نام ارز |
اتریوم کلاسیک |
نام انگلیسی |
Ethereum Classic |
نماد |
ETC |
تاریخ راه اندازی |
Jul 2016 |
آیکن |
|
آدرس سایت |
https://ethereumclassic.org |
قابلیت استخراج |
|
نوع ارز |
Coin |
تعداد کل |
نامحدود |
الگوریتم |
Ethash |
کیف پول ها |
|
صرافی ها |
|
اتریوم کلاسیک چیست ؟
اتریوم کلاسیک (ETC ) ارز جدیدی نیست بلکه یک نسخه ی مشتق شده از کریپتوکارنسی بسیار معروف اتریوم است. درست مانند اتریوم، ETC نیز یک پلتفرم امن، ضد سانسور، قابل اعتماد، عمومی، غیر متمرکز برای اجرای برنامه ها و قراردادهای هوشمند است. اتریوم کلاسیک دارای توکن مخصوص خود، با نام ETC است که به عنوان "سوخت" شبکه کار می کند.
حامیان ETC همواره بر این نکته پافشاری می کنند که اتریوم کلاسیک همان "Ethereum" واقعی است، در حالی که مخالفان ، ادعا می کنند که این یک نسخه پایین تر و بی ارزشتر از پروتکل است. هر دوی بلاکچین های این دو پلتفورم تا زمان تولید بلاک 1920000 از هر نظر یکسان بودند. اما بعد از آن همه چیز تغییر کرد.
در سال 2016، یک قرارداد هوشمند در اتریوم هک شد. این رویداد، باعث دوگانگی جامعه ی اتریوم و به یکی از مهمترین اختلافات بوجود آمده در جامعه ی بلاکچین تا به امروز تبدیل شده است. این دوگانگی بیشتر درباره ی چگونگی پرداختن به موضوع سرقت پولی بود که در این هک اتفاق افتاد داشت. اما در نهایت، این اختلاف نظر ساده رنگ و بوی فلسفی و اخلاقی عمیق تری نیز به خود گرفت.
برای درک کامل اتریوم کلاسیک و اینکه چه تفاوتی با اتریوم دارد و چرا اصلا پرداختن به آن مهم است باید اندکی در تاریخ این ارز به عقب تر بازگردیم.
اصلا چطور کار به اینجا کشید؟
تمام این مناقشات از پروژه ی DAO آغاز شد. بگذارید از ابتدا شروع کنیم همانطور که احتمالا می دانید، اکوسیستم اتریوم به عنوان بنیادی برای اجرای قراردادهای هوشمند عمل می کند. در زبان ساده، قراردادهای هشمند پروتوکل های کامپیوتری خاصی هستند که یک وظیفه مشخص را بعد از اینکه برای آن برنامه ریزی شوند به صورت اتوماتیک انجام می دهند.
DAO یکی از این قراردادهای هوشمند بود که باید طبق برنامه ریزی مبالغی را که توسط سهام داران ارائه می شد به صورت اتوماتیک بین توسعه دهندگان اپلیکیشن های غیرمتمرکز تقسیم می کرد.
این قرارداد اصولا برای حذف انسان از چرخه ی پرداخت و تقسیم پول و عدم نیاز به شخص ثالث معتمد به وجود آمد اما گویی حذف انسان از این چرخه ی مذکور به این سادگی ها هم نبود.
سازوکار DAO چندان هم پیچیده نبوده و به راحتی میتوانست از انسان تاثیر بپذیرد، فرض کنید شخصی میخواست مسیر توسعه ی یک اپلیکیشن را به صورتی که خودش دوست داشت هدایت کند برای این کار کافی بود توکن های DAO را با ETH خریداری کند. برای تأمین مالی یک dapp باید 20 درصد از صاحبان توکن های DAO به آن برنامه رای می دادند. هر چه میزان DAO شخصی بیشتر بود قدرت و تاثیر رای آن فرد نیز در تعیین سرنوشت یک اپلیکیشن بیشتر می بود.
همین قضیه ی تاثیرگذاری بیشتر باعث هجوم سرمایه گذاران برای خریداری توکنهای DAO شد و در فروش عمومی بیش از 150 میلیون دلار سرمایه گذاری بر روی این قرارداد صورت گرفت. اما خیلی زود DAO مورد حمله قرار گرفت، هک شد (اینکه دقیقا چه اتفاقی افتاده همچنان مورد بحث و سوال است).
در 17 ژوئن سال 2016، شخص یا اشخاصی از یک حفره امنیتی کد DAO استفاده کرده (لازم به ذکر است که که این حفره هیچ ارتباطی با خود اتریوم ندارد) و تقریبا یک سوم از وجوه را به سرقت بردند. در آن زمان، این رقم حدود 50 میلیون دلار بود.
همان طور که انتظار می رفت، این قضیه منجر به بروز هرج و مرج در جامعه اتریوم شد (و بازار ارزهای دیجیتال نیز به عنوان یک کل پس لرزه های این اتفاق را احساس کرد). همه جا پر از بحث و گفتگو و حدس و گمانه زنی درباره ی این اتفاق بود، اما در نهایت جامعه از این مساله نیز گذشت و آن را پشت سر گذاشت.
پس از رای گیری، اتفاق نظر بر این شد که اکثرا خواستار پاکسازی تاریخچه تراکنش شدند تا از این طریق منابع مالی را به سرمایه گذاران بازگردانده و از چنگ هکر خارج کنند. منشا اصلی این تفکر و نظر البته، بنیانگذار اتریوم ویتالیک بوترین و دیگر شخصیت های برجسته جامعه بودند.
این حرکت نیازمند یک تغییر و فورک فیزیکی بزرگ بود که در نتیجه ی آن همه ی تراکنش و بلاک های معتبر پیشین نامعتبر شده و یا بالعکس تراکنش های نامعتبر معتبر می شدند.
مشکلی که در این میان وجود داشت این بود که در این رای گیری اجماع 100٪ نبود. یک گروه کوچک از مخالفان وجود داشت که با اکثریت مخالف بودند. آنها معتقد بودند که "کد قانون است" و بلاکچین را نباید تغییر داد ، حتی اگر اکثریت خواهان آن باشند. این گروه اقلیت هم البته دست به اقداماتی برای خود زدند.
وقتی اتریوم تاریخچه تراکنش هایش را بازیابی کرد، گروه مخالفان همچنان به استخراج و توسعه بلاکچین اصلی ادامه دادند و از آنجا که این گروه اکثریت نبود، این زنجیره اصلی به نام Ethereum Classic شناخته شد.
گروه تشکیل دهنده اتریوم کلاسیک به سرعت اعلامیه استقلال خود را سازماندهی و منتشر کردند. در این سند، آنها اقدام بنیاد اتریوم مبنی بر دستکاری بلاکچین اتریوم بعد از هک DAO را سرزنش کرده و همچنین چشم اندازی برای آینده پلتفورم جدید خود پیش بینی کردند.
اتریوم کلاسیک چگونه کار می کند ؟
بلاکچین
اتریوم کلاسیک یا بر روی بلاکچین، یا یک صفحه گسترده غیرمتمرکز و یا یک لجر یا دفتر کل غیرمتمرکز اجرا می شود. زیبایی بلاکچین در این است که سیستمی غیرمتمرکز می باشد که هیچ نقطه شکست و کنترل واحدی ندارد. بلاکچین ها ها قابل اعتماد و بدون سانسور هستند و تا کنون ثابت کرده اند که عمدتا در برابر هک کردن یا دستکاری ایمن می باشند.
هر معامله یا قرارداد هوشمند در شبکه ETC در بلوک های خاصی دسته بندی می شود. این بلوک ها در Amber بلاکچین ثبت می شوند، و کل شبکه باید در مورد اینکه یک تراکنش درست یا نادرست است توافق داشته و به عبارتی به اجماع برسند. به این ترتیب، سیستم همیشه خود را با هم سازگار می کند، بنابراین کاربران می دانند که می توانند به دقت عمل آن اعتماد داشته باشند. ETC از همان الگوریتم Proof-of-Work (PoW) استفاده می کند که بیتکوین برای دستیابی به اجماع استفاده می کند.
"گواه اثبات کار"، همانطور که از نامش پیداست، مستلزم آن است که شرکت کنندگان (استخراج کنندگان) بلوک های داده را تأیید کرده و این امر نشان می دهد که در انجام این کار آنها توانایی محاسباتی قابل توجهی را به کار گرفته اند. آنها باید برای حل مشکلات پیچیده ریاضی با هم رقابت کرده و توانایی خود را اثبات کنند. برنده این مسابقه (با اثبات کار خود) به عنوان پاداش مقداری ETC دریافت می کند. هنگامی که یک بلوک استخراج شود، به بلاکچین اضافه می شود.
اتریوم در حال حاضر بنا به برخی دلایل (تمرکز قدرت استخراج ، مصرف انرژی بالا و غیره) دارد از PoW فاصله می گیرد، اما اتریوم کلاسیک در حال حاضر همچنان با PoW کار می کند. دلیل آنها برای این کار این است که پیاده سازی PoS به نظر بیش از حد پیچیده میرسد و آنها ترجیح می دهند شبکه را با فن آوری هایی که هنوز آزمون خود را پس نداده اند به خطر نیندازند.
توکن ETC
سکه ی ETC کاربردهای گسترده ای دارد. به عنوان یک روش پرداخت برای برخی چیزها در داخل اکوسیستم، همچنین انگیزه برای ایجاد یک کد خوب و برای برخی افراد، ابزار سرمایه گذاری است. اتریوم و و بعدها ETC، با این ایده ایجاد شد که محدودیتی در تعداد سکه ها نباید وجود داشته باشد. این قضیه عمدتا به دلیل نیت اصلی ایجاد این سکه است (توکن اتریوم بیشتر به عنوان "سوخت" برای شبکه ایجاد شده و نه به عنوان یک ارز واقعی) است. اما این رویکرد خود منجر به بروز برخی مشکلات شده است، مثلا عرضه نامحدود سکه ها به این معنی است که قیمت آنها همیشه پایین خواهد ماند.
ETC این موضوع را در تغییر سیاستهای پولی ECIP 1017 خود لحاظ کرده است. این تغییرات (در کنار تغییرات دیگر) ایجاب می کند که از 12 دسامبر 2017 به بعد پاداش بلاک ها (در بالا راجع به پاداش استخراج کنندگان در قببال کارشان صجبت کردیم) از 5 سکه به 4 ETC کاهش یابد. این روند نزولی ادامه خواهد یافت تا اینکه در نهایت پاداش ایجاد بلوک جدید صفر شود. این به این معنی است که سکه های اتریوم حداقل تا سال 2025 تورمی باقی خواهد ماند، که در این سال باید 200 میلیون سکه ی ETC وجود داشته باشد. پس از آن، ای تی سی تبدیل به یک ارز افتخاری خواهد شد. برای کسانی که ETC را به عنوان سرمایه گذاری خریداری می کنند این احتمالا خبر خوبی است. عرضه و تقاضای کنترل شده و بدون تورم این توکن ها منجر به افزایش تقاضا و در نتیجه افزایش قیمت آنها (به طور کلی) می شود.
تیم ETC
پس از قضیه ی DAO، تعدادی از افراد مختلف برای حمایت از ETC تلاش کردند اما هیچ کدام از این افراد واقعا مشهور نبودند. هیچ شخص معروفی رهبری تیم اتریوم کلاسیک را بر عهده ندارد، که این امر به نوعی عمدی بوده است.
به گفته یک Redditor، "ما سخت تلاش می کنیم که افراد خاصی را به عنوان بنیانگذار / رهبر قرار ندهیم، چراکه در این صورت خطر کنترل متمرکز توسط افراد خاص را خواهیم داشت. ما اساسا سعی می کنیم از مدل بیت کوین برای ایجاد یک بلاکچین استفاده کنیم که به مجموعه خاصی از کاربران مبتنی است و همه به آن دسترسی دارند. "
زمانی شایعه شده بود که تمام تیم ETCDEV اعضای / u / splix هستند (که بسیاری از کد اولیه را ارائه داده)، و سپس bitnovosti مطرح شد که جامعه ETC را تاسیس کرد. دو گروه دیگر نیز وجود دارد: IOHK و Ethereum Commonwealth که بر روی پروتکل کار می کنند.
به مرور زمان، گروه اصلی ETCDEV به یک تیم مستقل و منسجم از مهندسان و متخصصان توسعه نرم افزاری تبدیل شده است که تمام وقت در پروژه کار می کنند. البته در حال حاضر تعداد این مهندسین انگشت شمار است.
اپراتورهای تالارهای گفتگوی ETC، Discord، Twitter و Subreddits همه توسط داوطلبان جامعه اداره می شوند.
رقبا و چالش ها
به گفته ی مدیر جامعه ی ETC ، شروع این پروژه سخت بود. آنتونی میگوید ما به یکباره از بنیاد اتریوم با آن عظمتش و جامعه ی بزرگ اتریوم جدا شدیم و هیچ ساختار مشخص یا مدیریتی نداشتیم. خوشبختانه Bitnovosti و خیلی های دیگر برای شکل دهی یک مسیر مشخص به یاریمان شتافتند. شاید بتوان گفت که گذار از قضیه ی DAO بزرگترین چالش (و شاید موفقیتی) بوده که ETC تا به امروز با آن مواجه بوده است.
ای تی سی همچنین به صورت مداوم با قضیه ی جدایی از اتریوم و مسایلی که به وجود می آورد دست و پنجه نرم می کند . اگرچه اکثر جامعه ی ما خود را ضد اتریوم نمی بینند و میزان تنش های بین دو گروه به گرد پای جامعه های بیتکوین و بیتکوین کش نمی رسد، بالاخره خودش مساله ای است که وجودش انکارناپذیر است.
بعضی از اعضای جامعه ی اتریوم ، ETC را تهدید و حمله ای به اتریوم تلقی می کنند، برخی دیگر میگویند ای تی سی چیزی جز ملقمه ای از طرفداران رادیکال بلاکچین، مخالفان اتریوم و بازاریهای سودجو نیست!!
جدای از اتریوم هر پلتفورم قرارداد هوشمند دیگری می تواند رقیب اتریوم کلاسیک تلقی شود. این رقبا شامل لیسک، نئو و کیوتوم می شود اما جامعه ی "ای تی سی" به دنبال رقابت نبوده و بیشتر بر روی همکاری و تکنولوژی های مکمل خود تمرکز دارد.
به قول آنتونی، "من واقعا دلم می خواهد از فضای رقابت ناسالم دور شوم و به سمت یک شبکه از بلاکچین هایی که با هم در ارتباط و مرتبطند پیش بروم. در این راه هیچ برنده ای وجود ندارد. همین حالا هم می شود این را به خوبی دید، هم اکنون کیف پول کاردانو از ای تی سی هم پشتیبانی می کند و من منتظر چنین همکاری های بیشتری در آینده هستم. "
کلام آخر
خیلی از طرفداران ارزهای دیجیتال امروزه به سمت اتریوم گرایش یافته اند، این را نمی توان منکر شد. اما به قول بعضی ها، آنها با این کار خیلی از خواسته هایشان کوتاه آمده اند ! ETC پلتفورمی است برای آنانکه که به خلوص در بلاکچین اعتقاد دارند به قول معروف خانه ی متعصب هاست. یک مساله مهم درباره ی این پلتفورم این است که سیاست های هویتی و "سرک کشیدن به خانه ی همسایه" چندان در این شبکه به اندازه ی دیگر ارزهای دیجیتال سخت گرفته نمی شود.
از نظر غیرمتمرکز بودن واقعی اما، بلاکچین های کمی می توانند با اتریوم کلاسیک رقابت کنند.
اینکه این پلتفورم تا چه اندازه بتواند به اصول خود مبنی بر غیرمتمرکز بودن محض در کنار پیشرفت تکنولوژیکی پایبند بماند چیزی است که باید منتظر ماند و دید.
در دنیایی که قدرت های برتر حکومت کنند نمیتوان تصور کرد که اتریوم کلاسیک بتواند جایی داشته باشد اما در دنیای همکاری و اتصال بلاکچین ها ای تی سی به خوبی می تواند شکوفا شده و رشد کند.
کلام آخر اینکه ETC انقدری که شایسته اش است مورد توجه قرار نگرفته اما کلید موفقیت تنها جذب کاربران بیشتر و همکاری با توسعه دهندگان بیشتر و بهتر است.