مقدمه ای درباره ی ارز EOS
اجازه بدهید حدس بزنم ... لابد شما هم اخبار اخیر درباره ی EOS را شنیده اید و حالا می خواهید اطلاعات بیشتری کسب کنید؟ یا شاید هم قبلا نگاهی به مطالب و آموزشهای دیگر در این زمینه انداخته اید اما همچنان به درک درستی از آن نرسیده اید ؟
خوب، نگران نباشید، امروز من در اینجا به توضیح همه ی آنچه که شما ممکن است نیاز باشد درباره ی ای او اس بدانید، خواهم پرداخت. بنابراین، این راهنما نه تنها برای عاشقان رمزنگاری پیشرفته، بلکه برای مبتدیان نیز مفید خواهد بود!
این راهنما همه چیز را از چگونگی شروع پروژه تا نحوه کارکرد آن پوشش می دهد، حتی ممکن است بعض جاها از نمونه های دنیای واقعی هم استفاده کنم (اگر خوش شانس باشید!). پس از خواندن این راهنمای " EOS چیست"، شما باید یک متخصص تمام عیار در این زمینه باشید!
خوب پس بگذارید بدون اتلاف بیشتر وقت برویم به سراغ پاسخ دادن به این سوال اساسی که "ای او اس چیست؟"
داستان ارائه "ای او اس"
ای او اس یکی از جدیدترین پروژه های بلاکچین است که وارد بازار کریپتوکارنسی ها شده است. هدف اصلی آن ساخت شبکه ای است که قادر باشد میلیون ها تراکنش را در کسری از ثانیه انجام دهد. ارائه اولیه سکه "ای او اس" بنا به چند دلیل بسیار مورد توجه بوده است.
نکته : "ارائه اولیه سکه یا ICO " روشی است که طی آن شرکت های جدید در عرصه کریتوکارنسی ها برای خود سرمایه جذب میکنند. البته به جای سرمایه به شکل پول فیزیکی این شرکت ها عموما سرمایه های خود را به صورت ارزهای دیجیتال مثل بیتکوین و یا اتریوم جذب میکنند.
برگردیم به دلایل جذابیت ICO ای سی او :
اول اینکه ارائه ی اولیه ای سی او در 26 جولای 2017 شروع شد و تا اول جون 2018 یعنی درست 365 روز ادامه داشت. جالب است بدانید این بازه زمانی طولانی ترین زمان ارائه اولیه ی یک ارز دیجیتال تا کنون بوده است. تیم ای او اس این کار را برای این انجام داد تا به همگان فرصت بدهد تا در پروسه دخیل شده و مقداری ارز ای او اس بخرند.
ثانیا ، در اولین ارائه ICO بیش از یک میلیار دلار فروخت که همین امر آن را به یکی از موفق ترین ارز های دیجیتال روز دنیا تبدیل کرده است. ای او اس در این مدت بیش از 700 میلیون نسخه ارائه داد که حدود 70 درصد کل ذخیره ی خود بود.
ای او اس برخی از با تجربه ترین افراد فعال در زمینه ارز دیجیتال از جمله دنیل لاریمر که از موسسان Bitshare و Steem نیز هست، را در اختیار دارد. پروژه های کریپتوکارنسی لاریمر امروزه میلیاردها دلار ارزش دارند.
شرکتی که مسئولین نرم افزار ای او اس را برعهده دارد Block. One نام دارد. این شرکت در پروژه های متعدد دیگری نیز در این زمینه فعال است .
خوب حال که مختصری از چگونگی به صحنه آمدن ای او اس را فهمیدیم، اجازه دهید که به سراغ بخش بعدی این راهنما برویم.
EOS چیست ؟
قبل از اینکه به توضیح ای او اس بپردازیم ،لازم به ذکر است که EOS همچنان در حال تکمیل محصول خود بوده و هنوز کار ساخت آن به اتمام نرسیده است. در این مرحله، همه چیز فقط نظری است. بنابراین، امیدواریم که آنها بتوانند به حرف خود عمل کرده و آنچه را که می گویند انجام دهند.
هدف EOS ساخت یک بلاکچین غیر متمرکز است که بتواند تراکنش های سریع و رایگان را پردازش کند. این امر همچنین اجازه ساخت قراردادهای هوشمند را نیز میدهد که به توسعه دهندگان اجازه ارائه dApps های خود را خواهد داد. نه تنها این، بلکه EOS می خواهد پلتفرمی را بسازد که مانند یک سیستم عامل عمل کند که این امر استفاده از آن را بسیار راحت خواهد کرد.
Dapp ها، یا برنامه های غیرمتمرکز آینده ی اینترنت هستند و همین حالا هم هزاران نسخه از چنین برنامه هایی بر روی اینترنت موجود می باشد.
نمونه ای از برنامه هایی که در اینده میتواند از شبکه ی ای او اس استفاده کند، می تواند برای مثال یک ورژن غیرمتمرکز فیس بوک باشد که در آن هیچ شخص خاصی شبکه را کنترل نمی کند و هیچکس قادر نخواهد بود که به اطلاعات شخصی شما دسترسی داشته باشد.
نکته: وقتی شبکه یا برنامه ای غیرمتمرکز باشد این بدان معنی است که توسط یک شخص بخصوص کنترل و هدایت نمی شود.
یک دیگر از اهداف ای او اس این است که قادر شود میلیون ها تراکنش را در ثانیه انجام دهد. این امر میتواند مشکل بسیار بزرگی را حل کند چراکه با اینکه شبکه های بلاکچین موجود قادر به تشخیص قراردادهای هوشمند هستند اما هیچکدام از آنها قابلیت پردازش آنها را با سرعت مناسب ندارد. برای مثال ، حتی از طریق Ethereum که معروف ترین بلاکچین قراردادهای هوشمند است، تنها 15 تراکنش در ثانیه را میتوان انجام داد.
خوب شاید بپرسید چرا مساله تعداد تراکنش انقدر مهم است، برای پاسخ به این سوال با هم به مرور چند مثال خواهیم پرداخت:
در فیس بوک در هر ثانیه 52000 لایک رد و بدل می شود که هر لایک خودش یک تراکنش یا به عبارتی یک پردازش است که شما اصلا متوجه رخ دادن ان نیز نمی شوید.
حال مسایل مربوط به به امور مالی و بیزینس را در نظر بگیرید که در آنها، چیزی بیش از 100هزار تراکنش در ثانیه انجام خواهد شد.
با این مثال ها به وضوح نیاز به میلیون ها تراکنش در ثانیه برای شما روشن شد و اینکه چرا ای او اس میتواند گزینه ی مناسبی برای اینگونه صنایع باشد.
راهکار دیگری که ای او اس قصد ارائه آن را دارد، مسایل مربوط به کارآمدی و کاربردی بودن است. برای مثال، هر دو شرکت Steem و Bitshare میتوانند بیش از 100 هزار تراکنش در ثانیه انجام دهند و همینطور از تکنولوژی قرارداد هوشمند نیز بهره مند خواهند بود . اما در این سایت ها برای توسعه دهندگان ارائه خدماتی مانند قابلیت های بازگردانی اکانت و یا عملیت های زمانبندی شده بسیار دشوار خواهد بود.
EOS چگونه کار خواهد کرد ؟
مثل بسیاری از بلاکچین های قرارداد هوشمند، از ای او اس عموما به عنوان قاتل Ethereum نام برده می شود! این بدان معنی است که ای او اس نه تنها به راحتی قادر به انجام تمام کارهایی است که اتریوم انجام میداده ، بلکه آنها را با کیفیتی بهتر نیز انجام خواهد داد. به نظرم بر مبنای این موضوع، مقایسه ی این دو خالی از لطف نباشد.
اولا، همانطور که قبلا گفتیم، هر دوی اتریوم و ای او اس قادر به میزبانی برنامه های غیرمتمرکز هستند، تفاوت کلیدی این دو البته در مقدار اطلاعاتی است که این دو میتوانند در یک زمان خاص پردازش کنند. این مساله "مقیاس پذیری" گفته می شود که یکی از مهمترین مسایلی است که هنگام بررسی بلاکچین ها مورد توجه قرار میگیرد.
همانطور که قبلا هم اشاره کردم، اتریوم تنها قادر به پردازش 15 تراکنش در ثانیه است، که البته برای یک بلاکچین که میخواهد در مقیاس جهانی فعالیت کند، بسیار عدد کمی محسوب می شود. اما، اگرچه ای او اس هنوز ساخته نشده است اما این شرکت امیدوار است تا بتواند این عدد را به بیش ار یک میلیون افزایش دهد.
اما چطور ؟
خوب بگذارید به اتریوم برگردیم، دلیل اینکه این شبکه قادر به پردازش تعداد زیادی تراکنش نیست، چگونگی مدیریت دیتا در این شبکه است که در آن هر بلاک تنها قادر به ذخیره سازی مقدار مشخصی اطلاعات است. برای درک بهتر این مسئله، فک کنید یک کانتینر خالی را در نظر بگیرید تنها ظرفیت 1000 جعبه را دارد و به خاطر اندازه اش نمی شود بیش از این مقدار در آن جا کرد.
در مورد تراکنش ها هم همینطور است، در این شبکه نه تنها هر بلاک فقط ظرفیت 15 تراکنش را دارد برای انجام همین 15 تا هم کلی زمان صرف می شود.
این متد مدیریت دیتا ، از تکنولوژی "گواه اثبات کار" استفاده میکند که نه تنها یک تکنولوژی بسیار کند است بلکه برای محیط نیز مضر می باشد!!
تیم اتریوم همواره در حال تلاش برای یافتن راه هایی برای رفع این مشکل است. برای مثال راهکارهایی مثل sharding یا تراکنش های خارج زنجیره را پیشنهاد کرده اما همچنان یک راه کار عملی ارائه نشده است.
همانطور که اشاره کردم، به جای استفاده از "گواه اثبات کار" مثل اتریوم، ای او اس از یک مدل توافق جدید به نام گواه اثبات سهم تفویض شده (DpoS ) استفاده خواهد کرد. این راهکار میتواند مشکلات کنونی که اتریوم با آن دست به گریبان است را از میان بردارد.
توضیح مفهوم Dpos برای کسانی که دانش کافی در زمینه تکنولوژی بلاکچین نداشته باشند اندکی دشوار است. اما خوب در اینجا من تلاش کرده ام که این مفهوم را به ساده ترین شکل توضیح دهم :
فرض کنید برای تایید یک تراکنش بر روی بلاکچین حداقل 200 نفر لازم باشد، به این افراد (سرورها) "شاهد" گفته می شود. وقتی یک شبکه غیرمتمرکز باشد، سرمایه گزاران ای او اس ( و نه یک شخص خاص) حق دارند که این شاهدان را خودشان با رای گیری انتخاب کنند. اما خوب مقدار اثر گذاری یک رای به تعداد سکه هایی که یک سرمایه گذار میخرد، که به آن "سهم" گفته می شود بستگی دارد. هر چه مقدار سهم سکه ای شما بیشتر باشد، قدرت رای شما هم بیشتر است.
در حقیقت وظیفه ی 200 شاهد مذکور حفظ و کنترل ایمنی شبکه است که البته برای کارشان حقوق هم دریافت می کنند. جالب است بدانید که تعداد زیادی هم شاهد ذخیره وجود دارند که در صورت بروز مشکل برای یک شاهد جای او را گرفته و در قبال آن پولی هم دریافت میکنند.
در صورتی که یک شاهد وظیفه ی محوله را به درستی انجام ندهد و یا به عبارتی امنیت شبکه را آنطور که باید حفظ نکند، سرمایه گزاران میتوانند به اخراج آنها از شبکه رای دهند. که این مسئله شانس را به شاهد های ذخیره خواهد داد.
این مساله باعث شکل گیری یک سیستم کارآمد می شود که اماکن انجام تراکنش های ارزان قیمت، سریع و ایمن را میسر می کند. در حقیقت، در این سیستم هر تراکنش تنها طی سه ثانیه پردازش می شود.
در اتریوم اما تمام کامپیوتر های موجود ( یا به عبارتی تمام گره ها) در شبکه باید پیش از انجام یک تراکنش با آن موافقت کنند. برای همین هم است که تراکنش ها در این شبکه در مدت زمان بیشتری انجام می شوند.
نکته: یک گره (یا کامپیوتر) بخشی از شبکه بلاکچین است که به عملکرد آن کمک می کند. هر شخصی با داشتن یک کامپیوتر متصل به اینترنت می تواند تبدیل به یک گره در شبکه بلاکچین شود.
یک نکته جالب و مهم در رابطه با شبکه بلاکچین ای او اس این است که این شبکه قابلیت فریز کردن تراکنش ها را هم دارد. حال شاید سوال پیش بیاید که چرا این قابلیت حایز اهمیت است.
تا بحال راجع به هک بزرگ DOA چیزی شنیده اید؟ در این هک یک نفر به سادگی 50 میلیون دلار سکه ی اتریوم را در سال 2016 به سرقت برد. این بدان معنی است که شبکه بلاکچین اتریوم می بایست فورک شده باشد. اگر بلاکچین اتریوم در آن زمان تکنولوژی dpos را داشت میتوانست از این سرقت جلوگیری کند.
نکته: فورک به حالتی گفته می شود که در ایجاد یک بلاکچین جدید از کدهای دستوری یک بلاکچین قدیمیتر با اندکی تغییر استفاده می شود.
خوب، حال که میدانید این تکنولوژی چطور کار میکند، در بخش بعدی این آموزش به توضیح اینکه ارزهای ای او اس برای چه منظورهایی مورد استفاده قرار خواهند گرفت ، می پردازیم.
کاربری های ارز EOS
مثل بلاکچین های دیگر، ای او اس هم ارز مخصوص خود را دارد که همان EOS نام گذاری شده. البته این ارز استفاده های متفاوت تری هم دارد که در ادامه به بیان انها خواهیم پرداخت.
وقتی شما از بلاکچین اتریوم استفاده می کنید، باید بابت تراکنش هایی که انجام میدهید هزینه هایی را پرداخت کنید. به این امر GAS گفته می شود و هرچه شبکه بیشتر و بیشتر مورد استفاده قرار گیرد هزینه های استفاده از ان نیز به نسبت گرانتر می شود.
این مساله شبکه اتریوم را برای استفاده در مقیاس های بزرگ جهانی غیر قابل استفاده میکند چرا که برای تراکنش های کوچک به صرفه نخواهد بود. همان مثال لایک های فیس بوک را به خاطر دارید؟ حالا فرض کنید یک نسخه غیرمتمرکز فیس بوک بخواهد روی اتریوم فعالیت کند شما باید بابت هر لایک هم پول پرداخت کنید!!
دلیل این مساله ساختار اتریوم است. وقتی افراد نیازمند استفاده از این شبکه می شوند در حقیقت آنها ماشین مجازی اتریوم را اجاره می کنند که نیازمند پرداخت هزینه است. مدل ای او اس اما کاملا متفاوت است. به جای "اجاره" قدرت پردازش، صاحبان سکه های EOS در شبکه هم سهم دارند.
برای مثال، اگر شما یک سهم یک درصدی از سکه های EOS داشته باشید، شما لزوما یک درصد هم از کل شبکه ای او اس سهم دارید. این بدان معنی است که شما مالک یک درصد از کل قدرت پردازش این شبکه برای تراکنش های مختلف هستید. همین امر تراکنش های این شبکه را در حقیقت رایگان می کند.
سکه های EOS دقیقا مثل تمام ارز های دیجیتال دیگر عمل می کنند ( یعنی شما می توانید از کیف های پول ارز بفرستید یا در آن پولتان را نگهداری یا دریافت کیند). این مساله EOS را یک ابزار عالی برای سیستم های پرداخت می کند چرا که با استفاده از آن شما میتوانید به هر نقطه از دنیا به طور رایگان و در عرض تنها چند ثانیه پول انتقال دهید .
خوب ، حالا که راجع به کاربردهای این ارز هم چیزهایی یاد گرفتیم، نوبت به بخش بعدی این آموزش یعنی توضیح سوء استفاده های احتمالی از EOS میرسد.
راه های سوء استفاده از EOS
یکی از بارزترین شاخصه های ارزهای رمزنگاری شده این است که به افراد اجازه میدهد که به صورت ناشناس پول جابجا کنند. درست مثال استفاده از پول نقد به جای کارت اعتباری است. کسی از شما هنگام خرید با پول نقد کارت شناسایی نمی خواهد، نه؟
اما، این بدین معنا نیز هست که بعضی افراد میتوانند از ارزهای دیجیتال برای انجام کارهای خلاف خود استفاده کنند مثلا برای خرید و فروش مواد ، اسلح و .... یک بار از بیتکوین برای پرداخت حق الزحمه یک عملیات ترور استفاده شده است.
EOS هم از این قائله مستثنی نخواهد بود. نکته ی دیگری که باید مورد توجه قرار گیرد عام بودن شبکه های بلاکچین است. به این معنی که هر کسی با داشتن یک کانکشن اینترنت میتواند تمام تراکنش هایی که روی شبکه ی بلاکچین صورت می گیرد را مشاهده کند. همچنین امکان مشاهده موجودی تمام کیف پول های روی شبکه نیز برای همه وجود دارد.
اما، به گفته ی بنیانگزار EOS ، اگر چه امکان پنهان کردن ادرس گیرنده یا فرستنده تراکنش ها در این شبکه وجود ندارد اما میتوان موجودی کل کیف های پول را مخفی نگه داشت.
این قابلیت میتواند برای اشخاصی که می خواهند از پرداخت مالیات فرار کنند جذاب باشد، چرا که افراد می توانند موجودی حساب های خود را مخفی نگه دارند. البته حسن این قابلیت در این است که برای کسانی که مقادیر بالایی پول در حساب خود دارند امنیت بیشتری به ارمغان خواهد اورد.
نکته ی مهمی که باید به خاطر سپرد این است که تمام تکنولوژی های دنیای امروز قابلیت سوء استفاده را دارند اما تنها تعداد محدودی از ان سوء استفاده می کنند.
نام ارز |
ای او اس (ایوس) |
نام انگلیسی |
EOS |
نماد |
EOS |
تاریخ راه اندازی |
Jol 2017 |
آیکن |
|
آدرس سایت |
https://eos.io |
قابلیت استخراج |
|
نوع ارز |
Coin |
تعداد کل |
1,006,245,120 |
الگوریتم رمز نگاری |
|
کیف پول ها |
- |
صرافی ها |
|
مقیاس پذیری بسیار زیاد و هزینه تراکنش پایین