اخبار کریپتوکارنسی

مدیر سایت

مدیر سایت

"پلن بی : بیت کوین و بلاکچین"

" نقشه دوم : بیت کوین و بلاکچین"

“Plan B – Bitcoin & Blockchain”

نام مولف : آرمین حقایقی

انتشارات : قلم مانا

تعداد صفحات : 146

قیمت : 210.000 تومان

 

مقدمه

در سال های اخیر، جهان شاهد تحولات فراوان در دنیای مالی بوده است. از ظهور بیت کوین و رمزارزها گرفته تا توسعه فناوری بلاکچین، این نوآوری‌ها به سرعت وارد صحنه اقتصاد جهانی شده و ویژگی‌های جدیدی را به این صنعت ارائه کرده است. در این کتاب، من سعی کرده‌ام تا به شکلی جامع، خواننده را با هر آنچه که لازم است قبل از گام نهادن در این دنیای مدرن و نوپا فرابگیرد آشنا کنم.

اقتصاد سنتی به گونه ای که امروزه در سراسر جهان با آن سرو کار داریم دارای مشکلات اساسی و بنیادی است که بسیاری از اقتصاد دانان از آن نگران هستند، تا جایی که در سال 2008 میلادی بزرگترین بحران مالی جهان رخ داد و تمام نقطه ضعف های این نظام مالی سنتی را آشکار کرد. فارق از این رویداد، در بحث آینده پژوهی عرف است بر سر هر موضوعی می بایست برای حداقل دو آینده برنامه ریزی کنیم و برای هر دو آینده استراتژی داشته باشیم، در اقتصاد اولین نقشه یا Plan A همان نظام سنتی مالی حال حاضر است که همگان از آن استفاده می کنیم و مشهود است مشکلات و ضعف های عدیده ای دارد. بنابراین مدت هاست نیاز به طرح و نقشه دوم یا Plan B احساس می شود که بتواند مشکلات اقتصاد سنتی را تاحد قابل قبولی حل کرده و برای پیشرفت دنیای اقتصاد مفید و کارآمد باشد. به همین منظور بلاکچین و بیت کوین پدید آمد و هدف آن نیز حل مشکلات اقتصادی حاکم بود و از آنجا که ویژگی های پول مثل بخش پذیر بودن، پذیرش عمومی و همگن بودن را داشت آن را به اولین پول دیجیتال جهان در سال 2009 تبدیل کرد و از آنجاییکه اولین حرف از کلمه Bitcoin حرف B بود، لقب Plan B نیز به آن داده شده است. بنابر این دلیل اصلی نامگذاری این کتاب نیز از این موضوع نشئت گرفته است.

در فصل اول ، معرفی کلی کتاب شروع می‌شود و سپس به بررسی مفاهیم کاربردی و مهم بلاکچین و رمزارزها می‌پردازیم. این موضوعات زمینه را برای درک عمیق‌تر این دانش فراهم می‌کند.

در فصل دوم به معرفی روش های مختلف کسب درآمد از بازار ارزهای دیجیتال پرداخته ودر نهایت در فصل سوم هم به معرفی انواع کیف پول ارزدیجیتال می پردازیم.

امیدوارم کتاب نقشه دوم یا PlanB ، تا حد زیادی شما را با دنیای مدرن و جذاب رمزارزها آشنا کرده و دانش لازم را برای ورود به این دنیای پر رمز و راز فراهم نماید.

" اگر به من اعتقادی ندارید یا آن را درک نمی کنید، متاسفم چون من وقت آن را ندارم تا سعی کنم شما را قانع کنم ... " : ساتوشی ناکاموتو – خالق افسانه ای بیت کوین

 

سرفصل ها :

مقدمه

فصل اول مفاهیم اولیه 

ارز دیجیتال چیست ؟

رمزنگاری به چه معناست؟

بلاکچین چیست ؟

بیت کوین چیست ؟

آلتکوین چیست ؟

استیبل کوین چیست ؟

تفاوت کوین و توکن چیست ؟

قرارداد هوشمند چیست ؟

اقتصاد غیرمتمرکز یا DeFi چیست ؟

توکن های غیر قابل تعویض یا NFT چیست ؟

متاورس چیست ؟

آدرس کیف پول چیست ؟

عبارات بازیابی چیست ؟

صرافی ارز دیجیتال چیست ؟

آدرس قرارداد یا Contract چیست؟

کاوشگر بلاکچین یا Explorer چیست ؟

کارمزد تراکنش چیست ؟


فصل دوم روش های کسب درآمد از ارزهای دیجیتال

سرمایه گذاری یا نگهداری بلند مدت 

استخراج ارزهای دیجیتال

ترید و نوسان گیری 

استیکینگ 

آربیتراژ

ایردراپ

دکس تریدینگ

توکن های غیر مثلی (NFT) 

متاورس و بازی های ارزدیجیتال

سایر روش های درآمد زایی


فصل سوم کیف پول ارز دیجیتال 

کیف پول صرافی

کیف پول های نرم افزاری

کیف پول های تحت وب

کیف پول سخت افزاری

نکات مهم و امنیتی کیف پول ها

سخن پایانی

 

 

نکات کلیدی

  • در والت‌های چند امضایی، برای صدور مجوز اجرای تراکنش نیاز به چند امضاء وجود دارد؛ در نتیجه چنین والت‌هایی سطح امنیت را برای کاربران و مشاغل افزایش می‌دهند.
  • چندین اسکم مرتبط با والت‌های چند امضایی وجود دارد اما بعضی از آنها، در شبکه ترون بسیار متداول هستند.
  • کاربران باید برای مقابله با اسکم‌های مولتی سیگ اطلاعات خودشان را مخفی نگه داشته و هرگز کلیدها یا عبارت Seed خودشان را در اختیار غریبه‌ها قرار ندهند. همچنین باید مراقب اپلیکیشن‌ها، ایمیل‌ها و سایت‌های جعلی باشند.

مقدمه

والت‌های چند امضایی برای اشخاصی که به صورت گروهی کار می‌کنند یا نیاز به امنیت بیشتری دارند بسیار مفید هستند. اما متأسفانه هکرها می‌توانند از والت‌های چند امضایی برای فریب دادن کاربران و سرقت ارزهای دیجیتال آنها استفاده کنند. در ادامه توضیح می‌دهیم که والت‌های مولتی سیگ چطور کار می‌کنند و چه کلاهبرداری‌هایی در این زمینه وجود دارد.

والت مولتی سیگ یا چند امضایی چیست

در دنیای ارزهای دیجیتال، والت چند امضایی یک نوع والت خاص است که برای تأیید اجرای تراکنش با آن، نیاز به بیشتر از یک کلید خصوصی وجود دارد. این والت‌ها به نوعی شبیه به احرازهویت دو مرحله‌ای هستند که در آن برای تأیید دسترسی، نیاز به بیشتر از یک فاکتور وجود دارد.

می‌توانید والت چند امضایی را با الزامات مختلف تعریف کنید؛ مثل ضروری بودن استفاده از 2 کلید از 3 کلید یا 3 کلید از 5 کلید و غیره. این سیستم شبیه به یک صندوق امانات است که چند کلید دارد و هیچکس نمی‌تواند آن را بدون قفل‌های دیگر باز کند.

والت‌های مولتی سیگ برای همکاری‌های تجاری، سازمان‌های مستقل غیرمتمرکز (DAO) و سرمایه‌گذاری‌های مشترک کاربرد دارند. این والت‌ها برای صندوق‌های خانوادگی یا هر شخصی که به دنبال افزایش سطح امنیت دارایی‌های دیجیتال خودش است، مفید هستند.

معمولاً از والت‌های مولتی سیگ برای افزایش سطح امنیت استفاده می‌شود اما امکان استفاده از آنها برای اسکم و کلاهبرداری هم وجود دارد که در ادامه چگونگی انجام این کار را بررسی می‌کنیم.

اسکم مولتی سیگ چیست؟

منطق مورد استفاده در این اسکم ساده و مشخص است: مهاجمان کاری می‌کنند که قربانی تصور کند دسترسی کامل را به یک والت کریپتو دارد اما در واقعیت این طور نیست. در ادامه، مثالی از کامنت یک اسکمر را در یوتیوب مشاهده می‌کنید.

ممکن است با انواع این کلاهبرداری‌ها در یوتیوب، توییتر، تلگرام و شبکه‌های اجتماعی دیگر روبرو شوید اما این پیام‌ها همیشه حاوی یک کلید خصوصی و عبارت یادآور هستند. وقتی برای اولین بار چنین پیام‌هایی را مشاهده می‌کنید شاید تصور کنید که این کاربر تازه کار نیاز به کمک دارد اما این طور نیست.

اسکم مولتی سیگ چطور انجام می‌شود؟

چندین نوع اسکم مولتی سیگ وجود دارد که در شبکه ترون هم بسیار رایج هستند.

بعضی از طرح‌های مولتی سیگ حرفه‌ای‌تر، کاربران را تشویق به ساختن والت و اضافه کردن مهاجم به عنوان یکی از مالکان والت می‌کنند. پس از به دست آوردن این سطح دسترسی، مهاجمان می‌توانند به موجودی والت دسترسی پیدا کرده و آن را به سرقت ببرند.

این کلاهبرداری‌ها معمولاً به فیشینگ یا جعل هویت مربوط هستند که مهاجم در آنها وانمود می‌کند از یک تیم پشتیبانی معتبر با قربانی تماس گرفته است.

اما یکی از اسکم‌های مولتی سیگ متداول، بسیار ساده‌تر است و در آن نیازی نیست که کاربران کلیدهای خصوصی یا عبارت بازیابی را در اختیار مهاجم قرار دهند. این کلاهبرداری طوری طراحی شده که کاربران، ارزهای دیجیتال خودشان را برای مهاجمان بفرستند تا از والت چند امضایی موجودی بگیرند. در ادامه یکی از مثال‌های متداول در این زمینه را بررسی می‌کنیم.

کلاهبرداری مولتی سیگ با SafePal

برای نشان دادن طرز کار این کلاهبرداری، از عبارت بازیابی درج شده در کامنت یوتیوبی که قبلاً به آن اشاره کردیم، استفاده می‌کنیم. اول، افزونه والت SafePal را نصب کرده و والت کلاهبردار را با عبارت بازیابی نوشته شده در کامنت، وارد افزونه می‌کنیم.

مشاهده می‌کنیم که این اسکمر، 2022 USDT به صورت توکن TRC-20 در شبکه ترون دارد. در این مرحله، اکثر کاربران سعی می‌کنند موجودی USDT را از والت مهاجم خارج کنند.

اما والت، TRX لازم را برای پرداخت کارمزد تراکنش ندارد. اینجاست که قربانی فریب می‌خورد تا به والت اسکمر TRX واریز کند.

مهاجمان هم از همین وسوسه قربانیان سوء استفاده می‌کنند. به محض واریز کردن ارز دیجیتال به والت برای پرداخت کارمزد، کاربر متوجه می‌شود که به دلیل چند امضایی بودن این والت، امکان اجرای تراکنش را ندارد.

همانطور که قبلاً اشاره شد، برای تأیید انتقال وجه با چنین والت‌هایی، نیاز به چند امضاء (کلید خصوصی) وجود دارد. پس حتی اگر شما یکی از این کلیدها را داشته باشید، امکان اجرای تراکنش را نخواهید داشت.

خوشبختانه اگر فریب چنین کلاهبرداری‌هایی را بخورید، احتمالاً مقدار کمی ارز دیجیتال را از دست می‌دهید (همان مبلغی که به عنوان کارمزد واریز کرده بودید). اما در طرح‌های پیچیده‌تر، والت کاربر مستقیماً مورد هدف قرار گرفته و می‌تواند ضرر بیشتری را برای کاربران به همراه داشته باشد.

بررسی آدرس والت اسکمر

اگر آدرس والت اسکمر را (که به Kk78Z ختم می‌شود) در اکسپلورر ترون اسکن بررسی کنیم، متوجه می‌شویم که این حساب، تحت کنترل یک آدرس دیگر است (که به bHCoc ختم می‌شود). والت‌های چند امضایی در شبکه ترون به همین صورت هستند.

می‌توان والت‌های مولتی سیگ را به روش‌های مختلف تنظیم کرد و مجوزهای والت هم بر اساس وزنی که به هر حساب مولتی سیگ داده می‌شوند، قابل تنظیم هستند.

در مثال بالا، حساب اسکمر (که به bHCoc ختم می‌شود) دسترسی کامل والت (Owner Permission) را دارد؛ اما حساب قربانی، به یکسری قابلیت محدود دسترسی دارد.

چطور از اسکم مولتی سیگ جلوگیری کنیم؟

برای مقابله با کلاهبرداری‌های چند امضایی و سایر انواع کلاهبرداری‌هایی، همیشه باید اطلاعات خصوصی خودتان را مخفی نگه دارید و هرگز از کلیدهای خصوصی یا عبارت بازیابی غریبه‌ها استفاده نکنید. همچنین، باید مراقب سایت‌ها و ایمیل‌های فیشینگ باشید.

1. مخفی نگه داشتن کلیدهای خصوصی و عبارت بازیابی

هیچ شرکت مجاز و معتبر ارایه دهنده والت یا اکسچنجی، کلیدهای خصوصی یا عبارت بازیابی را از شما نمی‌پرسد. این اطلاعات را در محلی امن نگه داشته و هرگز با دیگران به اشتراک نگذارید.

2. استفاده از نرم‌افزار و اپلیکیشن‌های رسمی والت‌ها

فقط از اپلیکیشن‌ها و نرم‌افزارهای والتی استفاده کنید که از منابع رسمی و معتبر دریافت شده‌اند. یکسری اکسچنج و والت کریپتوی جعلی وجود دارد و به همین دلیل، باید قبل از استفاده از هر اپلیکیشنی، اصالت و URL آن را بررسی کنید.

3. بررسی منظم مجوزهای دسترسی والت

یکی از عادت‌های خوب برای کاربران والت‌های چند امضایی، بررسی منظم دسترسی‌های این والت‌ها است. بیشتر والت‌ها امکان نمایش مجوزهای دسترسی را در قسمت تنظیمات دارند. در صورت مشاهده هر امضاکننده غیرمجازی، بلافاصله آن را حذف کنید. همچنین، مجوز دسترسی اپلیکیشن‌هایی را که از آنها استفاده نمی‌کنید، حذف کنید.

4. استفاده از والت‌های سخت‌افزاری برای ارتقای امنیت

والت‌های سخت‌افزاری، دستگاه‌های فیزیکی هستند که ارزهای دیجیتال شما را به شکل آفلاین ذخیره می‌کنند. با استفاده از این والت‌ها، حتی در صورت دستکاری تنظیمات چند امضایی، بدون تأیید شما از طریق والت سخت‌افزاری، امکان جابجایی وجه وجود ندارد.

5. فعال کردن احرازهویت 2 مرحله‌ای

بیشتر اکسچنج‌ها و سرویس‌های ارایه دهنده والت، احرازهویت 2 مرحله‌ای را دارند. فعال کردن این قابلیت سطح امنیت حساب را افزایش داده و از دسترسی‌های غیرمجاز به والت شما جلوگیری می‌کند.

6. حفظ آگاهی

امنیت کریپتو جزء حوزه‌هایی است که همواره در حال تغییر و تحول هستند و دائماً تاکتیک‌ها و کلاهبرداری‌های جدیدی در این حوزه مشاهده می‌شود. بنابراین باید همواره با جدیدترین تهدیدات و اصول توصیه شده امنیتی آشنا باشید.

7. نشانه‌های هشدار والت

متأسفانه، تشخیص چند امضایی بودن یا نبودن یک والت همیشه کار ساده‌ای نیست. اما به دلیل تعداد روز افزون کلاهبرداری‌ها، بعضی از شرکت‌های ارایه دهنده والت یکسری قابلیت امنیتی دارند که به کاربران درباره فعالیت‌های مشکوک هشدار می‌دهند.

در ادامه، مثال‌هایی را از تراست والت و SafePal مشاهده می‌کنید که به کاربران درباره مسدود شدن وجه هشدار می‌دهند.

جمع بندی

والت‌های چند امضایی، سطح امنیت تراکنش‌های کریپتو را افزایش می‌دهند اما افراد تبهکار همیشه راه‌هایی برای سوء استفاده از این قابلیت و فریب دادن کاربران پیدا می‌کنند. به همین دلیل، آشنایی با طرز کار این کلاهبرداری‌ها برای حفظ امنیت کاربران لازم است.

مراقبت از امنیت کلیدهای خصوصی، بررسی مجوزهای دسترسی والت و انجام بررسی‌های لازم قبل از کلیک روی هر لینکی یا انتقال وجه، به حفظ امنیت کاربران کمک می‌کند. می‌توانید با افزایش آگاهی و اطلاعات خودتان، با اطمینان و خیالی آسوده از والت‌های چند امضایی استفاده کنید.

فارکس تریدینگ به دلیل نقدینگی بیشتر، انعطاف پذیری و پتانسیل بازده زیاد، بین سرمایه‌گذاران شخصی و سازمانی به شدت محبوب است. در سال‌های اخیر کریپتو تریدینگ هم به عنوان یک بازار پر سود/ پر ریسک رونق زیادی پیدا کرده و تریدرها می‌توانند فعالیت در این بازار را با سرمایه‌ای کم شروع کرده و به سود چشمگیری برسند.

نظارت قانونی و متمرکز بودن در هر دو محیط معاملاتی – فارکس و کریپتو – نسبت به بازار بورس کمتر است. این یعنی این محیط‌ها تحت یک مرجع مرکزی مثل دولت قرار ندارند و هیچ موجودیت واحدی بر این بازارها نظارت ندارد. اما ماهیت غیرمتمرکز این دو بازار تفاوت زیادی دارد و بازار فارکس – که بخشی از اکوسیستم مالی سنتی محسوب می‌شود – نسبتاً قانونمندتر از ارزهای دیجیتال است.

طی چند سال اخیر، سطح نظارت قانونی بر ارزهای دیجیتال هم بیشتر شده در نتیجه این کلاس دارایی برای سرمایه‌گذارانی که به دنبال فعالیت در محیطی قانونمندتر هستند، جذابیت بیشتری پیدا کرده است. با افزایش نظارت قانونی بر بازار کریپتو و با توجه به نظارت قانونی سبک بر بازار فارکس (حداقل در مقایسه با بازار بورس) تفاوت‌های بین این دو بازار محبوب از همیشه کمتر شده است.

این تغییرات باعث شده که انتخاب بهترین گزینه بین این دو بازار برای تریدرهایی که به دنبال بازده بیشتر و دستیابی به اهداف مالی خودشان هستند، سخت‌تر باشد. در این مقاله هم سعی داریم به این سوالات پاسخ دهیم تا آگاهانه‌تر در این زمینه تصمیم گیری کنید.

نکات کلیدی:

  • فارکس به شبکه‌ای از بازارهای فرابورس (OTC) بین المللی غیرمتمرکز گفته می‌شود که در آن، جفت ارزهای فیات معامله می‌شوند.
  • در مقایسه با کریپتو تریدینگ، فارکس تریدینگ بازار نسبتاً قانونمندتر، نقدینگی بیشتر، نسبت لوریج بالاتر، موانع ورود بیشتر، محیط معاملاتی بالغ‌تر و فرایند تنظیم و راه‌اندازی پیچیده‌تری دارد.
  • انتخاب بین فارکس و کریپتو در نهایت بستگی به تجربه و اولویت‌های تریدر دارد. اما در مجموع توصیه می‌شود که یک پورتفولیوی متنوع شامل هر دو کلاس دارایی داشته باشید.

فارکس تریدینگ چیست؟

بازار فارکس لیکوئیدترین بازار مالی جهان است که امکان مبادله ارز ملی کشورهای مختلف مثل دلار، یورو، کرون سوئد، ین ژاپن و غیره در آن وجود دارد. معاملات و پوزیشن‌ها در بازار فارکس بر اساس جفت ارزها (مثل دلار/یورو) نمایش داده می‌شوند که در این سیستم به نماد اول، ارز پایه و به دومی ارز مظنه یا متقابل گفته می‌شود. این جفت ارزها در فارکس نشان می‌دهند که برای خرید یک واحد از ارز پایه، چه میزان از ارز مظنه را باید پرداخت کنید. مثلاً USD/EUR 0.9 یعنی اینکه باید برای خرید هر 1 دلار آمریکا، 0.9 یورو پرداخت کرد.

بازار فارکس، بین بازارهای جهان بیشترین نقدینگی را دارد و حجم معاملات روزانه این بازار بیشتر از 7 تریلیون دلار است. بر خلاف بازار بورس که تحت نظارت دقیق و متمرکز سازمان‌های بورس کار می‌کند، فارکس یک بازار بین المللی غیرمتمرکز است که معاملات در آن به شکل فرابورس و بین فعالان بازار مثل بروکرها، بانک‌های مرکزی، بانک‌های تجاری و سایر مؤسسات مالی انجام می‌شود. معمولاً تریدرهای شخصی از خدمات بروکرهای فارکس برای فعالیت در بازار استفاده می‌کنند. گرچه یک سطح مقررات خاص برای بازار فارکس وجود دارد اما سختگیری و جزئیات آن نسبت به چارچوب قانونی حاکم بر بورس کمتر است.

بیشتر معاملات فارکس در چهار بازار اصلی اجرا می‌شوند یعنی: سیدنی، توکیو، لندن و نیویورک. هر بازار، از دوشنبه تا جمعه و تقریباً طبق ساعات اداری منطقه مربوطه فعال است. ساعت کاری این بازارها طوری طراحی شده که وقتی معامله در یک لوکیشن به اتمام می‌رسد، در بازار بزرگ بعدی شروع شود تا بازار بین المللی فارکس 24 ساعت روز از دوشنبه تا جمعه فعال باشد. این بازار در روزهای شنبه و یکشنبه در هیچ لوکیشنی فعال نیست.

در بازار فارکس، هفت جفت ارز اصلی وجود دارد یعنی:

  1. یورو و دلار
  2. دلار و ین ژاپن
  3. پوند انگلیس و دلار
  4. دلار و فرانک سوئیس
  5. دلار استرالیا و دلار آمریکا
  6. دلار آمریکا و دلار کانادا
  7. دلار نیوزلند و دلار آمریکا

چهار جفت اول، جفت ارزهای سنتی مهم هستند و به سه جفت ارز بعدی، جفت ارزهای کالایی گفته می‌شود چون نماینده اقتصادهایی هستند که ارز ملی آنها، نسبت به نوسان قیمت کالاها حساس است.

بیش از 80 درصد از معاملات فارکس، به این 7 جفت ارز اصلی اختصاص دارند.

کریپتو تریدینگ چیست؟

کریپتو تریدینگ شامل خرید و فروش ارزهای دیجیتال از طریق پلتفرم‌های اکسچنج متمرکز (CEX) و غیرمتمرکز (DEX) است. حدود 85 تا 90 درصد از معاملات کریپتو در اکسچنج‌های متمرکز انجام می‌شود. بازار کریپتو غیرمتمرکز است و نسبت به بازار فارکس نظارت قانونی کمتری دارد. اما در سال‌های اخیر، نظارت نهادهای قانونی مختلف بر ارزهای دیجیتال و کریپتو تریدینگ بیشتر شده است.

یکی از ویژگی‌های بازار کریپتو، نوسان زیاد است که سطح ریسک و احتمال سود را افزایش می‌دهد. بیت کوین بزرگترین ارز دیجیتال جهان در حال حاضر (22 اکتبر 2024) بیش از نیمی (54 درصد) از ارزش بازار کریپتو را به خود اختصاص می‌دهد. همچنین، بیت کوین از نظر حجم معاملات روزانه پس از تتر قرار دارد. سایر ارزهای دیجیتالی که مارکت کپ و معاملات بیشتری دارند شامل اتریوم، سولانا، BNB، XRP و استیبل کوین USD Coin هستند.

شباهت‌های بین کریپتو تریدینگ و فارکس

معاملات 24 ساعته

بازارهای فارکس و کریپتو هر دو 24 ساعت شبانه روز فعال هستند؛ در نتیجه تریدرهای همه منطقه‌های زمانی می‌توانند در این بازارها فعالیت داشته باشند. اما بازار فارکس از دوشنبه تا جمعه باز است در حالی که بازارهای کریپتو شبانه روزی هستند.

معاملات لوریج دار

هر دو بازار فرصت معامله لوریج دار را فراهم می‌کنند اما نسبت لوریج در بازار فارکس بیشتر است. معمولاً اکسچنج‌های محبوب کریپتو لوریج بین 5 تا 100 برابر را در اختیار تریدرها قرار می‌دهند و لوریج بیشتر از 100 برابر در این بازار کمتر وجود دارد. در مقابل، لوریج در فارکس معمولاً بین 20 تا 400 برابر است و حتی بعضی بروکرها لوریج‌هایی تا 5000x هم دارند.

فرصت داد و ستد

هر دو بازار بین سرمایه‌گذاران علاقمند به ریسک، محبوبیت زیادی دارند. تریدرهایی که داد و ستد پرریسک را می‌پسندند، فرصت‌های زیادی در هر دو بازار خواهند داشت. گاهی اوقات، نوسان قیمت ارزهای دیجیتال بیشتر از فارکس است. اگر داد و ستد فعال و پی در پی را می‌پسندید، نوسان قیمت کریپتو و لوریج‌های زیاد فارکس هر دو می‌توانند نیاز شما را برآورده کنند. اما جفت ارزهای فارکس نوسان کمتری دارند.

تمرکز زدایی

برخلاف بازار بورس، کریپتو تریدینگ و فارکس هر دو در محیطی غیرمتمرکز انجام می‌شوند. بخش عمده‌ای از معاملات فارکس از طریق بازارهای OTC غیرمتمرکز انجام می‌شود اما ارزهای دیجیتال، بر اساس اصل تمرکززدایی کار می‌کنند که پایه و اساس شبکه‌های بلاک چین است – پلتفرم‌هایی که توکن‌ها و کوین‌های کریپتو در آن صادر شده و جریان دارند.

تفاوت‌های بین کریپتو تریدینگ و فارکس

ماهیت دارایی‌ها

ماهیت دارایی‌های مورد معامله در این دو بازار تفاوت زیادی دارد. معاملات فارکس شامل معامله ارزهای فیاتی هستند که توسط دولت‌ها صادر شده و پشتیبانی می‌شوند. کریپتو تریدینگ شامل معامله ارزهای دیجیتال است که صدور، عملکرد و ارزش‌گذاری آنها بر اساس اپلیکیشن‌های غیرمتمرکز بلاک چینی یا شبکه‌های بلاک چین انجام می‌شود. از منظر عملی، معاملات کریپتو به شدت وابسته به سلامت عملیاتی و اندوخته‌های اکسچنج‌های کریپتوی بزرگ هستند.

مقررات

همانطور که اشاره شد، بازار فارکس نسبت به بازار بورس کمتر تحت نظارت قانونی قرار دارد اما بروکرهای فارکس و سایر نهادها و موجودیت‌های فعال در بازار فارکس، باید یکسری الزامات و قوانین خاص را رعایت کنند. مثلاً در آمریکا، بروکرها باید در کمیسیون معاملاتی معاملات آتی (CFTC) ثبت شده و یکسری شرایط و ضوابط خاص را داشته باشند.

در مقابل، بازار کریپتو تحت نظارت بسیار کمتری دارد. اما شرایط در حال تغییر است و به تدریج شاهد توجه و نظارت بیشتر نهادهای قانونی بر این بازار هستیم. در آمریکا، کمیسیون بورس و اوراق بهادار (SEC) این کشور بعضی از ارزهای دیجیتال را جزء اوراق بهادار در نظر گرفته؛ در نتیجه ممکن است قوانینی مشابه بورس بر این دارایی‌ها اعمال شوند.

نقدینگی و حجم معاملات

حجم معاملات فارکس بسیار بیشتر از معاملات بازار کریپتو است. در حال حاضر یعنی اواخر سال 2024، حجم معاملات روزانه فارکس بیشتر از 7 تریلیون دلار است در حالی که گردش مالی روزانه کل بازار کریپتو، حدود 110 میلیارد دلار است. کمتر بودن نقدینگی بازار کریپتو، یکی از دلایل اصلی نوسان بیشتر این بازار است.

سطح رشد و بلوغ بازار

همچنین، بازار فارکس نسبت به کریپتو رشد و بلوغ بیشتری دارد. اولین نمونه‌های ارزهای فیات، قرن‌ها پیش ساخته شدند و معاملات مدرن و فعال این ارزها، از اوایل دهه 70 میلادی شروع شد؛ یعنی زمانی که دلار آمریکا و سایر ارزهای ملی مهم، فرمتی با نرخ مبادله شناور آزاد پیدا کردند. در مقابل، پلتفرم‌های معاملات ارزهای دیجیتال – مثل Bitcoinmarket.com و Mt.Gox – در سال 2010 شروع به کار کردند در نتیجه بازار معاملات کریپتو یک بازار نسبتاً جوان با قدمت حدود 14 سال است.

مزایا و معایب فارکس تریدینگ

مهم‌ترین مزیت معاملات فارکس نسبت به کریپتو تریدینگ، ثبات بیشتر قیمت‌ها، نقدینگی بسیار بیشتر، نظارت‌های قانونی دقیق‌تر و سابقه طولانی‌تر این بازار است که به تریدرها امکان می‌دهد از روش‌ها و استراتژی‌های اثبات شده استفاده کنند.

همزمان، فارکس هم یکسری ریسک و محدودیت دارد. از جمله این ریسک‌ها می‌توان به لوریج سنگین اشاره کرد که برای تریدرهای کم تجربه یا افرادی که تجربیات خودشان را دست بالا می‌گیرند، ریسک زیادی به همراه دارد. همچنین، تعداد روزهای معاملاتی این بازار کمتر از کریپتو است و از نظر محصولات/دارایی‌ها هم تنوع کمتری دارد چون بخش عمده‌ای از معاملات فارکس، مبتنی بر 7 ارز اصلی هستند. سایر معاملات فارکس مربوط به جفت ارزهای کم اهمیت‌تر (مثل یورو/ین) و ارزهای اقتصادهای کوچکتر هستند.

مزایا و معایب کریپتو تریدینگ

مزایای اصلی کریپتو تریدینگ، پتانسیل بازده بیشتر، فعالیت شبانه روزی، کمتر بودن موانع ورود و تنوع زیاد دارایی‌های قابل انتخاب هستند.

اما همین نوسان بیشتر که می‌تواند بازده معاملات را افزایش دهد، ریسک کلی معاملات کریپتو را هم افزایش داده است. یکی دیگر از معایب این بازار، جوان‌تر بودن آن است که باعث شده تریدرها نتوانند استراتژی‌های ثابت شده را با قطعیت و اطمینان کامل اجرا کنند. همچنین، در این بازار حجم نقدینگی کمتر بوده، وضعیت مقرراتی به شکل دقیق مشخص نیست و خطر هک پلتفرم‌های بلاک چین هم وجود دارد.

فارکس یا کریپتو: کدامیک انتخاب بهتری است؟

دلایل انتخاب فارکس

فارکس برای تریدرهایی مناسب است که به دنبال استفاده از پتانسیل‌های یک بازار بالغ با نقدینگی چشمگیر هستند. همچنین، محیط معاملاتی فارکس نسبت به کریپتو ثبات بیشتری دارد، بخصوص اگر لوریج را با دقت انتخاب کنید.

خیلی از تریدرها ترجیح می‌دهند فارکس تریدینگ را با کلاس‌های دارایی دیگر ترکیب کرده و پورتفولیوی متنوعی داشته باشند.

دلایل انتخاب کریپتو

رمز ارزها مناسب تریدرهایی هستند که استفاده از استراتژی‌های پرریسک/بازده را برای به حداکثر رساندن سود ترجیح می‌دهند. ماهیت غیرمتمرکز و مقررات کمتر بازار کریپتو هم باعث کاهش موانع ورود به این بازار شده و کریپتو تریدینگ را برای افرادی با سرمایه محدود، جذاب‌تر کرده است. تنوع دارایی‌های مورد معامله در این بازار هم زیاد است. در حال حاضر (اکتبر 2024) حدود 15 هزار ارز دیجیتال وجود دارد که صدها مورد از آنها در اکسچنج‌های مهم جهان ارایه شده‌اند.

مثلاً در Bybit بیشتر از 600 جفت ارز برای معامله وجود دارند که نسبت به گزینه‌های موجود در فارکس بسیار بیشتر هستند.

کدام گزینه برای تریدرهای تازه کار بهتر است؟

اینکه کدام گزینه برای تریدرهای مبتدی بهتر است، جای بحث زیادی دارد اما عده‌ای، بازار کریپتو را برای این گروه از تریدرها ترجیح می‌دهند. اولاً با وجود نوسان زیاد بازار کریپتو، لوریج بازار فارکس بیشتر است که این ویژگی ریسک معامله در این بازار را برای تریدرهای تازه کار افزایش می‌دهد. همچنین، موانع ورود به بازار کریپتو کمتر است و این کار نیاز به سرمایه اولیه کمتری دارد. بعلاوه، کاربران می‌توانند در پلتفرم‌های معاملاتی و بدون نیاز به خدمات بروکر، حساب باز کنند. این راحتی باز کردن و راه‌اندازی حساب، کار تریدرهای تازه کار را آسان‌تر می‌کند.

جمع بندی

فارکس و کریپتو تریدینگ هر کدام مزایای خودشان را دارند اما در نهایت، انتخاب بهترین گزینه بستگی به رویکرد مدیریت ریسک، میزان آشنایی با هر بازار، سبک معاملاتی، تجربیات معاملاتی کلی، تمایل به استفاده از لوریج و اهداف سرمایه‌گذاری بلند مدت شما دارد. لازم به ذکر است که معمولاً بهترین تریدرها پورتفولیویی متنوع داشته و از کلاس‌های دارایی مختلف استفاده می‌کنند؛ در نتیجه بهترین گزینه، ترکیب کلاس‌های سرمایه‌گذاری مختلف است.

یکی از ابزارهای مهمی که تریدرها باید با آن آشنا باشند، اوردر بوک یا همان دفتر ثبت سفارشات است. در این مطلب به شما می‌گوییم که اوردر بوک چیست و چه ویژگی‌ها و کاربردهایی دارد. با استفاده از این اطلاعات، می‌توانید برای معاملاتتان تصمیمات آگاهانه‌تری بگیرید.

نکات کلیدی:

  • اوردر بوک‌ها داده‌ها و اطلاعات ارزشمندی را درباره وضعیت عرضه و تقاضا در بازار فراهم می‌کنند.
  • عمق بازار، ابزاری برای ارزیابی نقدینگی است که از آن برای تشخیص سطوح مقاومت/پشتیبانی، جو احساسی بازار و اجرای معاملات خودکار استفاده می‌شود.
  • آشنایی با ریسک‌های بالقوه مرتبط با ویژگی‌های اوردر بوک مثل دارک پول یا بازارهایی با نقدینگی کم برای تصمیم گیری آگاهانه حین اجرای معاملات لازم است.

اوردر بوک چیست؟

اوردر بوک یک ابزار معاملاتی مهم است که اطلاعات ارزشمندی را درباره سفارشات خرید و فروش، عمق بازار و سطح قیمت دارایی‌های مختلف فراهم می‌کند. با استفاده از اوردر بوک، تریدرها می‌توانند وضعیت عرضه و تقاضای بازار را در سطوح قیمت مختلف تشخیص داده و به یک درک کلی از نقدینگی بازار و تغییرات قیمت احتمالی دست پیدا کنند.

بازارگردان‌ها (Market maker) جایگاه مهمی در اوردر بوک دارند. آنها خلأ بین سفارشات خرید و فروش را پرکرده و نقدینگی بازار را حفظ می‌کنند. با تحلیل اوردر بوک، تریدرها می‌توانند نقدینگی ارز مورد نظر و میزان تمایل به خرید و فروش آن در بازار را ارزیابی کنند.

اجزای اوردر بوک

اوردر بوک متشکل از سفارشات خرید و فروش، قیمت و حجم آنها است که تقسیم به بخش‌های پیشنهاد و درخواست شده و در طی روز معاملاتی به صورت پیوسته به روزرسانی می‌شود. قسمت bid یا پیشنهاد نشان دهنده همه سفارشات خرید موجود است. سفارشات فروش هم در قسمت ask یا درخواست قابل مشاهده هستند. اندازه سفارش (Order Size) نشان دهنده میزان دارایی است که تریدر تمایل به خرید یا فروش آن با قیمتی مشخص دارد و اطلاعات مفیدی را درباره شرایط عرضه و تقاضا در بازار نشان می‌دهد.

سفارش‌های یک اوردر بوک بر اساس سطح قیمت سازماندهی می‌شوند که نشان دهنده سفارشات خرید و فروش به همراه میزان سهمی است که قرار است در هر سطح قیمت خاص فروخته یا خریداری شوند. تحلیل اندازه سفارش به تریدرها کمک می‌کند تا تصمیم گیری‌های آگاهانه‌تری داشته باشند و سطح علاقه و فعالیت سایر تریدرها را در سطوح قیمت مختلف تشخیص دهند.

نقش بازارگردان‌ها

بازارگردان‌ها که نقش مهمی در بازار دارند، با انجام فعالیت‌های زیر کمک زیادی به حفظ نقدینگی و سفارشات بازار می‌کنند:

  • ثبت سفارش خرید و فروش در سطوح قیمت مختلف
  • اطمینان از اجرای تراکنش‌ها به شکل روان و تأمین نقدینگی کافی برای سرمایه‌گذاران جهت معامله به موقع با قیمت مناسب
  • تزریق نقدینگی به بازار
  • افزایش اطمینان و ثبات
  • سود بردن از اختلاف بین قیمت پیشنهادی-درخواستی
  • اجرای معامله برای حساب‌های خودشان

بازارگردان‌ها از استراتژی‌های مختلف برای ثبت سفارش‌های خرید و فروش استفاده می‌کنند، از جمله:

  • ثبت سفارش limit در اکسچنج‌هایی با نقدینگی کم
  • ارسال سفارش market در بازارهایی با نقدینگی بیشتر
  • اجرای سفارشات خرید و فروش در بازار
  • استفاده از بازارگردانیِ دلتا-خنثی، معاملات پرفرکانس و گرید تریدینگ

فعالیت‌های بازارگردان‌ها در اکسچنج‌های کریپتو نقش مهمی در ایجاد نقدینگی و عمق بازار داشته و وجود خریدار و فروشنده را برای معاملات و ارتقای بهره وری بازار تضمین می‌دهند.

عمق بازار

عمق بازار، معیاری برای ارزیابی عرضه و تقاضای یک دارایی در سطوح قیمت مختلف است و اطلاعات مفیدی را درباره نقدینگی بازار و تغییرات بالقوه قیمت فراهم می‌کند. نمودار عمق بازار، وضعیت اوردر بوک را نشان داده و شرایط عرضه و تقاضا را برای سطوح قیمت مختلف مشخص می‌کند.

اسپرید یا اختلاف بین عرضه و تقاضا، نشان دهنده تفاوت بین بالاترین قیمت bid و کمترین قیمت ask است. بازاری که سطوح عمیقی از سفارشات خرید و فروش را در قیمت‌های مختلف دارد، یک بازار نقد محسوب می‌شود. این یعنی تریدرها می‌تواندن به سرعت و بدون ایجاد تأثیر چشمگیر بر قیمت‌ها، معامله انجام دهند.

عوامل تأثیرگذار بر عمق بازار

عوامل مختلف مثل حجم معاملات، اندازه سفارش و جو احساسی بازار می‌توانند بر عمق بازار تأثیرگذار باشند. حجم بالای سفارشات معمولاً نشان دهنده افزایش فعالیت در بازار و نقدینگی است که باعث می‌شود سفارشات بیشتری در سطوح قیمت مختلف ثبت شده و عمق بازار بیشتر شود.

اندازه سفارش در اوردر بوک می‌تواند تأثیر مستقیمی بر قدرت اثرگذاری سفارش بر قیمت‌ها داشته باشد. هر چقدر سفارش بزرگتر باشد، قابلیت آن برای تأثیرگذاری بر قیمت‌ها بیشتر می‌شود؛ چون نیاز به اجرای سفارش‌های بیشتری برای تکمیل آن وجود دارد. جو احساسی بازار هم می‌تواند تأثیر چشمگیری بر عمق بازار داشته باشد. خوشبینی سرمایه‌گذاران باعث افزایش عمق و بدبینی آنها باعث کاهش عمق می‌شود.

تحلیل نمودار عمق بازار

تحلیل نمودارهای عمق بازار به تریدرها کمک می‌کند تا دیوارهای خرید و فروش را شناسایی کرده، جو احساسی بازار را ارزیابی کرده و روند تغییر قیمت‌ها را پیش‌بینی کنند. دیوار خرید نشان دهنده تعداد زیادی سفارش خرید در یک سطح قیمت مشخص است و دیوار فروش زمانی مشاهده می‌شود که تعداد زیادی سفارش فروش در یک سطح قیمت خاص ثبت شده باشد.

درک ویژگی‌های کلیدی یک نمودار عمق بازار اهمیت زیادی دارد از جمله:

  • سمت عرضه و تقاضا؛
  • سطح و وسعت کلی سفارش‌های بازار؛
  • تغییرات لحظه‌ای؛
  • نمایش سفارش‌های خرید و فروش که بر اساس سطح قیمت سازماندهی شده‌اند.

تریدرها می‌توانند با تحلیل نمودارهای عمق بازار، سیگنال‌های معاملاتی را شناسایی کنند.

خواندن و تفسیر اوردر بوک

بررسی اوردر بوک به تریدرها کمک می‌کند تا با تشخیص سطوح قیمت کلیدی، فشار خرید و فروش را ارزیابی کرده و وضعیت کلی بازار را درک کنند. یکی از روش‌های شناسایی سطوح کلیدی قیمت در اوردر بوک، بررسی سطوح مقاومت و پشتیبانی است که در آنها فعالیت‌های خرید و فروش زیاد است و نوسان بالقوه را نشان می‌دهد.

برای ارزیابی فشار خرید و فروش در اوردر بوک، تریدرها می‌توانند علایم مختلف را تحت نظر بگیرند؛ از جمله:

  • وجود تعداد زیادی سفارش خرید در سمت bid اوردر بوک
  • سمت چپ اوردر بوک نشان دهنده فشار خرید است.
  • سمت Ask اوردر بوک تعداد زیادی سفارش فروش را نشان می‌دهد.
  • سمت راست اوردر بوک فشار فروش را نشان می‌دهد. این یعنی فروش زیاد شده و احتمال ریزش قیمت‌ها وجود دارد.

تشخیص سطوح قیمت

سطوح قیمت در اوردر بوک نشان دهنده نقاطی است که خریداران و فروشندگان مایل به معامله در آن سطوح هستند و اطلاعات مفیدی را درباره سطوح پشتیبانی و مقاومت نشان می‌دهند. سطوح پشتیبانی، سطوحی از قیمت هستند که در آن خریداران آماده خرید شده و باعث احیای قیمت‌ها می‌شوند. سطوح مقاومت، سطوحی هستند که در آن فروشنده‌ها آماده فروش شده و باعث معکوس شدن یا توقف روند قیمت می‌شوند.

تحلیل سطوح قیمت در اوردر بوک به تریدرها امکان می‌دهد که سطوح پشتیبانی و مقاومت را تشخیص داده و از آنها برای تصمیم گیری هوشمندانه‌تر جهت اجرای معامله استفاده کنند. حجم سفارشات در یک سطح قیمت خاص می‌تواند بر قدرت آن سطح به عنوان یک سطح پشتیبانی یا مقاومت تأثیرگذار باشد. بالا بودن حجم سفارشات نشان دهنده فشار خرید یا فروش شدید در سطح قیمت مورد نظر است.

ارزیابی فشار خرید و فروش

ارزیابی تعادل بین سفارشات خرید و فروش به تریدرها برای تحلیل جو احساسی بازار و شناسایی فرصت‌های معامله کمک می‌کند. تحلیل حجم تجمعی سفارشات خرید و فروش در سطوح قیمت مختلف، به تریدرها امکان می‌دهد که میزان علاقه و تقاضا را در بازار ارزیابی کنند. تریدرها می‌توانند با ارزیابی روند بازار، تصمیمات آگاهانه‌تری برای معاملاتشان بگیرند.

اگر فشار خرید نسبت به فشار فروش بیشتر باشد، این یعنی تقاضای زیادی برای دارایی مورد نظر وجود دارد که می‌تواند باعث افزایش قیمت‌ها شود. در مقابل، اگر فشار فروش بیشتر از فشار خرید باشد، این یعنی عرضه زیاد شده و ممکن است این افزایش عرضه باعث ریزش قیمت شود. تریدرها می‌توانند با تحلیل توزیع سفارش‌های خرید و فروش در اوردر بوک، اطلاعات خوبی راجع به جو احساسی بازار کسب کنند.

انواع سفارش‌های و تأثیر آنها بر اوردر بوک

انواع سفارش‌ها مثل سفارش‌های بازار و محدود می‌توانند تأثیرات متفاوتی بر اوردر بوک داشته باشند و نقدینگی و عمق بازار را تحت الشعاع قرار دهند. سفارش‌های بازار، بلافاصله با بهترین قیمت ممکن اجرا شده و سفارش‌های موجود در اوردر بوک را مصرف می‌کنند؛ در نتیجه، می‌توانند بر عمق بازار تأثیرگذار باشند. سفارشات محدود در یک سطح قیمت خاص ثبت شده و فقط وقتی که قیمت به سطح تعیین شده برسد اجرا می‌شوند. این سفارش‌ها می‌توانند نقدینگی و عمق بازار را دستخوش تغییر کنند.

درک تأثیر انواع سفارش بر اوردر بوک به تریدرها برای فعالیت آگاهانه‌تر در بازار و تصمیم گیری هوشمندانه کمک می‌کند.

سفارش بازار

سفارش‌های بازار به صورت فوری با بهترین نرخ موجود اجرا می‌شوند. این سفارش‌ها باعث مصرف تعدادی از سفارش‌های اوردر بوک شده و می‌توانند عمق بازار را تحت تأثیر قرار دهند. وقتی یک سفارش بازار ثبت می‌شود، چنین سفارشی با بهترین قیمت سفارش‌های Limit موجود در اوردر بوک اجرا می‌شود و می‌تواند بر قیمت بازار تأثیرگذار باشد.

یک سفارش بازار بزرگ می‌تواند تأثیر چشمگیری بر عمق بازار داشته باشد. چنین سفارشی نقدینگی موجود در اوردر بوک را مصرف کرده و باعث حرکت نمودار قیمت در جهت سفارش می‌شود. این وضعیت می‌تواند عمق بازار را به شکل موقت کاهش دهد؛ چون اوردر بوک با سطح قیمت جدید تطبیق پیدا می‌کند. بنابراین تریدرها باید از تأثیرات بالقوه سفارش‌های بازار خودشان آگاه باشند.

سفارش محدود

سفارشات محدود از جمله سفارش محدود فروش در یک سطح قیمت مشخص ثبت شده و تنها زمانی که قیمت بازار به آن سطح برسد، اجرا می‌شوند. چنین سفارش‌هایی می‌توانند بر عمق بازار تأثیرگذار باشند.

سفارش‌های محدود با ایجاد فرصت‌های معاملاتی بالقوه و روان‌تر کردن فرایند معامله، نقدینگی را در بازار افزایش می‌دهند. درک تأثیر سفارشات محدود بر عمق بازار و اوردر بوک، به تریدرها برای انتخاب و اجرای استراتژی‌های معاملاتی بهتر کمک می‌کند.

کاربردهای بالقوه داده‌های اوردر بوک در تریدینگ

تریدرها می‌توانند از داده‌های اوردر بوک برای شناسایی سطوح پشتیبانی و مقاومت، ارزیابی جو احساسی بازار و اتوماسیون معاملات استفاده کنند. می‌توان با تحلیل داده‌های گذشته اوردر بوک، الگو و روند کلی بازار را تشخیص داد و بر این اساس، الگوریتم‌های خودکاری طراحی کرد که برای اجرای معاملات در آینده مفید هستند.

بعلاوه، می‌توان از داده‌های اوردر بوک برای آموزش دادن و اعتبارسنجی مدل‌های یادگیری ماشینی مثل شبکه‌های عصبی LSTM استفاده کرد تا با استفاده از اطلاعات اوردر بوک، اجرای معاملات را به شکل آگاهانه و خودکار انجام دهند.

شناسایی سطوح مقاومت و پشتیبانی

می‌توان با تحلیل تجمع سفارش‌های خرید و فروش در اوردر بوک، سطوح مقاومت و پشتیبانی را تشخیص داد که به تریدرها برای شناسایی نقاط ورود و خروج از معامله کمک می‌کنند. تحلیل حجم و سطوح قیمت اوردر بوک به شناسایی تغییرات بالقوه قیمت و تصمیم گیری آگاهانه‌تر کمک می‌کند.

همچنین، آشنایی با الگوی کلی تغییرات حجم و استفاده از لایه‌های عمیق‌تر اوردر بوک، برای پیش‌بینی سطوح مقاومت و پشتیبانی مفید است.

اتوماسیون استراتژی‌های معاملاتی

می‌توان از داده‌های اوردر بوک در استراتژی‌های خودکار استفاده کرد که برای بهره برداری حداکثری از فرصت‌های بالقوه مفید هستند. تریدرها می‌توانند با نظارت بر اوردر بوک، با جو احساسی و سطوح نقدینگی بازار آشنا شده و آگاهانه‌تر برای تریدینگ تصمیم بگیرند.

می‌توان سیستم‌های خودکاری را طراحی کرد که معاملات را بر اساس استراتژی‌های از پیش تعیین شده اجرا می‌کنند. به این ترتیب، تریدرها می‌توانند با سرعت بالا به شرایط بازار واکنش نشان داده و در اسرع وقت از فرصت‌های سودآور استفاده کنند.

محدودیت‌ها و ملاحظات مربوط به اوردر بوک

اوردر بوک ابزار ارزشمندی برای تریدرها است اما نباید محدودیت‌های آن را فراموش کرد؛ از جمله حضور دارک پول‌ها و تأثیر بازارهایی با نقدینگی کم. دارک پول‌ها و سفارش‌های مخفی می‌توانند قابلیت اعتماد اوردر بوک را کاهش دهند چون معاملات بزرگ را از چشم عموم مخفی کرده و مانع از تشخیص درست مسیر حرکت قیمت می‌شوند.

در بازارهایی با نقدینگی کم، ممکن است اوردر بوک جو احساسی بازار را به خوبی به تصویر نکشد و تریدرها باید برای اجرای معامله بر اساس داده‌های اوردر بوک احتیاط کنند. درک محدودیت‌ها و ملاحظات اوردر بوک، به تریدرها برای تصمیم گیری آگاهانه‌تر و به حداقل رساندن ریسک‌های بالقوه کمک می‌کند.

دارک پول و سفارش‌های مخفی

دارک پول‌ها اکسچنج‌هایی خصوصی هستند که سرمایه‌گذاران سازمانی می‌توانند در آنها به شکل مخفیانه معامله انجام دهند. چنین معاملاتی، شفافیت فعالیت‌های معاملاتی را کاهش داده و دقت اوردر بوک را تحت تأثیر قرار می‌دهند. سفارش‌های مخفی هم که در داده‌های بازار یا اوردر بوک ظاهر نمی‌شوند، حریم خصوصی تریدرها را حفاظت می‌کنند اما می‌توانند فرایند پیش‌بینی قیمت را تحت الشعاع قرار دهند.

دارک پول و سفارش‌های مخفی هر دو می‌توانند آمار عرضه و تقاضا را در اوردر بوک مخفی کنند. بنابراین، لازم است که تریدرها مراقب تأثیر بالقوه چنین سفارش‌هایی بر وضعیت بازار و صحت اطلاعات به دست آمده باشند.

بازارهایی با نقدینگی کم

بازارهایی با نقدینگی کم برای تریدرها چالش آفرین هستند چون:

  • ممکن است اوردر بوک وضعیت عرضه و تقاضای یک دارایی را به شکل دقیق نشان ندهد؛ چون در این حالت فعالیت معاملاتی در بازار و تعداد خریدار و فروشنده کم است.
  • امکان ایجاد اسپرید زیاد
  • امکان ایجاد نوسان قیمت شدید
  • سختی اجرای معاملات

هنگام فعالیت در بازارهایی با نقدینگی کم، تریدرها باید مراقب ریسک‌های احتمالی بوده و سفارشات مبتنی بر اوردر بوک را با احتیاط بیشتری اجرا کنند؛ چون محدودیت نقدینگی و عمق بازار می‌تواند دقت اطلاعات را کاهش داده و بازار را غیر قابل پیش‌بینی کند.

خلاصه

آشنایی با اوردر بوک جزء مهارت‌های الزامی برای تریدرها محسوب می‌شود. اوردر بوک اطلاعات ارزشمندی راجع به عمق بازار، نقدینگی و تغییرات بالقوه قیمت فراهم کرده و به تریدرها امکان می‌دهد که آگاهانه‌تر تصمیم بگیرند. تریدرها می‌توانند با درک اجزای مختلف اوردر بوک، نقش بازارگردان‌ها و تأثیر انواع سفارش‌ها، از فرصت‌های موجود در بازار بهره برداری کرده و با قدرت بیشتری با چالش‌های بازار روبرو شوند. در عین حال، هنگام اجرای معامله بر اساس این داده‌ها، در نظر داشتن محدودیت‌های اوردر بوک مثل دارک پول و مشکلات ناشی از نقدینگی کم در بازار لازم است.

جای تردید نیست که کریپتو تریدینگ، کار پرریسکی محسوب می‌شود و ریزش بازار امری اجتناب ناپذیر است. به عنوان یک تریدر، باید راه‌هایی برای حفاظت از سرمایه خودتان در برابر ریسک داشته باشید و هدف از طراحی استراتژی‌های پوشش ریسک همین است. پوشش ریسک به باز کردن پوزیشن در خلاف جهت حرکت بازار برای کاهش ریسک و تأثیرات نوسان بازار گفته می‌شود.

اما استراتژی پوشش ریسک چیست؟ ارزهای دیجیتال چه ریسک‌هایی دارند؟ چطور می‌توان از استراتژی‌های پوشش ریسک استفاده کرد و غیره. اینها سوالاتی هستند که باید پیش از انتخاب یک استراتژی پوشش ریسک به آنها پاسخ دهید و این مطلب به شما برای پیدا کردن پاسخ این سوالات کمک می‌کند.

استراتژی پوشش ریسک (Hedging) چیست؟

استراتژی‌های پوشش ریسک به کارهایی گفته می‌شود که برای کاهش ریسک تغییرات نامطلوب قیمت ارزهای دیجیتال انجام می‌شوند. استراتژی‌های پوشش ریسک به تریدرها امکان می‌دهند که برای کاهش ریسک ضرر چشمگیر، در هر دو جهت حرکت بازار شرط بندی کنند.

مدتهاست که Hedging به عنوان یک نوع تکنیک مدیریت ریسک برای تریدرهای کریپتو کاربرد دارد. با استفاده از این استراتژی می‌توانید ارزش سرمایه‌گذاری‌های خودتان را در شرایط نامطلوب بازار حفظ کنید.

علیرغم اینکه می‌توانید با پوشش ریسک از دارایی خودتان در برابر تغییرات نامطلوب بازار حفاظت کنید، چنین استراتژی‌هایی سود بالقوه سرمایه‌گذاری شما را کاهش می‌دهند. اما برای تریدرهای ریسک گریز، این استراتژی بهتر از روبرو شدن با نوسانات قیمت نامطلوب است.

انواع ریسک‌های ارزهای دیجیتال

مثل بازار فارکس، در بازار کریپتو هم ریسک‌های خاصی وجود دارد از جمله ریسک نوسان، ریسک‌های مقرراتی، ریسک‌های معاملاتی و ریسک‌های لوریج.

ریسک‌های رمز ارزها (مثل بیشتر ابزارهای مالی سنتی) عمدتاً ناشی از ماهیت پرنوسان این ارزها هستند. معامله در بازار ارزهای دیجیتال، کار پرریسکی است در نتیجه باید قبل از شروع، اول با این ریسک‌ها آشنا شوید.

نوسان ارزهای دیجیتال

از آنجایی که ارزهای دیجیتال بسیار پرنوسان هستند، معمولاً با تغییر جو احساسی بازار، تغییرات قیمت ناگهانی و شدیدی ایجاد می‌شوند. تغییر سریع قیمت ارزهای دیجیتال در حد صدها یا حتی هزاران دلار، امری عادی است.

در ژانویه 2021، دوج کوین ظرف 24 ساعت 800 درصد صعود داشت و روز بعد، یک سقوط بیشتر از 500 درصدی را تجربه کرد.

ارزهای دیجیتال تحت نظارت قانونی نیستند

دولت‌ها و بانک‌های مرکزی نظارت کاملی بر ارزهای دیجیتال ندارند. هر چند به تدریج شاهد توجه یکسری از دولت‌ها و مؤسسات مالی نسبت به ارزهای دیجیتال هستیم اما هنوز هم در رابطه با مسائلی از جمله اینکه این ارزها کالا محسوب می‌شوند یا ارز مجازی، هیچ قطعیتی وجود ندارد.

نبود مقررات، سطح حفاظت از خریداران و فروشندگان را کاهش داده و باعث شده که این افراد هنگام تصمیم گیری برای سرمایه‌گذاری، متکی بر تجربیات شخصی باشند.

ریسک‌های سنتی

خطاهای ارتباطی و تأخیر در اجرای تراکنش‌ها می‌تواند باعث ایجاد ضررهای عظیم برای تریدرها شود. بنابراین، باید اکسچنجی را انتخاب کنید که توانایی پردازش تعداد زیادی تراکنش را در هر ثانیه دارد.

ریسک‌های لوریج

تریدرها می‌توانند با واریز وثیقه و مارجین کم، از لوریجی با سطح بالا استفاده کنند. در چنین شرایطی باید مراقب بود و از انتخاب لوریج بالا که می‌تواند ضرر معامله را در شرایط نامطلوب افزایش دهد، خودداری کرد.

حالا که با ریسک ارزهای دیجیتال آشنا شدید، در ادامه نگاهی به نکات مربوط به پوشش ریسک در این بازار داریم.

قوانین طلایی برای پوشش ریسک

اگر خیلی نگران ریسک پوزیشن خودتان هستید، بستن کامل یا کاهش سایز آن، گزینه امن‌تری محسوب می‌شود. اما اگر مایل به حفظ ارزهای دیجیتال خودتان و فعالیت در این بازار هستید، پوشش ریسک استراتژی مناسب‌تری است. بعضی از اصولی که باید هنگام انتخاب استراتژی پوشش ریسک در نظر داشته باشید، عبارتند از:

پوزیشن مخالف: ایده کلی این اصل ساده و مشخص است. تریدر باید وارد پوزیشنی شود که متضاد پوزیشن فعلی است. مثلاً اگر افزایش قیمت یک ارز را پیش بینی می‌کنید، باید وارد پوزیشن long (خرید) آن شوید.

ارزیابی نقدینگی: تریدرها و سرمایه‌گذاران باید نگاهی دقیق به نقدینگی ارز دیجیتال مورد نظر داشته باشند تا وضعیت بازار، سرعت اجرای تراکنش‌ها و روان بودن بازار را مشخص کنند و بتوانند بدون اسلیپیچ چشمگیر، ارزهای دیجیتال خودشان را به سرعت نقد کنند.

تنوع بخشی: هر تریدری در جریان هست که تنوع بخشی، یکی از بهترین استراتژی‌های مدیریت دارایی محسوب می‌شود. می‌توانید چندین پوزیشن روی بیت کوین، اتریوم، چین لینک و توکن‌های مختلف دیگر باز کنید تا یک پورتفولیوی متنوع داشته باشید.

انواع استراتژی‌های پوشش ریسک

می‌توانید استراتژی‌های پوشش ریسک را به روش‌های مختلف پیاده سازی کنید که چهار مورد از محبوب‌ترین آنها را در ادامه مرور می‌کنیم.

1. Short Sell یا فروش استقراضی

فروش استقراضی یعنی انتخاب پوزیشن فروش یک دارایی، هنگامی که باور دارید ارزش آن دارایی کاهش پیدا می‌کند. تریدر سعی می‌کند در نهایت با خرید مجدد با قیمت پایین‌تر، به سود برسد.

فروش استقراضی به تریدرها امکان می‌دهد که از خودشان در برابر ریسک‌های پوزیشن Long روی همان ارز، حفاظت کنند.

این استراتژی، پیچیدگی معاملات ارزهای دیجیتال را افزایش می‌دهد. به همین دلیل باید هنگام استفاده از این تاکتیک مراقب باشید. می‌توانید به روش‌های مختلف از استراتژی Short استفاده کنید از جمله:

مارجین تریدینگ که در آن می‌توانید یک ارز دیجیتال را از یک کارگزاری قرض گرفته و با آن ترید کنید. اکسچنج‌هایی که قابلیت مارجین تریدینگ را ارایه می‌دهند، امکان استفاده از لوریج را هم فراهم می‌کنند که می‌تواند سود یا ضرر بالقوه را افزایش دهد.

Short selling سنتی که در آن شما مبلغی را از یک کارگزاری، پلتفرم اعتباری یا شخص ثالث قرض گرفته و سپس آن را فروخته و با قیمت بهتر می‌خرید.

معایب فروش استقراضی

احتمال ضرر هنگام Short Sell کردن ارزهای دیجیتال وجود دارد. ممکن است شما ارز دیجیتالی را بخرید که قیمت آن به صفر دلار برسد و کل موجودی شما از بین برود. بنابراین، برای پیشگیری از ضرر چشمگیر، باید یک حد ضرر مشخص داشته باشید.

2. فیوچرز

در علم اقتصاد، فیوچرز به توافق برای خرید یا فروش یک دارایی با قیمتی مشخص در یک تاریخ تعیین شده گفته می‌شود. از آنجایی که فیوچرز یک بازار ثانویه دارد، می‌توان این قراردادها را قبل از تاریخ سررسید فروخت که این قابلیت منجر به افزایش نقدینگی برای سرمایه‌گذاران و مالکان مشاغل می‌شود. قراردادهای فیوچرز، عضو گروهی بزرگ از ابزارهای معاملاتی موسوم به مشتقات هستند.

قراردادهای فیوچرز ارزهای دیجیتال هم بر اساس مفهومی مشابه طراحی شده‌اند. به دلیل ماهیت پرنوسان ارزهای دیجیتال، اکثر تریدرها هنگام کاهش قیمت، خرید و هنگام افزایش قیمت فروش انجام می‌دهند. اما چنین خرید و فروش‌هایی می‌توانند باعث از دست رفتن سود بالقوه شوند.

با استفاده از قراردادهای فیوچرز می‌توانید پوزیشن خودتان را باز نگه دارید و سود به دست آمده از سرمایه‌گذاری را افزایش دهید. در حال حاضر، گروه بورس بازرگانی و کالای شیکاگو (CME) چندین نوع قرارداد فیوچرز بیت کوینی با تاریخ‌های سررسید مختلف دارد؛ از جمله در یک تقویم فیوچرز بیت کوین اختصاصی. همه این قراردادها، در تاریخ سررسید با دلار آمریکا تسویه می‌شوند.

قراردادهای فیوچرز، به پوشش ریسک سرمایه‌گذاری یا حفظ کردن سود در بازارهای پرنوسانی مثل ارزهای دیجیتال کمک می‌کنند. این ابزارها برای سرمایه‌گذارانی که سعی دارند در بازار کریپتو برای یک مدت مناسب و منطقی پوشش ریسک داشته باشند، انتخاب خیلی خوبی هستند.

مزایای فیوچرز عبارتند از:

کاهش ریسک ریزش قیمت با استفاده از پوزیشن Short آتی و بهره مندی از مزایای افزایش قیمت با استفاده از پوزینش Long آتی.

امکان گمانه زنی درباره جهت حرکت بازار

با استفاده از فیوچرز می‌توانید خطر نوسان قیمت را برای خودتان کاهش دهید.

ریسک‌های پوشش ریسک از طریق فیوچرز عبارتند از ریسک‌های لوریج که قبلاً بررسی شدند اما همچنان لوریج یکی از گزینه‌های محبوب برای پوشش ریسک محسوب می‌شود.

3. قراردادهای دائمی

قراردادهای دائم، جزء مشتقاتی هستند که به تریدرها امکان می‌دهند یک دارایی را با قیمتی تعیین شده خرید یا فروش کنند؛ بدون اینکه برای این پوزیشن، تاریخ انقضایی وجود داشته باشد (می‌توانید هر زمان که مایل بودید، وارد پوزیشن شده یا از آن خارج شوید).

قراردادهای دائم نسبت به معاملات آنی قدرت خرید بیشتری برای شما ایجاد می‌کنند؛ در نتیجه شما را در موقعیت بهتری برای بهره برداری از نوسانات قیمت قرار می‌دهند. قراردادهای دائم، طبق یک مکانیزم فاندینگ ریت خاص عمل می‌کنند که در آن شما برای حفظ پوزیشن خودتان یک کارمزد خاص پرداخت می‌کنید.

قبل از استفاده از قراردادهای دائمی به عنوان یک استراتژی پوشش ریسک، باید مکانیزم فاندینگ ریت وثیقه و بازده بالقوه آن را مشخص کنید. به همین دلیل، لازم است که با میزان لوریج مجاز در اکسچنج مد نظر آشنا باشید.

با استفاده از این استراتژی، تریدرها می‌توانند بدون تاریخ انقضاء روی پوزیشن‌های خودشان لوریج داشته باشند. تفاوت کلیدی و اصلی این است که یک معامله دائم، با قیمتی نزدیک به قیمت شاخص دارایی مربوطه معامله می‌شود.

قراردادهای دائم، فاندینگ ریت را هم تغییر می‌دهند. به این ترتیب، تریدرها تشویق می‌شوند که هنگام صعود قیمت شاخص، قراردادهای دائم را بخرند و فاندینگ ریت‌ها هم معمولاً برای حفظ ثبات قیمت طراحی می‌شوند.

مزایای قراردادهای دائم به عنوان یک استراتژی پوشش ریسک

این قراردادها نقدینگی را افزایش داده و مشارکت و فعالیت را برای تریدرها راحت‌تر می‌کنند.

لوریج بالاتر یعنی اینکه می‌توانید با پول کمتر، به سود بیشتری برسید.

این قراردادها به عنوان ابزاری برای پوشش ریسک در کوتاه مدت مفید هستند.

اما به دلیل نوسان فاندینگ ریت، ممکن است هزینه‌های پوشش ریسک قابل پیش بینی نباشد. همچنین، ممکن است ضرر ناشی از نرخ لوریج بالا هم زیاد باشد.

4. آپشن

آپشن‌ها یکی دیگر از انواع مشتقات در بازار کریپتو هستند که حق – نه الزام – خرید یا فروش یک دارایی را با قیمتی مشخص در تاریخ مقرر یا قبل از آن، برای تریدرها فراهم می‌کنند. می‌توانید از آپشن‌ها به عنوان یک ابزار پوشش ریسک در بازار نزولی استفاده کنید.

ارزش Put option هنگام کمتر شدن قیمت ارز مورد نظر نسبت به قیمت اجرای آپشن بیشتر می‌شود و این شرایط برای call option برعکس است. به این ترتیب، تریدرها می‌توانند با هزینه‌ای کمتر، به سطح بالایی از حفاظت دست پیدا کنند.

می‌توانید از آپشن‌ها برای گمانه زنی درباره جهت حرکت یک ارز هم استفاده کنید. با call option شما حق خرید یک دارایی را پیدا می‌کنید و put option هم حق فروش یک دارایی را به شما می‌دهد.

مزایای پوشش ریسک با آپشن‌ها عبارتند از:

ضرر کمتر و نامحدود بودن قابلیت سود

پیش بینی پذیری بیشتر

معایب آپشن

مهم‌ترین ایراد استفاده از آپشن، تاریخ سررسید است. استفاده از آپشن‌های طولانی مدت می‌تواند پرهزینه باشد و آپشن‌های کوتاه مدت هم ممکن است قبل از فراهم کردن پوشش ریسک مطلوب، به سررسید برسند.

آیا استراتژی‌های پوشش ریسک کاملاً فاقد ریسک هستند؟

قطعاً استراتژی‌های پوشش ریسک هم 100% فاقد ریسک نیستند. سرمایه‌گذاران می‌توانند با این استراتژی‌ها از خودشان در برابر نوسان قیمت حفاظت کنند اما خود پوشش ریسک هم ریسک‌های خاصی به همراه دارد. این استراتژی‌ها موفقیت سرمایه‌گذاری شما را تضمین نمی‌کنند و هیچ تضمینی برای کاهش ریسک با آنها وجود ندارد.

بهترین رویکرد برای انتخاب یک استراتژی پوشش ریسک، در نظر گرفتن مزایا و معایب این کار است. همچنین باید مشخص کنید که مزایای استراتژی انتخابی نسبت به هزینه‌های احتمالی آن بیشتر هستند یا خیر.

گاهی اوقات، پوشش ریسک می‌تواند نتیجه عکس داشته باشد، به خصوص هنگام خنثی بودن بازار (چون در هر صورت باید هزینه‌های پوشش را پرداخت کنید).

جمع بندی

بدون تردید ارزهای دیجیتال جزء ابزارهای مالی پرنوسان هستند که ریسک‌های خاصی را به همراه دارند. تریدرها باید با این ریسک‌ها و انواع استراتژی‌های مفید مالی مثل پوشش ریسک آشنا باشند که به کاهش ریسک ضرر صرف نظر از شرایط بازار کمک می‌کنند.

پوشش ریسک به مقابله با ضرر چشمگیر در بازارهای پرنوسان کمک می‌کند و با استفاده از این استراتژی‌ها می‌توانید از سود خودتان هم هنگام اصلاح قیمت یا سقوط بازار حفاظت کنید.

 سازمان بورس و اوراق بهادار آمریکا SEC معاملات Option بیت کوین برای صندوق های سرمایه گذاری بورس های نیویورک و شیکاگو را تایید کرد.

مقدار اتریوم هایی که در کیف‌پول‌های انباشت نگهداری می‌شود، از ابتدای سال 2024، حدود 65% افزایش یافته است.
تا 18 اکتبر 2024، مجموعا مقدار اتریوم در آدرس‌های انباشت از 19 میلیون فراتر رفت.

 

 آوالانچ یک ویزاکارت برای پرداخت های رمزارزی تولید می کند.

شنبه, 05 آبان 1403 13:22

همکاری Sui با Google Cloud

ادغام شبکه SUI با Google Cloud برای اتصال بلاکچین با هوش مصنوعی و اپ های گیمینگ

گری اسکیل ارز Near را نیز به محصولات سرمایه گذاری خود اضافه کرد...

صفحه1 از331