمزد ارسال را یا از موجودی کلی حساب شما کسر می کند یا در هنگام ارسال از مقدار ارسال شده کسر می کند.

9. کارمزد ارسال ارزها در صرافی ها غیر قابل تغییر از سمت کاربر می باشد ولی در برخی کیف پول ها ها مثل Ledger این کارمزد توسط کاربر می تواند تغییر کند. اما توجه کنید اگر کارمزد انتقال را خیلی کمتر از حالت استاندارد قرار دهید ممکن است زمان دریافت در کیف پول مقصد خیلی طولانی شود و یا حتی ارسال آن لغو شود. و برعکس اگر نیاز به انتقال خیلی سریع ارزها دارید می توانید کارمزد انتقال را بیشتر از حالت استاندارد قرار دهید.

10. جهت خرید ارزهای دیجیتالی که کارمزد انتقال بالا دارند حتما به کارمزد آن ها دقت کنید مثلا ارزهای بیت کوین، اتریوم و توکن های شبکه ERC-20 کارمزد انتقال نسبتا بالایی دارند و برای خرید با مبالغ کم اصلا بصرفه نیستند و بخش زیادی از پول شما بابت هزینه انتقال آن به کیف پولتان خرج می شود و مجدد اگر روزی بخواهید جهت فروش آن ارز را از ولت شخصی به صرافی منتقل کنید نیز بایستی کارمزد مشابهی جهت انتقال آن ارز بپردازید و تنها در صورتی ارزش دارد که مبالغ نسبتا بیشتری از آن ارز را خریداری کنید.

11. دقت داشته باشید کارمزد یا Fee انتقال ارز به صرافی تعلق نمی گیرد و تنها خرج هزینه شبکه آن ارز می گردد و فرقی نمی کند هر مقداری از ارز دیجیتال را از یک صرافی بخواهید انتقال دهید کارمزد یکسانی دارد یعنی چه 0.1  بیت کوین بخواهید انتقال دهید چه 1 واحد بیت کوین و چه 100 واحد بیت کوین کارمزد انتقال آن در شبکه مقدار ثابتی از بیت کوین (مثلا  0.0005 بیت کوین) خواهد بود که این مقدار از مقدارکل ارز انتقال داده شده کسر می گردد.

12. برخی از رمزارزها از نوع کوین (Coin)هستند و شبکه و آدرس کیف پول مستقلی دارند مثل بیت کوین (BTC) و اتریوم (ETH) اما برخی رمزارزها بصورت توکن (Token) هستند و شبکه و آدرس ولت مستقلی ندارند و بر روی یک شبکه دیگر اجرا شده اند. مثلا ارز تتر (USDT) ارز مستقلی نیست و یک توکن است که بر روی چند شبکه متفاوت قرار دارد که دو نوع پرکاربرد آن را می توان به شبکه اتریوم یا ERC-20 و شبکه ترون یا TRC-20 اشاره کرد که در حال حاضر تتر شبکه ترونی یا TRC-20 بسیار کارمزد کمتر و سرعت انتقال بیشتری دارد بنابراین پر فروش ترین تتر در بازار ،تتر شبکه ترون یا TRC-20 است.

13. آدرس کیف پول توکن ها معمولا با آدرس رمزارز اصلی یکسان خواهد بود مثلا در کیف پول Ledger برای توکن تتر (USDT(ERC-20 که تتر شبکه اتریوم است یا توکن هایی مثل Link - NPXS - HOT - BAT و ... آدرس کیف پول این توکن ها همان آدرس کیف پول اتریوم (ETH ) است. و شما چه برای دریافت اتریوم و چه برای دریافت توکن های اتریوم یک آدرس مشابه را استفاده خواهید کرد و در زمان ارسال ارز خود شبکه بصورت هوشمند تشخیص می دهد که این ارز اتریوم است یا کدام توکن اتریوم است و به درستی در کیف پول شما موجودی هایتان را نشان می دهد.

14.    همچنین برای توکن تتر (USDT(TRC-20 که تتر شبکه ترون است یا توکن هایی مثل  WIN - JST - BTT و ... آدرس کیف پول این توکن ها همان آدرس کیف پول ترون (TRX ) است. و شما چه برای دریافت ترون  (TRX) و چه برای دریافت توکن های TRC-20 یک آدرس مشابه را استفاده می کنید و در زمان ارسال ارز خود شبکه بصورت هوشمند تشخیص می دهد که این ارز ترون (TRX) است یا کدام توکن TRC-20 است و به درستی در ولت شما موجودی هایتان را نشان می دهد.

15. شبکه  Binance Smart Chain یا به اختصار BSC یا BEP20 یک شبکه جدید است که در اصل توسط صرافی بایننس ساخته شده است اما از موتور اتریوم استفاده  می کند که نسبت به شبکه اصلی اتریوم یعنی ERC-20  بسیار سریع تر  است و کارمزد کمتری نیز دارد بنابراین برخی از ارزها روی شبکه Binance Smart Chain قرار دارند. بطور مثال ارزدیجیتال صرافی بایننس یعنی Binance Coin هم بر روی شبکه اصلی خود یعنی BNB یا BEP2 قرار دارد و هم بر روی شبکه Binance Smart Chain یا BSC یا BEP20 قرار دارد. حتی می توانید برخی از توکن های شبکه ERC-20 که کارمزد انتقال بالایی دارند را بر روی شبکه  بایننس اسمارت چین یا BSCذخیره  کنید تا کارمزد کمتری بابت انتقال ارزها بپردازید .

16. برخی از ارزها در ولت هایی که عبارت بازیابی به شما می دهند مثل Ledger یا Atomic جهت افتتاح حساب مقداری از آن ارز را برای همیشه نگهداری می کنند مثل ارز XRP و یا XLM که تعدادی از آن ارز را را برای ساخت اکانت نزد خود نگهداری می کنند که معمولا دیگر قابل برداشت نخواهد بود. پس به این نکته خصوصا زمانی که قیمت آن ارزها افزایش پیدا می کند دقت کنید. اما این مورد در کیف پول صرافی ها صدق نمی کند و می توانید تمام موجودی خود را از ولت صرافی های ارز دیجیتال مانند Binance برداشت کنید.

 


 

 نکات مهم درباره صرافی ها :

 

1. در صورتیکه از صرافی های خارجی استفاده میکنید حتما از نرم افزارهای تغییر آی پی بصورت آی پی ثابت  (بدلیل ثابت بودن IP ها در زمان ورود به صرافی) یا از سرورهای مجازی (VPS) استفاده کنید  و از IP ایران مستقیم به صرافی ها متصل نشوید زیرا بعلت تحریم ، صرافی ممکن است حساب  و  دارایی شما را مسدود کند. همچنین مطمئن شوید IP آن کشور خارجی که نرم افزار تغییر آی پی و با VPS را تهیه میکنید تحت تحریم آن صرافی نیز نباشد. برخی از نرم افزارهای تغییر آی پی که آی پی ثابت هستند دارای قابلیت Kill Switch نیز هستند که در صورت قطع شدن نرم افزار هیچ گونه ارتباط با IP ایران برقرار نشود.

2. در بخش احراز هویت صرافی های خارجی به هیچ وجه از پاسپورت ایرانی، شماره تلفن ایران، آدرس ایران استفاده نکنید زیرا ممکن است اکانت شما را مسدود کنند و جهت خروج دارایی هایتان به مشکل بر بخورید و حتی اجازه خارج کردن دارایی هایتان را نیز به شما ندهند.همچنین صرافی هایی که به ظاهر مشکلی با کاربران ایرانی ندارند نیز ممکن است روزی قوانین خود را تغییر دهند بنابراین همیشه جانب احتیاط را رعایت کنید و در آن صرافی ها نیز با IP و مدارک ایران فعالیت نکنید

3. در صورت مسدود شدن حساب کاربری تان   در صرافی خارجی بعلت تحریم یا فعالیت مشکوک بدلیل ورود به حساب کاربری با IP های مختلف بایستی به پشتیبان آن صرافی ایمیل بزنید یا با پشتیبانی آن به زبان انگلیسی و با حوصله چت کنید و از قوانین این صرافی ابراز ناآگاهی کنید  تا در صورت موافقت صرافی پس از مدتی اجازه برداشت  دارایی هایتان از آن صرافی به شما داده شود.  البته قوانین هر صرافی ممکن است متفاوت باشد و احتمال دارد بدون احراز هویت  مطابق با استانداردهای آن صرافی ، اجازه خروج و برداشت دارایی هایتان به شما داده نشود.

4. هیچوقت مبالغ بالا را در صرافی ها چه داخلی و چه خارجی نگهداری نکنید چون صرافی ها به شما عبارات بازیابی نمی دهند و در اصل ارزهای شما نزد آن ها امانت است و به هر دلیلی مثل تحریم یا فعالیت های مشکوک می توانند دارایی شما را مسدود کنند و یا حتی  هک بشوند  یا حتی اگر صرافی معتبری نباشد وبسایت را از دسترسی خارج و کلاهبرداری کنند. صرافی ها بیشتر برای تبدیل سریع ارزها به یکدیگر یا به منظور ترید کردن استفاده می شوند و برای نگهداری ارزها با مبالغ بالا یا نگهداری طولانی مدت ارزها پیشنهاد نمیشوند.

5.  تریدرها تا حدی مجبور هستند ارزهای خود را در صرافی ها نگهداری کنند زیرا بعلت کارمزد انتقال بالای برخی ارزها مانند بیت کوین، اتریوم و توکن های شبکه ERC-20  انتقال ارزها به کیف پول های امن مثل Ledger برای آن ها بصرفه نخواهد  بود. همچنین برخی اوقات بدلیل شلوغی شبکه ممکن است انتقال ارزدیجیتال  از کیف پول به صرافی خیلی طولانی شود و  زمان مناسب برای تریدر جهت معامله در صرافی از دست برود.

6. توجه داشته باشید اگر می خواهید ارزی را به صرافی های خارجی  که ایران را تحریم کرده اند انتقال دهید، سعی کنید از صرافی های ایرانی که ولت داخلی دارند ارزهایتان را مستقیم به صرافی های خارجی انتقال ندهید زیرا ممکن است بعلت شناسایی کیف پول مبدا که از سرورهای کشور ایران است حساب کاربر ی شما در آن صرافی دچار مشکل گردد. به این منظور ابتدا ارز را به یک کیف پول واسط مثل Atomic یا Trust ارسال کنید و پس از آن به صرافی های خارجی ارسال نمایید.

7. اگر می خواهید بدلیل قابلیت های فراوانی که صرافی های خارجی دارند مانند تنوع بالا ارزها ، حجم معاملاتی بالا ، قابلیت های حدضرر ، حد سود و OCO ، بازار معاملاتی فیوچرز و بسیاری دیگر، در صرافی های خارجی فعالیت کنید به این نکته توجه کنید که برخی صرافی ها اجازه فعالیت بدون احراز هویت ،برای برداشت مقادیر کمی در روز را به شما می دهند و برای برداشت ارزها از صرافی در مقادیر بالا حتما نیاز به احراز هویت مطابق با قوانین و استانداردهای آن صرافی دارید.

8. جهت احراز هویت در صرافی های خارجی می توانید از پاسپورت دوستان یا اقوام مورد اطمینان خود که پاسپورت غیر ایرانی دارند استفاده کنید. البته باید دقت کنید پاسپورت آن کشور نیز تحت تحریم یا محدودیت های آن صرافی نباشد. و جهت اطمینان می توانید از پشتیبانی آنلاین صرافی سوال بپرسید.  بهتر است از مدارک جعلی استفاده نکنید و اگر به هر دلیلی مثل بلوکه شدن دارایی هایتان مجبور شدید  احراز هویت جعلی انجام دهید این خطر وجود دارد که صرافی بعلت جعل کردن پاسپورت و مدارک کل دارایی شما را بعلت تقلب برای همیشه مسدود کند و دیگر نمی توانید به دارایی های خود دسترسی داشته باشید.

9. سعی کنید به بهانه قیمت کمتر، یا موجود بودن یک ارزدیجیتال خاص در یک صرافی، از صرافی ها و اشخاص ناشناخته و نامعتبر خرید نکنید زیرا ممکن است اصلا ارزی را که خریدید  برای شما ارسال نکنند و یا ارزی را که به آن ها فروختید با شما تسویه نکنند. همچنین برای اولین سفارش از یک صرافی جهت اطمینان بیشتر سعی کنید خریدها یا فروش هایتان را به چند قسمت تقسیم کنید و هربار که سفارش با موفقیت انجام شد سپس قسمت بعدی سفارش را در صرافی  ثبت کنید.

10. برای امنیت بیشتر دارایی هایتان در صرافی های داخلی و خارجی حتما "ورود دو عاملی" یا “Two Factor Authentication” حساب کاربری تان را فعال کنید. این کد در اصل یک رمز عبور یکبار مصرف است که تنها یک دقیقه اعتبار دارد و باعث می شود شما جهت ورود به سایت یا برداشت رمزارز از حساب کاربری تان علاوه بر رمز عبور ثابت خود نیاز به وارد کردن این کد یکبار مصرف نیز داشته باشید که امنیت حساب شما را بسیار افزایش می دهد.

11. در زمان فعال کردن "ورود دو عاملی” که از اپلیکیشن های رایجی مثل Google Authenticator استفا ده می شود حتما کد ریکاوری که صرافی به شما می دهد را یادداشت کنید تا در صورتی که روزی به این کد یکبار مصرف دسترسی نداشته باشید بتوانید وارد حساب کاربری تان بشوید. در غیر اینصورت صرافی های خارجی از شما سوالات امنیتی یا احراز هویت اجباری می خواهد تا اجازه دسترسی مجدد به حسابتان را برای شما فراهم کنند. توجه کنید این کد ریکاوری را در فضای آنلاین مثل ایمیل، تلگرام ، واتس اپ و... نگهداری نکنید و حتی از آن عکس نیز نگیرید و ترجیحا بر روی کاغذ یادداشت کنید.

12. معمولا صرافی های ارز دیجیتال دارای بخشی به نام  بازار معاملات آتی یا فیوچرز (Futures) هستند که این معاملات بسیار پر ریسک هستند و احتمال ضرر در این بازارها بسیار بالاست، برای همین پیشنهاد می شود تنها افرادی که بسیار حرفه ای و آموزش دیده هستند از این بازار استفاده کنند و اگر هنوز حرفه ای نشدید وارد بازار Futures نشوید. حتی ممکن است یک صرافی بازار را دستکاری کند و باعث شود پوزیشن های برخی از این معامله گران لیکوئید شود و موجودی آن ها صفر شود.

13. در صرافی ها معمولا ارزهای دیجیتال بصورت جفت ارز با تتر معامله می شود بنابراین مثلا کاربر اگر ارز کاردانو را بخواهد خرید و فروش کند باید در بازار معاملاتی کاردانو/تتر ، با نماد اختصاری ADA/USDT که نماد این دو ارز است وارد شود و تتر خود را به کاردانو یا کاردانو خود را به تتر تبدیل کند. همچنین برای پیدا کردن آدرس کیف پول یک ارز دیجیتال در صرافی جهت دریافت ارز می توانید از بخش Deposit وبسایت صرافی آن را پیدا کنید. و همینطور جهت ارسال ارز از حساب صرافی به یک ولت دیگر می توانید از بخش Withdraw انتقال ارز دیجیتال مورد نظرتان را انجام دهید.

14. صرافی ها معمولا دارای قابلیتی به نام Stop-Limit هستند که تریدرها می توانند حد ضرر یا حد سود در معاملات خود قرار بدهند زیرا نمی توان 24 ساعت شبانه روز معاملات و نمودارها را رصد کرد . در این حالت در صورتیکه قیمت ارز مورد نظر به مقدار سود یا مقدار زیان مشخص شده توسط تریدر برسد، پلتفرم صرافی بصورت خودکار آن ارز را برای تریدر به فروش می رساند که در صورت موفقیت آمیز بودن آن، تریدر سود حاصله را کسب می کند و در صورتیکه تحلیل تریدر اشتباه باشد ضرر بیش از حدی به سرمایه او وارد نشود و با یک ضرر کم از آن معامله خارج شود.

15. به تازگی برخی صرافی های غیرمتمرکز یا DEX ایجاد شده اند که این صرافی ها بر عکس صرافی های متمرکز نیاز به ثبت نام و احراز هویت ندارند و تنها با اتصال کیف پول به آن ها می توانید قابلیت تبدیل ارزها را به یکدیگر داشته باشید. البته این صرافی ها بیشتر بر روی یک بلاکچین فعال هستند مثلا در صرافی هایی مانند Uniswap  شما می توانید ارزهای بستر ERC-20 در بلاکچین اتریوم را به یکدیگر تبدیل کنید بطور مثال ارز ETH را به ارز LINK تبدیل کنید یا در صرافی Pancakeswap ارزهای شبکه BSC یا بایننس اسمارت چین را به یکدیگر تبدیل کنید .بنابراین برای تبدیل ارزها در بلاکچین یکسان می توانید از صرافی های غیرمتمرکز یا Decentralized  نیز استفاده کنید.

16. برای تبدیل کردن ارزها به تتر یا ارزهای پایه نیز تعدادی صرافی غیرمتمرکز یا Decentralized وجود دارند که می توانید کیف پول نرم افزاری یا سخت افزاری خود را به آن ها وصل کنید و ارزهای مختلف را به ارزهای پایه مثل تتر و سپس تتر را به یک ارز دیگر تبدیل کنید. مثلا کیف پول سخت افزاری Safepal را می توانید به صرافی غیرمتمرکز Binance DEX متصل کنید و بدون نیاز به ثبت نام و احراز هویت ارزهایتان را به یکدیگر تبدیل کنید و از امنیت کلید خصوصی تان توسط کیف پول سخت افزاری نیز محافظت می گردد.

 


 

نکات مهم درباره اسکم ها :

1. مراقب سایت هایی که سرمایه شما را می گیرند و به شما به بهانه استخراج بیت کوین بدون نیاز  به دستگاه و بصورت ابری  سود ماهیانه می دهند باشید. این سایت ها معمولا پس از مدتی ناپدید می شوند. در کل استخراج ارزهای دیجیتال توسط دستگاه های ماینینگ سود ثابتی ندارد و درآمد متغیری دارد و نمی توان سود ماهیانه ثابتی برای آن در نظر گرفت.

2. مراقب سایت های هرمی یا  پانزی که سرمایه شما را  می گیرند و از شما می خواهند زیرمجموعه گیری کنید و به شما سود ماهیانه می دهند باشید. ارزهای زیادی با روش زیر مجموعه گیری و پرداخت سود ماهیانه به کاربران ،پس از اینکه پول زیادی از کاربران جمع آوری کردند ، در یک لحظه قیمت آن ارز صفر شده  و ناپدید می شوند

3. اگر ماینینگ یا استخراج ارز دیجیتال انجام می دهید به هیچ وجه اطلاعات حساب و رمز ورود به استخر استخراج (Pool) خود را برای کسی ارسال نکنید زیرا ممکن است در بخش تنظیمات حساب ،آدرس کیف پول خود را جایگزین آدرس کیف پول شما کند  و ارزهای دیجیتال استخراج شده شما به کیف پول این افراد سودجو منتقل شود. 

4. مراقب سایت هایی که سرمایه شما را می گیرند و به شما ارزهای دیجیتالی که کسی اسم آن را نشنیده و معروف نیستند و در هیچ صرافی معتبری لیست نشده اند باشید، ساخت توکن ها با هزینه ای بسیار اندک و در عرض چند دقیقه براحتی قابل انجام است و هر کسی می تواند برای خود توکنی با هر نامی که می خواهد بسازد و سازندگان آن معمولا هیچ پشتوانه یا برنامه ای برای آن ،جز گرفتن سرمایه دیگران ندارند. بنابراین قبل از سرمایه گذاری بر روی آن ارز حتما تحقیق کنید.

5. مراقب افرادی که می خواهند به دلیل پشتیبانی، رفع مشکلات یا راه اندازی کیف پول برای شما، عبارات بازیابی کیف پول تان یا Recovery Phrase ( معمولا 12 عبارتی یا 24 عبارتی است ) را میگیرند باشید . این عبارات تنها پشتیبان از دارایی های شماست و هر شخصی که این عبارات را داشته باشد می تواند به دارایی های شما دسترسی داشته باشد.

6. مراقب افراد یا شرکت هایی که می خواهند سرمایه شما را بگیرند و به بهانه سرمایه گذاری در بیت کوین و یا ترید کردن در ارز دیجیتال  به شما سود ماهیانه قابل توجه بدهند باشید و در صورت تمایل به انجام اینکار نیز حتما قراردادی کامل با شخص حقیقی یا حقوقی مدنظر ببندید.

7. مراقب گروه های پامپ و دامپ باشید ، آن ها ممکن است یک ارز ناشناس را به شما معرفی کنند و جو  روانی برای خرید آن بدهند در صورتیکه خود آن ها از قبل آن ارز را خریداری کردند و با خریدهای دیگران قیمت آن ارز به علت حجم معاملاتی کمی که دارند بالا برود و سپس خود آن ها اولین افرادی هستند که آن ارز را می فروشند و افرادی که دیرتر آن ارز را بفروشند با ضرر مواجه می شوند.

8. مراقب وب سایت ها و اپلیکیشن هایی که بیت کوین یا ارزهای دیجیتال رایگان با روش استخراج با کامپیوتر یا تلفن همراه می دهند باشید اکثر آن ها بعد از زمان زیادی که برای استخراج گذاشتید اجازه برداشت ارز دیجیتال را به شما نمی دهند و برخی از اپلیکیشن های استخراج رایگان نیز مخرب و حاوی بدافزار هستند.

9. برخی ارزها هنوز وارد بازار نشده اند و فقط اسم آن ها معروف شده است مانند ارز TON یا ارز Libra  که بصورت رسمی عرضه نشده اند اما اشخاصی سود جو در شبکه های اجتماعی یا وبسایت های جعلی ادعای فروش این نوع ارزها را دارند ، پس حتما قبل از خرید، راجع به این  ارزها تحقیق کنید.