تتا فیول (TFUEL) یکی از دو کوین بومی بلاکچین تتا است. نباید TFUEL را با توکن تتا (THETA) که توکن حاکمیتی بلاکچین تتا است و توسط هزاران نود حاکمیتی و اعتبارسنجهای سازمانی آن از جمله گوگل، بایننس، شرکتهای بلاکچین، Gumi و سامسونگ اداره میشود، اشتباه گرفت.
TFUEL دومین توکن بلاکچین تتا است که نقش توکن کاربردی در این شبکه انتقال ویدیو و دیتای غیرمتمرکز را داشته و به عنوان گس هم کاربرد دارد. این یعنی از این توکن برای اجرای همه عملیاتها در بلاکچین تتا استفاده میشود مثل پرداخت دستمزد نودهای مخابره کننده برای انتشار یک ویدیو استریم، توسعه و تعامل با قراردادهای هوشمند و همچنین کارمزدهای مربوط به مبادله توکنهای تعویض ناپذیر و کار با اپلیکیشنهای DeFi.
بعلاوه از این توکن برای انگیزه دادن به کاربران در اکوسیستم هم استفاده میشود. این کاربران منابع رایانشی (نودهای Edge Compute) و پهنای باند خودشان (نودهای Edge Caching) را برای استریم کردن ویدیو و سایر دادهها به اشتراک میگذارند.
تفاوت بین تتا توکن و تتا فیول چیست؟
تتا توکن (THETA): تتا توکن حاکمیتی پروتکل تتا است و از آن برای استیک کردن ارز دیجیتال توسط نودهای نگهبان یا اعتبارسنج، مشارکت در تولید بلاک و حاکمت بر پروتکل شبکه تتا استفاده میشود. کاربران با استیک کردن و راه اندازی یک نود مقداری از توکنهای تازه تولید شده TFUEL را به دست میآورند. سقف تولید THETA ثابت یعنی یک میلیارد عدد است و هیچ وقت اضافه نخواهد شد.
تتا فیول (TFUEL): توکن عملیاتی پروتکل تتا است. از TFUEL برای اجرای عملیات درون زنجیره ای مثل پرداخت دستمزد کاربرانی که به استریم ویدیو کمک میکند یا پیاده سازی و کار با قراردادهای هوشمند استفاده میشود. نودهای انتقال دهنده یا relayer برای هر ویدیویی که به سایر کاربران شبکه انتقال میدهند، توکن TFUEL دریافت میکنند. تتا فیول به نوعی مثل گس این پروتکل است. هنگام رونمایی از مین نت شبکه در 15 مارس، TFUEL به عنوان توکن بومی بلاکچین تتا تولید میشود.
تتا فیول چگونه و با چه نرخی تولید میشود؟
توزیع اولیه تتا فیول در زمان رونمایی از مین نت یعنی 15 مارس انجام میشود. به ازای هر توکن THETA که هنگام رونمایی از مین نت تتا داشته باشید، 5 TFUEL دریافت میکنید.
پس از توزیع اولیه 5 میلیارد توکن TFUEL (یعنی به ازای هر توکن تتا که تعداد آنها یک میلیارد عدد است، 5 عدد) تولید این توکن با نرخ سالیانه ابتدایی 5 درصد افزایش پیدا میکند. نرخ تورم جدید در سطح پروتکل مشخص شده و امکان تنظیم آن متناسب با حجم تقاضا در پلتفرمهای شبکه تتا وجود دارد. هر شخصی که به عنوان اعتبارسنج یا نود نگهبان در این شبکه کار میکند، متناسب با مقدار THETA استیک شده خودش، توکن TFUEL دریافت میکند.
آیا هر بازدیدکننده باید برای مشاهده استریمها در شبکه تتا TFUEL پرداخت کند؟
این موضوع در سطح پروتکل درست است اما مدل واقعی پیاده سازی شده در SLIVER.tv و پلتفرمهای همکار مثل MBN و واقعیت مجازی سامسونگ، این است که هزینه TFUEL برعهده پلتفرم ویدیویی باشد. پلتفرمها هم با توجه به نیاز به استفاده از توکن TFUEL برای دریافت استریمهای ویدیویی از نودهای relayer در شبکه تتا، از کاربران هزینه دریافت میکنند. این اقدام کاملاً منطقی است چون پلتفرمهای ویدیویی در اثر تماشای ویدیو استریمهای شبکه تتا توسط کاربرانشان، درآمد مستقیم دارند به این دلیل که نرخ تعامل کاربران افزایش یافته و هزینههای کمتری برای شبکه توزیع محتوا (CDN) پرداخت میکنند. انتظار میرود که کاربران نهایی برای مشاهده ویدیو در شبکه تتا نیازی به خرید توکن TFUEL نداشته باشند چون این شرایط باعث سختی پذیرش گسترده از آن میشود.
دلیل عرضه توکن دوم چیست؟
عرضه و معرفی توکن دوم دو دلیل دارد:
- اول اینکه امکان تفکیک کاربرد و عملکرد هر توکن فراهم میشود. از تتا صرفاً برای استیک کردن و ایمن سازی شبکه استفاده میشود اما TFUEL برای اجرای تراکنشهای کوچک و عملیات شبکه استفاده میشود. این قابلیت ضروری است چون استیکینگ باعث کاهش موجودی در گردش میشود اما برای پخش ویدیو و اجرای قراردادهای هوشمند نیاز به توکنی با نقد شوندگی بالا وجود دارد که امکان اجرای میلیونها تراکنش در روز را فراهم کند.
- دوم اینکه برای حل مسائل حاکمیتی که با به کار بردن یک توکن مشابه برای استیکینگ و عملیات شبکه استفاده میشود، نیاز به دو توکن وجود دارد. از آنجایی که توکن مورد استفاده برای عملیات شبکه باید نقد باشد، افراد متقلب و مخرب راحت تر میتوانند تعداد زیادی از این توکن که دائماً در بازار آزاد مبادله میشود را جمع آوری کنند. اگر از همین توکن برای استیکینگ استفاده شود، این افراد میتوانند با به دست آوردن تعداد زیادی توکن استیکینگ، امنیت شبکه را هم دچار مخاطره کنند. با تفکیک این دو عملکرد (استیکینگ و عملیات) در قالب دو توکن مختلف، خطر این مسئله به طور قابل ملاحظه ای کاهش مییابد.
بنیانگذاران تتا فیول چه اشخاصی هستند؟
تتا فیول و کل اکو سیستم تتا در سال 2017 توسط Mitch Liu و Jieyi Long تأسیس شد. Liu تاریخچه ای طولانی در حوزه گیمینگ، ویدیو و واقعیت مجازی داشته و در تأسیس شرکت تبلیغات ویدیویی Tapjoy، استارتاپ گیمینگ اجتماعی موبایلی Gameview Studios و پلتفرم لایو استریمینگ THETA.tv نقش داشت که اپلیکیشن غیرمتمرکز آن بر روی پروتکل تتا ساخته شد.
Jieyi Long دومین همبنیانگذار و مدیر ارشد فناوری تتا است و او هم تجربیات چند ساله مشابهی در زمینه اتوماسیون طراحی، گیمینگ، واقعیت مجازی و سیستمهای توزیع شده در مقیاس عظیم داشت. او نویسنده چند مقاله دانشگاهی بوده و یکسری گواهی ثبت اختراع در زمینه استریمینگ، بلاکچین و واقعیت مجازی دارد.
تتا حالا یک تیم قوی دارد و در سایت آن شرکتهایی مثل سامسونگ، سونی، سرمایه گذاران رسانه BDMI Bertelsmann Digital Media Investments، آژانس هنرمندان خلاق CAA و شرکتهای سرمایه گذاری خطرپذیر سنتی سیلیکون ولی از جمله DCM، Sierra Ventures و VR Fund به عنوان همکار ثبت شده اند.
ویژگی منحصربفرد تتا فیول چیست؟
کاربرد اصلی تتا، تمرکززدایی استریمینگ ویدیو، تحویل داده و رایانش لبه ای و افزایش بهره وری، مقرون به صرفه بودن و مناسب بودن این شبکه برای حضور شرکتهای صنعتی است. این شبکه روی بلاکچین بومی خودش کار میکند و دو توکن بومی به نامهای تتا (THETA) و تتا فیول (TFUEL) دارد که به رونق اقتصاد داخلی آن کمک میکنند.
جذابیت این موضع سه جنبه دارد: مخاطبان کیفیت استریمینگ بهتری دارند، تولیدکنندگان محتوا درآمد بیشتری خواهند داشت و واسطهها – پلتفرمهای پخش ویدیو – در زمینه ساختن زیرساخت در هزینهها صرف جویی کرده و درآمدهای بیشتری از راه تبلیغات و اشتراک کاربران خواهند داشت. کاربران انگیزه پیدا میکنند که محتوای شبکه را مشاهده کنند و با دریافت پاداش به صورت توکن TFUEL برای به اشتراک گذاشتن منابع در شبکه، انگیزه پیدا میکنند.
این پلتفرم اپن سورس است و توکن داران مثل خیلی از بلاکچینهای مبتنی بر اثبات سهام، قدرت حاکمیت بر شبکه را به دست میآورند. علاوه بر ویدیو، دیتا و پردازش، شبکه تتا به توسعه دهندگانی که به دنبال انتشار اپلیکیشنهای غیرمتمرکز در پلتفرم قراردادهای هوشمند سازگار با EVM (ماشین مجازی اتریوم) آن هستند هم کمک میکند.
تعداد کوینهای تتا فیول در گردش چقدر است؟
همانطور که قبلاً اشاره شد، دو کوین در اکوسیستم تتا وجود دارد: THETA و TFUEL. هر دو کوین به عنوان ابزار تعاملی اصلی در بلاکچین تتا عمل میکنند اما کاربردهای متفاوتی دارند.
در حال حاضر 5,232,675,200 عدد توکن TFUEL در گردش وجود دارد که با توجه به تولید این توکن برای پاداش استیکینگ، هر سال بر نرخ در گردش آن افزوده میشود. تعداد توکنهای تتا ثابت و هم اکنون 1 میلیارد عدد از آن در گردش است که قرار نیست هیچ وقت افزایش پیدا کند.
تتا با الگوریتم اثبات سهامی کار میکند این یعنی استیکینگ با آن ممکن است. از آنجایی که تتای در گردش معادل با حداکثر نرخ قابل تولید است، برای پاداش دهی به کاربران در شبکه از TFUEL استفاده میشود. برای اینکه واجد شرایط استیکینگ شوید، حداقل باید هزار تتا را در یک نود نگهبان استیک کرده یا اینکه نود نگهبان خودتان را اداره کنید.
شبکه تتا چگونه ایمن سازی میشود؟
شبکه تتا با الگوریتم اجماع نظر اثبات سهام کار میکند اما یک مکانیزم اجماع تحمل خطای بیزانس (BFT) هم روی این بلاکچین پیاده سازی شده تا همزمان با افزایش توان عملیاتی تراکنشها، امنیت شبکه هم ارتقاء پیدا کند.
در زمان رونمایی از مین نت تتا در ماه مارس سال 2019، نودهای نگهبان (Guardian) هم معرفی شدند. به این ترتیب هیچ موجودیت واحدی کنترل اکثر توکنهای تتای استیک شده را در هیچ زمانی در اختیار ندارد. این قابلیت باعث میشود که شبکه تتا به توان عملیاتی بیش از هزار تراکنش بر ثانیه برسد.
تتا از یک طرح انگیزشی اقتصادی خاص استفاده میکند که به حضور فعال کاربران در فعالیتهای شبکه کمک کرده و به این ترتیب شبکه توسط کاربران تتا ایمن سازی میشود.
چگونه و از کجا میتوانن تتا فیول را خرید؟
برخلاف بعضی از ارزهای دیجیتال امکان خرید مستقیم TFUEL با ارز فیات وجود ندارد اما باز هم میتوان به راحتی با خرید بیتکوین، اتریوم یا USDT از اکسچنجهای بزرگ و انتقال آنها به اکسچنجی که از TFUEL پشتیبانی میکند، این کوین را خرید.
همانطور که اشاره شد برای خرید تتا فیول اول باید یکی از ارزهای دیجیتال شناخته شده تر مثل بیتکوین، اتریوم یا تتر را بخرید.
در این راهنما، از اکسچنج بایننس که یکی از بزرگترین اکسچنجهای جهان است و ارز فیات قبول میکند استفاده شده است.
بایننس در ابتدا فعالیتش را از چین شروع کرد و بعد تشکیلاتش را به جزیره مالت انتقال داد. این اکسچنج به دلیل خدمات مبادله ارزهای دیجیتالش محبوبیت زیادی دارد. بایننس در دوره اوج ارزهای دیجیتال در سال 2017 شروع به فعالیت کرد و از آن زمان تا به امروز تبدیل به یکی از برترین اکسچنجهای جهان شده است.
پس از طی کردن فرایند احرازهویت (KYC) از شما خواسته میشود که روش پرداخت را انتخاب کنید. در اینجا میتوان انتقال بانکی یا کارت اعتباری/دبیت کارت را انتخاب کرد و یکی از ارزهای دیجیتال شناخته شده تر مثل بیتکوین، اتریوم یا تتر را خرید.
پس از دریافت ارز خریداری شده میتوان TFUEL را از اکسچنج بایننس خرید.
به غیر از این اکسچنجها، چند اکسچنج محبوب دیگر هم هستند که حجم معاملات روزانه و کاربران زیادی دارند. این ویژگی به شما امکان میدهد که کوینهای خودتان را هر زمان که خواستید بفروشید و معمولاً کارمزدها هم کمتر است. توصیه میشود که در این اکسچنجها ثبت نام کنید چون وقتی TFUEL در این اکسچنجها ثبت شود، معاملات آن حجم زیادی خواهد داشت و این یعنی فرصتهای معاملاتی خوبی شکل میگیرد.
برترین اکسچنجها برای مبادله این توکن عبارتند از:
☞ https://www.binance.com
☞ https://www.bittrex.com
☞ https://www.poloniex.com
☞ https://www.bitfinex.com
☞ https://www.huobi.com
☞ https://www.mxc.ai
☞ https://www.probit.com
☞ https://www.gate.io
☞ https://www.coinbase.com