ریپل (Ripple یا XRP ) چیست ؟
شرکت ریپل به عنوان یکی از قدیمی ترین شرکت های فعال در زمینه بلاکچین در سال 2012 در سانفرانسیسکو تاسیس شد. با هدف توسعه روابط و تراکنش های بین بانکی از طریق سریعتر ، ارزانترو قابل اطمینانتر کردن تراکنش ها، این شرکت هم اکنون نیز شرکت ها و موسسه های مالی بزرگی مانند Santander و BBVA و RBC را جذب شبکه ی خود کرده است.
همین اواخر ریپل قدم بزرگ دیگری نیز برای گسترش فعالیت های خود در آسیا برداشته و اعلام کرده که دفتر شعبه ی اسیای خود را با عنوان "هاب اسیا برای نوآوری های فینتک" در سنگاپور افتتاح کرده است. با وجود تیمی با تجربه و شبکه ای که روز به روز در حال گسترش است، به نظر میرسد که ریپل آینده ی روشنی در این حیطه داشته باشد.
گرچه Ripple به اعتقاد خود یک راه حل بزرگ و نهایی برای یکی از مشکلات واقعی در اقتصاد دنیا ارائه می دهد، گروه بزرگی از سرمایه گذاران و فعالان بلاکچین مخالف سیاست های این شرکت هستند. به نظر می رسد مشکل جامعه ی جهانی بلاکچین با Ripple در این باشد که شبکه ی ریپل برخلاف همه ی بلاکچین ها به طور کامل متمرکز است اما خوب هدف آنها نیز به گفته ی خودشان افزایش بهره وری برای کل سیستم مالی جهانی است. این مسئله ی متمرکز بودن خلاف اعتقادات جامعه سخت گیر بلاکچین هاست که می خواهد این (به اعتقاد خود) صنعت غیرقابل اعتماد و غیر مسئولانه (یعنی شبکه های متمرکز) را با استفاده از کریپتوکارنسی ها و بلاکچین کنار بگذارد.
هدف اصلی ریپل تسریع کردن تراکنش های بین موسسات مالی و بانک هاست و این شرکت بارها اعلام کرده که هیچ علاقه ای به روابط مالی و تراکنش های بین افراد در سطح گسترده ندارد.
ریپل چه کاری انجام می دهد؟
در حال حاضر، سیستم بانکی ما در هنگام انجام تراکنش های مالی بین المللی با مشکلات زیادی مواجه می شود. خود ما به عنوان مشتریان بانک، بدون شک این مشکلات را هنگام انتقال پول به کشور دیگری تجربه کرده ایم، زیرا برای مثال یک انتقال ساده می تواند 3 تا 5 روز طول بکشد. فرستادن پول با هواپیما هنوز هم سریع تر از بیشتر تراکنش های بین المللی است.
تازه ما تنها بخش کوچکی از این مشکلات را میبینیم و تجربه میکنیم، بخش اعظم مشکلات را موسسات و بانک ها تحمل خواهند کرد چراکه همه ی تراکنش های بین المللی میبایست از کانال های بسیاری گدشته و احتمال بروز خطا و لغو شدن مبادلات همیشه هست. از سوی دیگر این تراکنش ها همانطورکه اشاره کردیم بسیار کند و هزینه بر بوده و هیچ شبکه یا ساختار پیوسته ی بین المللی وجود ندارد که این تراکنش ها از طریق آن صورت گیرد.
ریپل در تلاش است تا این مشکل را حل کرده و تراکنش های بین المللی را با کمک تکنولوژی بلاکچین والبته با استفاده از واحد ارز خود به نام XRP ، تا حد بسسیار زیادی سرعت بخشیده و مقرون به صرفه تر گرداند.
بلاکچین ریپل با سرعتی معادل تنها 4 ثانیه برای هر تراکنش، در حال حاضر یکی از سریع ترین بلاکچین ها در فضای رمزنگاری است. برای درک این که این بلاکچین در واقع چقدر سریع است جالب است بدانید که تراکنش ها در بلاکچین اتریوم 2 دقیقه و در شبکه بیتکوین بیش از یک ساعت برای ارسال زمان می برد.
با یاد آوری این حقیقت که هردوی بلاکچین های اتریوم و بیتکوین با مسائل مربوط به مقیاس پذیری نیز مواجه هستند، با اطمینان میتوان گفت که Ripple قطعا کارآمدترین شبکه و ارز را در بین این سه شبکه دارد. علاوه بر این، Ripple حتی در صورت افزایش تعداد معاملات نیز بسیار مقیاس پذیر می باشد. این شبکه در حال حاضر می تواند 1500 تراکنش در ثانیه را انجام دهد.
واحد ارز ریپل، یعنی XRP به عنوان دارایی دیجیتالی استفاده می شود که تراکنش های بین المللی از طریق آن انجام خواهد شد از این رو XRP را میتوان یک ارز رابط نیز در نظر گرفت.
حال بیایید ببینیم این فرایند انتقال در شبکه ریپل چگونه انجام می شود. فرض کنید بانک "الف" می خواهد به بانک "ب" یک میلیون دلار پول بفرستد. به جای اینکه خود پول در شبکه جابه جا شود، بانک الف به راحتی معادل یک میلیون ارز XRP میخرد و به کیف پول مربوط به بانک ب در روی شبکه ریپل میفرستد. و بانک ب هم با دریافت XRP ها به راحتی معادل آن را به واحدی که میخواهد تبدیل می کند و به این ترتیب تراکنش در چند دقیقه انجام می شود. باید توجه داشت که بانک ها در این میان نیازی به خرید و فروش XRP ندارند بلکه با دسترسی اختصاصی به شبکه ی ریپل این امکانات در اختیارشان قرار خواهد گرفت.
تعیین قیمت منحصر به فرد XRP
علاوه بر افزایش بسیار چشمگیری که ریپل برای تراکنش ها ارائه می دهد، هزینه ی این تراکنش ها نیز بسیار پایین بوده و با استفاده از همان XRP نیز پرداخت می شود. به این صورت که بخش کوچکی از XRP هایی که تبدیل شده و انتقال می یابد به عنوان دستمزد از کل مبلغ کسر شده و از شبکه پاک می شود.
این بدان معنی است که ارز XRP همواره در معرض کاهش مقدار قرار دارد، به عبارت دیگر هرچه تراکنش های بیشتری در شبکه انجام گیرد مقدار کل XRP موجود بر روی بلاکچین کم و کمتر می شود. در نتیجه قیمت واحد هر XRP به نسبت افزایش می یابد (یعنی در ابتدا فرض کنیم هزار XRP معادل 5 میلیون دلار باشد به مرور زمان هر 500 XRP معادل 5 میلیون می شود). البته این افزایش ها در کوتاه مدت چندان چشمگیر نخواهد بود. اما در بلند مدت باید حتما به آن توجه شود.
با این اوصاف یک مشکل اصلی در رابطه با مقدار XRP در گردش بر روی بلاکچین و قیمت آن وجود دارد. مقدار XRP ای که در حال حاضر بر روی بلاکچین ریپل قرار دارد تنها 38 درصد از کل مقداریست که قرار است توسط ریپل تولید شود. در حال حاضر ریپل مالک 62 درصد از این XRP هاست که این قضیه میتواند برای سرمایه گزاران نگران کننده باشد.
بانک ها در سراسر دنیا یک مبلغ ثابت برای تراکنش های بین المللی دریافت می کنند (برخلاف سیستم ریپل) و شاید دلیل اصلی ارائه ی این سیستم تساعدی توسط ریپل همین مسئله باشد اما فعلا این شرکت به صورت رسمی دلیلی برای استفاده از این سیستم اعلام نکرده است.
رقابت
در تلاش برای تسهیل تراکنش های بین المللی، شرکت ریپل با غولی به نام SWIFT نیز مواجه خواهد بود. اگر شما تا به حال یک تراکنش بین المللی انجام داده باشید قطعا بانک شما برای انجام این تراکنش از سویفت استفاده کرده است.
در حال حاضر، بیش از 11000 موسسه مالی در بیش از 200 کشور و منطقه در دنیا توسط SWIFT به هم متصل شده اند تا تراکنش های بین بانکی را انجام دهند.امروزه SWIFT بانکها را برای افزایش سهولت تراکنش ها به پیوستن به شبکه خود تشویق می کند که این عمل در حقیقت بسیار شبیه به آنچه Ripple در حال انجام آن است، می باشد. VISA و Deloitte هم به دنبال راهی برای به دست آوردن سهم بازار از SWIFT هستند.
هر سه این شرکت های مذکور اعلام کرده اند که در حال سرمایه گذاری جهت تحقیق برای توسعه و تسهیل تراکنش های بین بانکی با تمرکز بر فناوری بلوچین هستند تا مزایای رقابتی بیشتری در این صنعت را به دست آورند. در این راستا، Ripple به نظر می رسد از رقیبان خود پیشتازتر باشد چرا که بلاکچین آن افتتاح شده و در حال حاضر نیز استفاده می شود.
تیم و شبکه ی ریپل
هنگام بررسی تیم تشکیل دهنده ی پروژه ی ریپل مشکل میتوان از میزان تجربه همه ی اعضای آن در صنایع مختلف مربوط به فینتک تحت تاثیر قرار نگرفت.
تنها رزومه ی کاری Brad Garlinghouse به عنوان مدیرعامل این شرکت گواه خوبی برای این ادعاست. او در شرکت یاهو به عنوان معاون ارشد ارتباطات فعالیت داشته و چندین سمت به عناون عضو هیات مدیره در شرکت های مختلف و همچنین مدیرعاملی شرکت Hightail را داشته است. جالب است بدانید که رییس بخش حسااب های استراتژیک جهانی ریپل یعنی Marcus Treacher قبلا عضو هیات مدیره ی سویفت بوده که رقیب اصلی این شرکت در بازار جهانی می باشد.
علاوه بر مدیریت با تجربه اش، ریپل در حال حاضر بیش از 160 کارمند دارد که این شرکت را تبدیل به یکی از بزرگترین شرکت های بلاکچین کرده است. با نگاهی به میزان تجربه کارکنان و مدیریت این شرکت به راحتی میتوان دریافت که این پروژه از شالوده ی بسیار استواری برخوردار است.
تعدادی از موسسات مالی بزرگ جهان در حال حاضر عضو شبکه Ripple هستند و ابعاد این شبکه به طور منظم در حال افزایش است. بانک های مشهوری مانند سانتاندر، Reisebank و RBC نمونه هایی از اعضای بزرگ این شبکه هستند.
علاوه بر شبکه، Ripple دارای سرمایه گذاران نام آشنایی نیز میباشد که آینده این پروژه برایشان بسیار مهم است. برای مثال ، گروه سرمایه گذاری CV گوگل ، در کنار شرکت های دیگری چون Accenture، Andreessen Horowitz و Seagate پروژه ی ریپل را به صورت مالی حمایت می کنند. با دیدن چنین پشتیبانی هایی با اطمینان می توان از جدیت این پروژه سخن گفت.
جنجال ریپل
همانطور که در ابتدای این مطلب اشاره شد، سرمایه گذاران صنعت بلاکچین اکثرا مخالف سیاست های ریپل هستند. به نظر میرسد از نظر موافقان و یا مخالفان ریپل همه چیز یا سیاه سیاه است و یا سفید سفید و حد وسطی وجود ندارد. اینکه چرا برخی طرفدار سرسخت این پروژه هستند کاملا واضح و آشکار است: این شبکه یک راهکار کاربردی برای یکی از بزرگترین مشکلات مالی امروزه دنیا ارائه میدهد. اما مخالفان ریپل هم دلایل خودشان را دارند.
اولین استدلال علیه Ripple این است که شرکت همچنان خود مالک 62 درصد از XRP های ارائه شده اش می باشد. دلیل واقعی این امر هنوز معلوم نیست اما Ripple را در موقعیتی قرار می دهد که به راحتی می تواند قیمت را به نفع خود تغییر دهد. مسئله دیگر در رابطه با Ripple متمرکز بودن آن است. همین امر خشم بسیاری از علاقه مندان به بلاکچین به عنوان راهی برای تمرکززدایی در جهان امروز را در پی داشته است، به عقیده ی آنها هیچ شخص یا گروهی نباید اجازه داشته باشد به تمام داده ها و حساب های کاربران دسترسی داشته و آنها را کنترل کند.
طرفداران بلاکچین هر نظری که داشته باشند باز هم در این مسئله تغییری ایجاد نمیکند که شبکه ای که برای تسهیل روابط بین بانکی ساخته شده قاعدتا متمرکز خواهد بود چرا که بانک ها تمایل دارند که به تمام تراکنش ها و نقل و انتقالات مالی خود تسلط داشته باشند که البته این مساله مغایر با فرض ناشناس ماندن و مالکیت اطلاعات شخصی شماست. غیر متمرکز بودن و داشتن حریم خصوصی شاخصه ی اصلی بسیاری از شبکه های بلاکچین و ارزهای دیجیتال امروزی است.
و آخرین و گسترده ترین استدلال علیه ریپل این است که آنها با "دشمنان" ایدئولوژی بلاکچین یعنی دولت ها و سیستم های مالی بزرگ ، همکاری می کنند. همین مساله سبب گسترش استفاده از بیتکوین برای مخالفت با این سیاستها شده و تنفر نسبت به ریپل را در بین طرفداران بلاکچین افزایش داده است چرا که بلاکچین نماینده تفکر عدم وجود یک قدرت مرکزی و کنترل و حریم خصوصی بیشتر برای کاربران است.
نام ارز | ریپل |
نام انگلیسی | Ripple |
نماد | XRP |
تاریخ راه اندازی | Aug 2013 |
آیکن | |
آدرس سایت | ripple.com |
قابلیت استخراج | |
نوع ارز | Coin |
تعداد کل | 100,000,000,000 |
الگوریتم رمز نگاری | |
کیف پول ها | |
صرافی ها |
ارزی است متمرکز و خارج از بلاکچین