دوشنبه, 01 شهریور 1400 23:04

آشنایی با پروتکل بلاک‌چین اودیوس Audius

این مورد را ارزیابی کنید
(4 رای‌ها)

اودیوس مثل اسپاتیفای یا ساندکلود کار می‌کند اما روی بلاک‌چین. اودیوس یک اپلیکیشن موزیک استریمینگ است که هدف آن برگرداندن قدرت به دست هنرمندان است.

خلاصه

  • اودیوس یک سرویس پخش موزیک قدرت گرفته از بلاک چین و غیرمتمرکز با یکسری قابلیت‌های شبکه‌های اجتماعی است.
  • این سرویس متعلق به جامعه‌ای اپن سورس از هنرمندان، طرفداران آنها و توسعه دهندگان است که توکن مخصوصی به اسم AUDIO دارد.

سرویس‌های پخش موزیک (موزیک استریمینگ) در سطح جهان بیش از 400 میلیون مشترک دارند و سال پیش درآمد آنها بیش از 13 میلیارد دلار بود اما منتقدان این صنعت بر این باورند که دستمزد هنرمندان عادلانه نیست و موزیسین‌ها و مسئولان هر دو معتقدند که هنرمندان و آهنگ سازان در این بین متضرر می‌شوند.

هدف اودیوس مقابله با این شرایط است. اودیوس یک پروتکل پخش و به اشتراک گذاری موزیک است که هدف آن ایجاد قدرت بیشتر برای هنرمندان از نظر نحوه درآمدزایی با آثار خودشان و فراهم کردن امکان ارتباط مستقیم با طرفدارانشان است.

اودیوس که یکی از بزرگترین کاربردهای غیرپولی کریپتو را به خود اختصاص داده تحت مالکیت و اداره جامعه‌ای از هنرمندان، طرفداران آنها و توسعه دهندگان است. این پلتفرم در جولای 2021 به رقم بیش از 5.3 میلیون کاربر منحصربفرد رسید که این رقم در ژانویه 2021، 2.9 میلیون کاربر بود. در آوریل 2021، کاربران 7.5 میلیون بار به موزیک‌های مختلف گوش کردند که این ماه پرمشغله ترین ماه برای اودیوس بود.

اودیوس با توکن حاکمیتی AUDIO کار می‌کند که در آگوست 2021 ارزش بازار آن 1.2 میلیارد دلار برآورد شد.

اما چه چیزی باعث متفاوت شدن این پروژه نسبت به سایر پلتفرم‌های پخش موزیک می‌شود؟

اودیوس چیست؟

اودیوس که در سال 2018 تأسیس شد یک سرویس استریمینگ موزیک غیرمتمرکز با قابلیت‌های شبکه‌های اجتماعی است. این سرویس به هنرمندان امکان می‌دهد که موزیک‌های خودشان را در این اپلیکیشن آپلود کرده و طرفداران را به صورت مستقیم با هنرمندان و موزیک‌های جدید و اختصاصی آنها متصل می‌کند.

از نظر تکنیکی، اودیوس یک پروتکل بلاک‌چین است که به هنرمندان امکان می‌دهد رکوردهایی تغییرناپذیر و دارای برچسب زمانی برای کارهای خلاقانه خودشان تولید کنند که با یک شبکه غیرمتمرکز از اپراتورهای نودها ایمن سازی می‌شود.

این پروتکل در اصل روی یک شبکه POA که یکی از زنجیره‌های جانبی اتریوم بود راه اندازی شده و بعد بخشی از سرویس‌های خودش را به بلاک‌چین سولانا منتقل کرد. توسعه دهندگان می‌توانند اپلیکیشن‌های خودشان را روی اودیوس بسیازند که امکان دسترسی به یک کاتالوگ صوتی منحصربفرد را برای آنها فراهم می‌کند.

اودیوس در اکتبر 2020 سرویس مین نت خودش را با یک قابلیت پخش زنده کنسرت رونمایی کرد. اما بر خلاف سایر پروژه‌های بلاک‌چین، اودیوس دچار مسئله‌ی فنی بودنِ بیش از حد نیست که باعث شود افرادی که خیلی با این حوزه آشنا نیستند آن را رها کنند. به گفته Roneil Rumburg هم بنیانگذار این پروژه "اگر استفاده از محصولات ما پیچیده تر از گوگل، فیسبوک، ساندکلود، استیم یا هر سرویس دیگری باشد، کاربران از آنها استفاده نمی‌کنند."

اودیوس از شرکت‌های سرمایه گذاری خطرپذیر General Catalyst، Lightspeed و Pantera Capital 5 میلیون دلار و از Binance Labs که بخش سرمایه گذاری بزرگترین اکسچنج جهان از نظر حجم معاملات است یعنی بایننس، 1.25 میلیون دلار سرمایه جذب کرد.

اودیوس چگونه کار می‌کند؟

اودیوس مثل یک سرویس مشارکتی در زمینه موزیک کار می‌کند و توکن‌های آن کار انگیزه دهی به سه گروهی را انجام می‌دهند که این شبکه را تشکیل داده اند یعنی گردانندگان نودها، هنرمندان و طرفداران آنها.

از آنجایی که اودیوس بر اساس بلاک‌چین طراحی شده، از طریق یک شبکه غیرمتمرکز از نودهایی کار می‌کند که میزبان محتوا هستند (نودهای محتوا) و نودهایی که این محتوا را ایندکس می‌کنند (نودهای دیسکاوری).

و البته، به عنوان یک پروژه بلاک‌چین، اودیوس هم ارز دیجیتال خاص خودش را دارد.

شبکه اودیوس با توکن ERC-20 مبتنی بر اتریوم AUDIO کار می‌کند که سه عملکرد دارد:

  • امنیت شبکه: گردانندگان نودها توکن‌ها را استیک می‌کنند تا یک نود راه اندازی کنند و در ازای انجام این کار از شبکه پاداش بگیرند.
  • امکانات اختصاصی: هنرمندان با استیک کردن توکن به امکانات ویژه‌ای دسترسی پیدا می‌کنند مثل نمایش آیتم‌های قابل کلکسیون سازی NFT در سایت.
  • حاکمیت: برای رأی دادن در مورد پیشنهادات ارتقای شبکه، استیک کردن توکن‌ها ضروری است. این پیشنهادها باعث ایجاد تغییر در عملکرد شبکه و کدهای آن می‌شوند.

اما برای مشارکت در اودیوس نیازی به دانش بلاک‌چین یا ارزهای دیجیتال وجود ندارد و همین مسئله باعث محبوبیت این پروژه حتی در خارج از جامعه کریپتو شده است.

این پلتفرم به صورت خودکار برای بعضی از دستاوردها با توکن AUDIO جایزه می‌دهد از جمله 5 ترک محبوب هفته، 5 ترک محبوب، 5 پلی لیست محبوب، 10 API برتر یا آپلودهای انجام شده توسط حساب‌های اینستاگرامی و یا توئیتری تأیید شده (دارای تیک آبی).

همچنین این پروتکل هر از گاهی تعداد زیادی توکن AUDIO را بر اساس فرمول خاصی که علاوه بر تعداد موزیک‌های شنیده شده، سطح تعامل هنرمند مورد نظر را هم در نظر می‌گیرد، ایردراپ می‌کند. در اکتبر 2020، این سرویس 50 میلیون توکن AUDIO را بین 10 هزار هنرمند و کاربر در این پلتفرم توزیع کرد.

این پروتکل باید برای رسیدن به یک سیاست درآمدزایی منظم و منسجم تلاش کند و قصد دارد 90 درصد از موجودی توکن‌های خودش را بین هنرمندانش توزیع کند.

توکن‌های AUDIO در چند اکسچنج از جمله بایننس، FTX، Gate.io و اکسچنج غیرمتمرکز یونی سواپ لیست شده و در آنها قابل معامله هستند.

ویژگی خاص Audius چیست؟

اودیوس با سایر سرویس‌های استریمینگ تفاوت دارد چون مبتنی بر بلاک‌چین است و این مسئله باعث ایجاد تحولی در عملکرد کل این سیستم می‌شود.

هنرمندان می‌توانند آثار خودشان را بدون هزینه بارگذاری کنند و کاربران می‌توانند به صورت رایگان به آنها گوش کنند و همه همزمان درآمدزایی خواهند داشت.

مدل حاکمیتی این سرویس استریمینگ هم یکی از جنبه‌های منحصربفرد آن است که این جنبه هم بر اساس بلاک‌چین اداره می‌شود.

هیچ فرایند موشکافی و بررسی برای شروع به کار به عنوان یک هنرمند وجود ندارد در نتیجه هر زمان که خواستید می‌توانید ترک‌های خودتان را آپلود کنید. فقط کافیست پس از ثبت نام رایگان در این پلتفرم روی Upload Track کلیک کرده و فایل‌های موزیک و آثار هنری خودتان را آپلود کنید. این پلتفرم قابلیت استریم کردن موزیک با سرعت 320 کیلوبیت بر ثانیه را دارد – این رقم در مقایسه با اسپاتیفای و گوگل پلی موزیک کم است اما نه در حد استاندارد 24 بیتی آمازون موزیک اچ دی و تیدال ‌های‌فای.

از آنجایی که محتوای اودیوس بین نودهای توزیع شده منتشر می‌شود، در حال حاضر امکان پیاده سازی قانون کپی رایت در آن وجود ندارد اما این پروتکل در حال طراحی یک سیستم متشکل از اعضای جامعه اودیوس است که تصمیم می‌گیرند آیا یک محتوای خاص را حذف کنند یا خیر.

نبود کنترل متمرکز بر اودیوس هم باعث شده که یک درگاه امن برای هنرمندانی فراهم شود که هیچ کس امکان نظارت و کنترل بر آن را ندارد.

در حال حاضر، سرویس‌های موزیک قادر به حفاظت از صدای هنرمندان در سطح جهان نیستند چون منافع قدرتمندان همیشه بر منافع تولیدکنندگان محتوا در سرویس‌های متمرکز اولویت دارد.

— Audius ? $AUDIO (@AudiusProject) June 26, 2019

خیلی از هنرمندان بزرگ اودیوس را محلی برای به اشتراک گذاری ترک‌هایی می‌دانند که وارد سایر پلتفرم‌ها نمی‌شوند مثل کارهای در حال انجام، بیت‌های آخر هفته یا حتی محتوای متنوعی که قرار دادن آن در محل‌های دیگر را ترجیح می‌دهند.

چگونه می‌توان در اودیوس به موزیک گوش کرد؟

در حال حاضر بیش از 100 هزار هنرمند در اودیوس وجود دارد از جمله نام‌های نسبتاً شناخته شده‌ای مثل Skrillex، Weezer، deadmau5، Mike Shinoda و غیره.

به طور کلی هنرمندان کار را با یک یا دو ترک شروع کرده و وقتی بازخورد مثبت در این پلتفرم دریافت می‌کنند، کارشان را توسعه می‌دهند. بعضی از هنرمندان شناخته شده مثل Mr. Carmack بیشتر محتوای تولیدی خودشان را به این پلتفرم بارگذاری کرده اند.

یکی دیگر از قابلیت‌های اودیوس که معمولاً کمتر مشاهده می‌شود، همکاری‌های بین هنرمندان و طرفدارانشان از طریق مسابقات ریمیکس است که منجر به تولید ترک‌های بسیار جذاب تر می‌شود.

آینده

اودیوس در آگوست 2021 به عنوان یکی از همکاران تیک تاک برای قابلیت Sound Kit آن انتخاب شد که امکان انتقال موزیک به این پلتفرم را فراهم می‌کند. 75 درصد از کاربران تیک تاک در آمریکا اعلام کرده اند که از این اپلیکیشن برای پیدا کردن موزیک‌های جدید استفاده می‌کنند که احتمالاً این مسئله برای کل 730 میلیون کاربر این پلتفرم صدق می‌کند.

همکاری اخیر اودیوس با تیک تاک می‌تواند باعث جذابیت هر چه بیشتر این پلتفرم برای هنرمندان شناخته شده‌ای شوند که به دنبال دیده شدن در تیک تاک هستند.

Rumburg، هم بنیانگذار اودیوس هم اعلام کرده که این پروتکل در حال کار روی طرح‌های بیشتری شبیه به همکاری با تیک تاک است. او می‌گوید "ادغام و همکاری با تیک تاک حرکت جذابی است و چشم انداز آینده را نشان می‌دهد. اودیوس همچنان به گسترش مجموعه ابزارهای خودش ادامه می‌دهد تا به هنرمندان برای افزایش تعداد دنبال کنندگان خودشان و استفاده بهتر از روابطشان با طرفداران کمک کند."

و اگر اودیوس همچنان جلب توجه کند، به احتمال زیاد شاهد شکل گیری پروژه‌های مشابه خواهیم بود. از جمله سایر پروژه‌های مشابه تا به امروز می‌توان به Songcamp، Catalog و Song That Owns Itself اشاره کرد.