چهارشنبه, 22 ارديبهشت 1400 20:49

آوالانچ Avalanche چیست و چه کاربردی دارد؟

این مورد را ارزیابی کنید
(3 رای‌ها)

اولنچ پلتفرمی است که برای ساختن اپلیکیشن‌های غیرمتمرکز قدرتمند و پیاده سازی‌های سفارشی بلاک‌چین طراحی شده است. در این مطلب با طرز کار اولنچ آشنا خواهید شد.

خلاصه

  • اولنچ یک پلتفرم بلاک چین پیشرفته است که قصد دارد مقیاس پذیری را به طور قابل ملاحظه‌ای افزایش داده و تأیید تراکنش‌ها را با سرعت بالاتری انجام دهد.
  • چندین محصول در اولنچ راه اندازی شده اند از جمله بازارگردان خودکار Pangolin.

در رقابت ایجاد شده بر سر ایجاد سریع ترین و کامل ترین بلاک‌چین، سال گذشته محصولات مختلفی ظهور کردند.

بین این محصولات، اولنچ – پلتفرم اپن سورسی که برای اپلیکیشن‌های غیرمتمرکز و طرح‌های اقتصادی جدید طراحی شده – به عنوان یکی از اولین‌ نمونه‌ها در نوع خودش ظهور کرد.

در این مطلب به بررسی ویژگی‌های اولنچ و وجه تمایز آن نسبت به سایر راهکارهای مشابه می‌پردازیم.

اولنچ چیست؟

اولنچ پلتفرم جدیدی است که توسط Ava Labs طراحی شده و به همه امکان می‌دهد که به راحتی اپلیکیشن‌های غیرمتمرکز و بلاک‌چین‌های چند کاربردی خودشان را بسازند.

اولنچ طوری طراحی شده که بعضی از محدودیت‌های بلاک‌چین‌های قدیمی تر از جمله متمرکزبودن، کندبودن زمان تأیید تراکنش‌ها و عدم مقیاس پذیری را حل کند و برای رسیدن به این هدف از چند نوآوری استفاده می‌کند از جمله مکانیزم اجماع نظر منحصربفرد اولنچ که تأخیر کمتر، توان عملیاتی بالاتر و قابلیت مقاومت در برابر حمله‌های 51 درصد را دارد.

اولنچ در سپتامبر 2020 مین نت خودش را راه اندازی کرد یعنی فقط 2 ماه پس از جذب 42 میلیون دلار سرمایه در طرح فروش توکن که ظرف کمتر از 5 ساعت همه توکن‌های آن به فروش رسید.

اولنچ چگونه کار می‌کند؟

اولنچ بر اساس سیستمی متشکل از سه بلاک‌چین تعامل پذیر ساخته شده است: اکسچنج چین (ایکس چین)، کانترکت چین (سی چین) و پلتفرم چین (پی چین).

به طور خلاصه، ار ایکس چین برای ایجاد ارزهای دیجیتال جدید استفاده می‌شود و سی چین پیاده سازی ماشین مجازی اتریوم در اولنچ است. از پی چین هم برای هماهنگ سازی اعتبارسنج‌ها و ایجاد زیرشبکه استفاده می‌شود.

آیا می‌دانستید؟

زیرشبکه‌ها مجموعه‌ای از اعتبارسنج‌ها هستند که وظیفه دستیابی به توافق در یک یا چند بلاک‌چین اولنچ را برعهده دارند.

دو مورد از این بلاک‌چین‌ها (یعنی پی چین و سی چین) با استفاده از مکانیزم اجماع بهینه سازی شده 'Snowman' ایمن سازی می‌شوند و امکان افزایش توان عملیاتی ایمن سازی قراردادهای هوشمند را فراهم می‌کنند. ایکس چین هم با استفاده از یک مکانیزم بهینه سازی شده با گراف جهت‌دار غیرمدور بهینه سازی می‌شود – پروتکلی امن و مقیاس پذیر که می‌تواند ظرف چند ثانیه تراکنش‌ها را نهایی کند.

اولنچ با تقسیم معماری خودش بین سه بلاک‌چین مجزا می‌تواند انعطاف پذیری، سرعت و امنیت را بهینه سازی کند بدون اینکه مخاطره‌ای در این سه ویژگی ایجاد شود. به این ترتیب اولنچ تبدیل به پلتفرمی قدرتمند برای استفاده‌های عمومی و سازمانی می‌شود چون توسعه دهندگان از نظر نوع اپلیکیشن‌هایی که می‌سازند انعطاف پذیری زیادی دارند.

این پلتفرم بر مبنای AVAX توکن کاربردی اکوسیستم اولنچ طراحی شده و از آن برای پرداخت کارمزدها، استیکینگ و ایجاد یک واحد محاسبه پایه بین زیرشبکه‌های اولنچ استفاده می‌شود.

ویژگی خاص اولنچ چیست؟

به گفته Ava Labs، این پلتفرم قادر است چیزی در حدود 4500 تراکنش را در ثانیه اجرا کند – که این رقم برای بیت‌کوین 7 و برای اتریوم 14 تراکنش بر ثانیه است. همچنین اولنچ قادر است زیر سه ثانیه تراکنش‌ها را نهایی کند. این ویژگی باعث شده اولنچ برای مقیاس پذیری انبوه اپلیکیشن‌های غیرمتمرکز – که در خیلی از پلتفرم‌های رقیب دچار تنگنا می‌شوند – بسیار مناسب باشد.

مقایسه اولنچ با پلتفرم‌های رقیب

به غیر از مقیاس پذیری بسیار زیاد، اولنچ طوری طراحی شده که بتواند یکی دیگر از مشکلات مهم در سیستم‌های مبتنی بر بلاک‌چین امروزی یعنی تعامل پذیری را حل کند. اولنچ برای دستیابی به این هدف به بلاک‌چین‌های درون و بین زیرشبکه‌ها امکان می‌دهد با هم ارتباط برقرار کنند و به نوعی همدیگر را تکمیل کرده و از انتقال ارزش بین زنجیره‌ای پشتیبانی کنند.

خیلی از بلاک‌چین‌های اثبات سهامی فقط به یک مجموعه اعتبارسنج خاص امکان می‌دهند که در فرایند اجماع مشارکت کنند اما اولنچ به همه امکان داده که با گرو گذاشتن حداقل 2 هزار AVAX در این اکوسیستم مشارکت کنند.

آیا می‌دانستید؟

اولنچ با مفهوم جریمه کردن مخالف است یعنی اگر نود کاربر درست عمل نکند یا خطایی از او سربزند مبلغ گروگذاری شده از وی تصاحب نمی‌شود.

در حال حاضر یعنی فوریه 2021 بزرگترین رقیب اولنچ اتریوم است؛ بلاک چینی که در حال حاضر بر حوزه DeFi سلطه دارد هر چند اولنچ هم از ماشین مجازی اتریوم پشتیبانی می‌کند اما برای ایمن سازی شبکه از یک مکانیزم اجماع متفاوت می‌کند و از انتقال ارزش بین زنجیره‌ای بدون نیاز به وجود پل‌ها نیز پشتیبانی می‌کند.

چه کارهایی را می‌توان با اولنچ انجام داد؟

افراد و شرکت‌ها با اولنچ می‌توانند بلاک‌چین‌های خاص خودشان را بسازند و از آنها برای کاربردهای خصوصی (بلاک‌چین‌های نیازمند به مجوز) یا عمومی (بلاک‌چین‌هایی که دسترسی به آنها نیازی به مجوز ندارد) استفاده کنند.

استفاده از ترکیب بلاک‌چین‌های سفارشی و مکانیزم اثبات سهام اولنچ باعث منحصربفرد شدن آن و ایجاد پلتفرمی قدرتمند و غیرمتمرکز برای توسعه دهندگان شده است.

با توجه به سازگاری اولنچ با ابزارهای اتریوم، امکان انتقال اپلیکیشن‌های غیرمتمرکز ساخته شده بر اساس اتریوم به اولنچ فراهم شده و توسعه دهندگان می‌توانند به راحتی انواع اپلیکیشن‌های غیرمتمرکز را روی این پلتفرم طراحی کنند. این اپلیکیشن‌ها روی بلاک‌چین مستقل اولنچ اجرا می‌شوند و توسعه دهندگان کنترل زیادی بر نحوه ایمن سازی و عملکرد آنها و همچنین دسترسی دیگران به آنها دارند.

این قابلیت‌ها باعث شده ظرف مدتی کوتاه حجم فعالیت توسعه دهندگان در اولنچ به طور چشمگیری افزایش پیدا کند و حالا اپلیکیشن‌های مختلفی از فناوری اولنچ استفاده می‌کنند از جمله اپلیکیشن‌های مبتنی بر اوراق بهادار (Securitize)، بازارهای پیش بینی (Prosper) و کوین‌های باثبات (مثل کوین باثبات لیر ترکیه، Bilira).

چگونگی خرید توکن AVAX

امکان خرید و معامله توکن اولنچ (AVAX) در اکسچنج‌های مختلف از جمله بایننس، هووبی، کوینکس، اکی چین، هات بیت، بیت فینکس، Paribu و WazirX وجود دارد.

شیوه خرید این توکن در بایننس که در حال حاضر معاملات AVAX آن بیشترین نقدینگی را دارند به این صورت است:

گام اول: یک حساب بایننس ساخته و یک ارز قابل معامله با AVAX به آن واریز کنید (در این مثال از تتر استفاده شده).

گام دوم: پس از تأیید واریزی، به صفحه معاملات لحظه‌ای جفت ارز مورد نظر بروید.

گام سوم: پایین صفحه، پنل‌های سفارش را مشاهده می‌کنید، گزینه Market را انتخاب کنید.

گام چهارم: در فیلد total مبلغ USDT مورد نظر برای خرید AVAX را وارد کنید. سپس روی دکمه Buy AVAX کلیک کنید تا سفارش شما با بهترین قیمت موجود اجرا شود.

حالا توکن AVAX خریداری شده به والت شما واریز شده و می‌توان از آن برای سرمایه گذاری، معامله یا برداشت استفاده کرد.

اکسچنج غیرمتمرکز Pangolin

Pangolin یک اکسچنج غیرمتمرکز (دکس) است که توسط اعضای جامعه اولنچ اداره می‌شود.

به این اکسچنج‌ها بازار گردان خودکار هم گفته می‌شود یعنی در آن به جای دفتر سفارش برای تنظیم قیمت‌ها از الگوریتم استفاده می‌شود. Pangolin بخش مهمی از اکوسیستم اقتصادی غیرمتمرکز اولنچ است و برای نشان دادن قابلیت‌های آن طراحی شده است.

Pangolin که بر اساس اولنچ طراحی شده کارمزدهای فوق العاده کم و قابلیت اجرای فوری تراکنش‌ها را دارد و با همه توکن‌های اتریوم و اولنچ کار می‌کند در نتیجه یک منبع نقدینگی بزرگ در اختیار کاربران قرار می‌دهد.

Pangolin هم مثل بسیاری از اکسچنج‌های غیرمتمرکز سبک AMM (بازارگردان خودکار) یک طرح انگیزشی ماینینگ بر اساس نقدینگی دارد که به اشخاصی که در این پلتفرم نقدینگی ایجاد کنند توکن حاکمیتی بومی آن یعنی PNG را اهدا می‌کند.

آینده

اولنچ بیشتر از یک سال سابقه دارد اما با سرعت خوبی رشد می‌کند و قرار است در آینده نزدیک شاهد عرضه محصولات مختلف و توسعه این پلتفرم باشیم.

یکی از مهم ترین پیشرفت‌های این پلتفرم آپگرید Apricot است که اصلاحات مختلفی در اولنچ ایجاد می‌کند از جمله قابلیت هرس کردن قابل بررسی که به نودها امکان می‌دهد در کسری از زمان آنلاین شوند، همچنین قابلیت فریز و آن‌فریز (بلوکه و رها کردن) برای صادر کنندگان توکن‌ها و قابلیت پشتیبانی از توکن‌های ERC20. هنوز تاریخ دقیق آپگرید Apricot مشخص نیست.

به غیر از این قرار است پروتکل Injective با اولنچ ادغام شود و محصولات مشتق مختلفی را به این پلتفرم اضافه کند.

طرح‌هایی هم برای اضافه کردن یک ماشین مجازی حریم خصوصی محور (Privacy VM) وجود دارد که امکان اجرای قراردادهای هوشمند خصوصی در اولنچ را فراهم می‌کند و یکی از مهم ترین آپگریدها در نقشه راه اولنچ است.