معرفی ارز Hedera Hashgraph :
پروژه ی Hedera Hashgraph یا به اختصار HBAR، یک پروژه DLT و نسخه جدیدی از بلاک چین استاندارد بر اساس فناوری ای است که گراف جهت دار غیرمدور (DAG) نامیده میشود . اساسا عملیات این پروژه نه از طریق زنجیره ( مثل بلاک چین) بلکه از طریق DAG ثبت میشود. این پروژه از برنامه های غیرمتمرکز پشتیبانی کرده و بر اساس اجماع aBFT عمل میکند و از این طریق ، از سیستم در مقابل حمله دفاع کرده و آن را ایمن میکند .
موسس این پروژه ، دکتر لیمون بیرد و مانس هرمن میباشند که در شرکت Trio Security و سپس در BlueWave Security با یکدیگر همکاری داشته اند . تیم این پروژه که از ۱۰ کارمند تشکیل شده است ، معتقد است که بازار ارزهای دیجیتال ، به منظور پیشرفت و استفاده در دنیای واقعی ، به پذیرش اساسی نیاز دارد .
به منظور دستیابی به این هدف ، تیم Hedera Hashgraph باید در راستای حل مشکلات زیر ، تلاش کند :
۱- عملکرد : در حال حاضر TPS ( تعداد تراکنش در ثانیه ) در اکثر پروژه ها برای اجرای گسترده ی بلاک چین کافی نیستند .
۲- امنیت : در صورتیکه پذیرش گسترده ی فناوری بلاکچین به وقوع بپیوندد ، تریلیون ها دلار آمریکا در بلاکچین و میلیاردها تراکنش وجود خواهد داشت که در اینصورت میتوان انتظار افزایش ارزش چشمگیر تراکنش ها را داشت . در نتیجه اقدامات امنیتی بیشتری نیاز خواهد بود . Hedera Hashgraph به این منظور از الگوریتم aBFT بهره میبرد که معتقد است این روش ، امنیت بالایی را به ارمغان می آورد .
۳- مدیریت : دفتر کل باید علاوه بر فناوری توسط نمایندگان و متخصصان حوزه ی IT ، تجارت ، حقوق و سایر صنایع نیز اداره شود .
۴- پایداری : سیستم باید با استفاده از یک رویکرد ترکیبی از مکانیزم های فنی و حقوقی برای اعمال تصمیم ، فعالیت پایداری داشته باشد .
۵- مطابقت با قانون و مقررات : سیستم بلاکچین جدید ، باید تمام الزامات قانونی نظیر احراز هویت و اقدامات ضد پولشویی را رعایت کند .
فناوری هش گراف ، یک سیستم انتقال اطلاعات است که بر اساس پروتوکل غیر متمرکز ، عمل میکند . در بلاک چین ، داده ها در بلوک ها ذخیره میگردند و هر بلوک n وابسته به بلوک قبلی n-1 میباشد که مجموع این بلوک ها زنجیره ی واحدی بنام بلاک چین را تشکیل میدهند . تفاوت اصلی بلاکچین با هش گراف ، در نحوه ی ثبت اطلاعات است . به این صورت که در این سیستم ، پس از ثبت درخواست تراکنش ، برای قرار گرفتن اطلاعات تراکنش در اختیار تمام نودهای داخل شبکه از پروتکل گاسیپ استفاده میشود . طبق این مدل ، یک نود اطلاعات اولیه را دریافت کرده و به صورت تصادفی در اختیار نود دیگر قرار میدهد. نود جدید، اطلاعات دریافتشده را مجدداً مشابه با یک رویداد در شبکه ثبت میکند و باز هم به صورت تصادفی در اختیار نود دیگر قرار میدهد. در واقع در این پروتکل نیازی به گواهی اثبات کار وجود ندارد که این موضوع منجر به ارزانتر شدن و همچنین سریعتر و کارآمدتر بودن این سیستم میگردد .
دکتر لیمون برد در مقاله ای به طور دقیق الگوریتم اجماع Hashgraph را توضیح داده که در این خصوص ، عوامل زیر باید مد نظر قرار بگیرند :
۱- این پلتفرم باید سریع ، ایمن و ارزان بوده و به حداقل تجهیزات ماینینگ برای انجام کار نیاز داشته باشد .
۲- سیستم باید توسط چندین سازمان مدیریت شود و نظر هیچکدام از سازمان ها بر دیگری تاثیر نداشته باشد .
۳- این پلتفرم ، توکن انحصاری خود را دارد که میتواند بعنوان توکن چند منظوره برای ایجاد اپلیکیشن غیرمتمرکز و ....مورد استفاده قرار گیرد .
ساختار Hedera Hashgraph :
در قسمت پایین این ساختار ، اینترنت قرار دارد . هر رایانه از طریق اینترنت به پلتفرم متصل میباشد . در قسمت میانی ، لایه ی اجماع هش گراف قرار دارد که سریع ، ایمن و منصفانه انجام شدن امور را تضمین میکند . نودها تراکنش ها را از کاربران دریافت کرده و از طریق پروتوکل گاسیپ در شبکه به اشتراک میگذارند. در قسمت بالایی ، یک لایه ی خدمات وجود دارد که شامل ارز دیجیتال ، ذخیره سازی فایل ها برای DAG و قرارداد های هوشمند است که به زبان سالیدیتی نوشته شده است .
به طور کلی میتوان گفت مزایای اصلی در ساختار این ارز دیجیتال ، سرعت ، کارمزد کم و پروتوکل گاسیپ میباشد .
کارمزد استفاده از Hedera Hashgraph :
در این خصوص ، میتوان گفت از آنجایی که نیازی به گواهی اثبات کار برای تایید تراکنش ها نیست ، هزینه و کارمزد بسیار کمتر از سایر پلتفرم هایی است که از فناوری بلاکچین استفاده میکنند . این کارمزد که بعنوان حق کمیسیون به نودهای داخل شبکه پرداخت میشود ، به صورت مشخص تعیین نشده و به طور مستقیم از جانب کاربر به نودی که از آن ، تقاضای پردازش تراکنش شده است ، پرداخت میگردد .
مزایای Hedera Hashgraph :
همانطوری که گفته شد ، برای برقرای امنیت شبکه در این پلتفرم ، از الگوریتم aBFT استفاده میگردد در نتیجه نیازی به استفاده از گواهی اثبات کار در این پلتفرم وجود ندارد که این امر در کنار افزایش امنیت ، منجر به کاهش کارمزد تراکنش ها نیز میگردد .
معایب Hedera Hashgraph :
وایت پیپر منتشر شده ، واضح نیست و ابهامات زیادی دارد و کاربران باید ساعت ها صرف شناخت ، نحوه ی عملکرد ، جزییات و کاربردهای آن کنند . بنابراین ، برای رفع پیچیدگی های این فناوری ، به یک وایت پیپر خوب نیاز است که توضیح جامعی از آن را به زبان ساده ارائه دهد.
نکته ی مبهم دیگر ، درباره ی مدل مدیریتی هش گراف است .در یک مدل خاص از یک گروه 39 نفره مورد اعتماد از صنایع و مناطق مختلف، برای مدیریت شبکه استفاده میشود. در نتیجه این موضوع تا حدی قابلیت غیرمتمرکز بودن این فناوری را زیر سؤال میبرد.
در آخر میتوان اذعان داشت با اینکه به نظر میرسد hashgraph راه حل های منحصر بفردی جهت رفع چالش های بلاکچین استاندارد دارد اما بعنوان یک پروژه با ریسک بالا در نظر گرفته میشود چرا که برای رفع چالش ها ، توضیحات قانع کننده ای ارائه نشده است .
رقابت :
جالب است بدانید که چندین پروژه ی دیگر نیز وجود دارند که همانند hedera hashgraph از فناوری گراف جهت دار غیر مدور (DAG) استفاده میکنند یا برنامه هایی برای استفاده از آن دارند که از جمله ی آنها میتوان آیوتا (IOTA) ، NANO و بایت بال (ByteBall) نام برد .