پکیج آموزش ارزهای دیجیتال

مدیر سایت

مدیر سایت

شنبه, 11 اسفند 1403 07:42

اسلیپیج در کریپتو چیست؟

نکات کلیدی

  • هنگام خرید ارز دیجیتال، ممکن است مبلغی که در نهایت پرداخت می‌کنید بیشتر از مبلغی باشد که در ابتدای تراکنش انتظار داشتید. به تفاوت بین این دو مبلغ، اسلیپیج گفته می‌شود.
  • اسلیپیج ارزهای دیجیتال مختلف بسته به بلاک چین، پلتفرم و ارزهایی که قرار است بخرید متفاوت است بنابراین باید با نحوه محاسبه آن آشنا باشید تا بهترین انتخاب را انجام دهید.
  • با وجود اجتناب ناپذیر بودن اسلیپیج حین انجام معاملات کریپتو، می‌توانید برای کاهش آن کارهای زیادی انجام دهید.

اگر تابه حال ارز یا توکن‌های دیجیتال را خریده باشید احتمالاً با اسلیپیج برخورد داشته اید. اسلیپیج مفهومی است که روی همه بازارها تأثیر دارد و بازار ارزهای دیجیتال هم از این نظر مستثنی نیست.

فرض کنید که قرار است یک معامله انجام دهید اما به محض فشردن دکمه خرید، متوجه می‌شوید که نرخ قابل پرداخت با آنچه که انتظار داشتید اختلاف دارد. به تفاوت بین نرخ مورد انتظار و قیمت واقعی، اسلیپیج می‌گوییم.

با وجود رایج بودن اسلیپیج، اگر یک معامله گر حرفه‌ای هستید، باید به آن توجه ویژه‌ای داشته باشید. قطعاً مایل نیستید برای یک ارز، هزینه‌ای بیشتر از هزینه مورد انتظار پرداخت کنید. لازم به ذکر است که میزان اسلیپیج در پلتفرم‌ها و بلاک چین‌های مختلف متفاوت است.

خوشبختانه روش‌هایی برای اجتناب از اسلیپیج وجود دارد اما برای اینکه بتوانید از این روش‌ها استفاده کنید، اول باید درک کاملی از اسلیپیج داشته باشید.

در ادامه توضیح می‌دهیم که اسلیپیج در بازار کریپتو چیست و به چه دلیلی رخ می‌دهد.

اسلیپیج در کریپتو چیست؟

اسلیپیج در معاملات کریپتو به اختلاف بین قیمت مورد انتظار و نتیجه نهایی معامله گفته می‌شود. در واقع، اسلیپیج زمانی رخ می‌دهد که تریدر سفارش را با قیمتی متفاوت با قیمت مورد انتظار اجرا می‌کند که می‌تواند باعث متضرر شدن تریدر شود. به عنوان یک تریدر، باید درک خوبی از این مفهوم داشته باشید چون می‌تواند تأثیرات نامطلوبی روی پورتفولیوی شما ایجاد کند.

اما قبل از بررسی طرز کار و چگونگی ایجاد اسلیپیج، به این موضوع می‌پردازیم که چه عواملی باعث ایجاد اسلیپیج در بازار کریپتو می‌شوند؟

دلیل رخ دادن اسلیپیج در بازار کریپتو چیست؟

اسلیپیج به ظاهر ناشی از شرایط بازار است. اما دلایل عمیق‌تری دارد که در ادامه به بررسی آنها می‌پردازیم:

نوسان

قطعاً نوسان بازار تأثیر زیادی بر هزینه و قیمت نهایی یک ارز دیجیتال دارد. قیمت ارزهای دیجیتال حتی حین انجام معامله هم افزایش و کاهش پیدا می‌کنند. متأسفانه، این یعنی این نوسان قیمت روی معاملات شما تأثیرگذار خواهد بود. مثلاً فرض کنید که با پرداخت قیمتی مشخص برای یک کوین موافقت می‌کنید، اما تا زمانی که مراحل اجرای تراکنش شما طی می‌شود، قیمت کوین افزایش پیدا می‌کند. تفاوت بین قیمت مورد انتظار و قیمت واقعی، اسلیپیج است. در بازارهای پر نوسان، نوسانات شدید قیمت می‌توانند باعث ایجاد اسلیپیج شدیدتری شوند. در نتیجه تریدرها باید پیش از اجرای معامله به شرایط بازار توجه داشته باشند.

نقدینگی کم بازار

کم بودن نقدینگی بازار یکی دیگر از عوامل تأثیرگذار بر اسلیپیج است. برای درک چگونگی تأثیرگذار شدن این عامل، نگاهی به یک مثال داریم که مختص بازار کریپتو نیست.

فرض کنید که قرار است 20 کاپ کیک از یک بازار کیک فروشی بخرید. به اولین فروشگاه می‌روید که هر کاپ کیک را به قیمت 2 دلار به شما می‌فروشد در نتیجه انتظار دارید که برای خرید این میزان کیک، 40 دلار پرداخت کنید. اما تا زمانی که شما آماده پرداخت هزینه 20 کاپ کیک می‌شوید، یک نفر 5 عدد از آنها را می‌خرد. چون این فروشگاه فقط 15 کاپ کیک دارد و شما به 5 کیک دیگر هم نیاز دارید، به مغازه بعدی مراجعه می‌کنید. این مغازه هم فقط 2 کاپ کیک دارد که قیمت هر کدام 3 دلار است. در نتیجه به مغازه سوم می‌روید تا 3 کاپ کیک آخر را بخرید اما این مغازه هر کاپ کیک را 5 دلار می‌فروشد. در نهایت، شما به جای 40 دلاری که اول انتظار داشتید، مجبور به پرداخت 51 دلار می‌شوید.

در این مثال، بازار کاپ کیک حکم بازار کریپتو را دارد. اگر نقدینگی کافی در پلتفرمی که قرار است از آن ارز دیجیتال بخرید موجود نباشد، احتمال ایجاد اسلیپیج وجود دارد.

تراکم شبکه

دلیل بعدی ایجاد اسلیپیج در بازار کریپتو، تراکم شبکه است. برای درک بهتر این موضوع، یک جاده مرزی شلوغ بین دو کشور را در نظر بگیرید. کارمندان مرز تنها می‌توانند با سرعت مشخصی کار کرده و ماشین‌ها را عبور دهند. در نتیجه ممکن است در زمان‌های شلوغ، عبور ماشین‌ها از مرز با تأخیر همراه باشد.

به همین ترتیب، بلاک چین‌ها هم سرعت مشخصی برای اجرای تراکنش دارند و تراکنش‌ها باید طبق یک صف مشخص اجرا شوند. بنابراین، اگر همه تصمیم بگیرند همزمان تراکنش اجرا کنند، ممکن است اجرای تراکنش شما مدتی زمان ببرد. این یعنی ممکن است در لحظه اجرای تراکنش، قیمت‌ها با آنچه که در ابتدا بوده تفاوت پیدا کنند – این هم یکی دیگر از دلایل اسلیپیج است.

چگونه اسلیپیج کریپتو را محاسبه کنیم؟

پس از توضیح اینکه اسلیپیج چرا رخ می‌دهد، در این بخش به نحوه محاسبه آن می‌رسیم. محاسبه احتمال اسلیپیج جزء مهارت‌های مهم برای تریدرهاست.

برای محاسبه اسلیپیج اول باید اختلاف بین قیمت فعلی بازار و قیمت مورد انتظار معامله را حساب کنید. مثلاً اگر 1 توکن به قیمت هزار دلار بخرید اما تراکنش شما به قیمت 800 دلار اجرا شود، اسلیپیج 200 دلار است.

معیار مهم بعدی، درصد اسلیپیج است. می‌توانید برای محاسبه این معیار، تفاوت قیمت را بر نرخ فعلی بازار تقسیم کنید. در مثال ما، درصد اسلیپیج 20 خواهد بود (200 تقسیم بر 1000). به غیر از محاسبه اسلیپیج توسط خودتان، ابزارهای زیادی هم هستند که می‌توانند با در نظر گرفتن میزان تراکم شبکه، اسلیپیج بین زنجیره‌های مختلف را تخمین بزنند. استفاده از خیلی از ماشین‌های اسلیپیج رایگان است. این ماشین حساب‌ها از داده‌های زنده بازار برای اندازه گیری هزینه‌های بالقوه اجرای معاملات استفاده می‌کنند.

با استفاده از چنین ابزارهایی، می‌توانید برای معامله برنامه ریزی کرده و در صورت لزوم از بعضی معاملات یا پلتفرم‌ها صرف نظر کنید.

چگونه از اسلیپیج کریپتو جلوگیری کنیم؟

کاهش اسلیپیج برای ارتقای عملکرد تریدرها و فعالیت درست و مؤثر در بازار کریپتو لازم است. در ادامه نگاهی داریم به روش‌های کاهش تأثیر اسلیپیج بر سود معاملات کریپتو.

سفارش محدود

اجرای سفارش محدود (Limit Orders) یکی از بهترین و کارآمدترین روش‌ها برای اجتناب از اسلیپیج است. با استفاده از چنین سفارشاتی می‌توانید قیمت خرید یا فروش مورد نظرتان را مشخص کنید. چنین سفارش‌هایی تنها با قیمت تعیین شده توسط تریدر اجرا می‌شوند. به این ترتیب می‌توانید مطمئن باشید که نتیجه نهایی با آنچه که انتظار دارید همخوانی دارد و از ایجاد اسلیپیج غیرمنتظره جلوگیری کنید.

حد ضرر

حد ضرر یکی دیگر از روش‌های پرطرفدار برای به حداقل رساندن اسلیپیج است. تنظیم حد ضرر، باعث محدود شدن تغییرات قیمت پیش از اجرای معامله می‌شود. در واقع حد ضرر مانع از اجرای معامله توسط شما در صورت شدید بودن نوسان قیمت می‌شود. به این ترتیب می‌توانید ریسک ضرر ناشی از اسلیپیج را به حداقل برسانید.

ربات‌های معاملاتی

سیستم‌های معاملاتی خودکار هم راهکار بسیار خوبی برای کاهش اسلیپیج هستند. چنین سیستم‌هایی از الگوریتم‌های پیشرفته برای نظارت بر بازار و اجرای معاملات با سرعتی بیشتر از سرعت انسان استفاده می‌کنند تا به بهترین شکل از فرصت‌های ایده آل بهره ببرند. در این روش تغییر قیمتی که به دلیل کندی واکنش انسان ایجاد می‌شود، کاهش پیدا می‌کند تا معاملات به سرعت و به شکل کارآمد اجرا شوند.

تحلیل بازار کریپتو

در نهایت، می‌توانید با نظارت بر شرایط بازار ضرر ناشی از اسلیپیج را محدودتر کنید. با قرار داشتن در جریان رویدادها و اخبار تأثیرگذار بر بازار، می‌توانید معاملات را به شکل مناسب تنظیم کنید تا ضرر بالقوه را به حداقل رسانده و ریسک تغییر غیرمنتظره قیمت را کاهش دهید. البته، این روش هم عاری از خطا نیست چون تراکم پیش بینی نشده شبکه می‌تواند روی معاملات شما تأثیر نامطلوبی داشته باشد.

اسلیپیج در پلتفرم‌ها و بلاک چین‌های مختلف

همانطور که اشاره شد، دلایل زیادی برای ایجاد اسلیپیج وجود دارد و به همین ترتیب، راه‌های مقابله با اسلیپیج هم زیاد هستند. اما باید توجه داشته باشید که اسلیپیج بین اکسچنج‌ها و برای ارزهای مختلف بسیار متفاوت است.

هر ارز دیجیتالی نقدینگی و نوسان مشخصی دارد که به صورت مستقیم روی اسلیپیج تأثیرگذار است. مثلاً ارزهای دیجیتال پرطرفداری مثل بیت کوین ثبات بیشتری دارند در نتیجه نقدینگی آنها بیشتر و نوسان‌شان کمتر است. این ویژگی باعث کمتر شدن اسلیپیج حین اجرای معامله می‌شود. در مقابل، آلت کوین‌های کوچکتر دارای نقدینگی کمتر و نوسان بیشتری هستند که اسلیپیج را افزایش می‌دهد.

البته به غیر از بلاک چین‌های مختلف، اسلیپیج پلتفرم‌های مختلف هم متفاوت است. به همین دلیل توصیه می‌شود که از قبل راجع به اکسچنجی که قرار است در آن معامله انجام دهید تحقیق کنید.

مثلاً در اکسچنج‌های متمرکز، عمق دفتر ثبت سفارش و فعالیت‌های معاملاتی می‌تواند روی اسلیپیجی که کاربران تجربه می‌کنند تأثیرگذار باشد. بعلاوه، با استفاده از چنین پلتفرم‌هایی شما با ولت غیرکاستدی کار نمی‌کنید در نتیجه مالکیت و کنترل دارایی شما در اختیار اکسچنج قرار دارد. با این حال، اکسچنج‌های متمرکز بر خلاف بیشتر اکسچنج‌های غیرمتمرکز سفارش محدود دارند در نتیجه می‌توانید میزان اسلیپیج قابل تحمل برای خودتان را مشخص کنید.

در دنیای اکسچنج‌های غیرمتمرکز، پلتفرم‌هایی مثل یونی سواپ و پنکیک سواپ بدون نظارت یک مرجع مرکزی کار می‌کنند. این یعنی چنین پلتفرم‌هایی برای اجرای معاملات صرفاً متکی بر نقدینگی درون سیستم هستند در نتیجه ریسک کمتر بودن نقدینگی برای آنها جدی‌تر است. اما معمولاً پلتفرم‌های غیرمتمرکز یک نرخ اسلیپیج پیش فرض دارند که بین 0.5 تا 1 درصد است و تریدرها می‌توانند بر اساس نیاز خودشان میزان تحمل اسلیپیج را تعیین کنند. بعلاوه، ریسک‌های اکسچنج‌های متمرکز در این پلتفرم‌ها وجود ندارد و می‌توانید با اطمینان بیشتری نسبت به امنیت شبکه معامله انجام دهید.

هر زمان که تصمیم به خرید ارز دیجیتال می‌گیرید، احتمال تجربه کردن اسلیپیج وجود دارد و نمی‌توان آن را کاملاً از بین برد.

جمع بندی

برای به حداقل رساندن احتمال ضرر حین انجام معاملات خوب است که با مفهوم اسلیپیج و اهمیت آن آشنا باشید. با محاسبه تفاوت بین نرخ فعلی بازار و قیمت مورد انتظار اجرای معامله، می‌توانید سود یا ضرر احتمالی خودتان را محاسبه کنید. سپس برای به حداقل رساندن اسلیپیج، می‌توانید از استراتژی‌های مطرح شده در این مطلب استفاده کنید.

فراموش نکنید که اسلیپیج یکی از عناصر مهم در معاملات کریپتو است و همیشه باید تحقیقات لازم را راجع به آن انجام داده و تصمیم گیری آگاهانه‌ای در این رابطه داشته باشید. برای حفاظت از سرمایه گذاری خودتان، کسب اطلاعات و اقدام بر اساس اطلاعات و آگاهی لازم است.

دوشنبه, 22 بهمن 1403 07:05

واریز شناسه دار


واریز شناسه‌دار بانکی یکی از روش‌های مهم برای انتقال وجه و پرداخت‌های مالی است که توسط کد یا شناسه اختصاصی هر شخص انجام می گردد.

واریز بصورت شناسه دار در واقع همان روش پرداخت "حساب به حساب" یا "پایا" است با این تفاوت که فیلد "شناسه واریز" نیز توسط واریز کننده بایستی تکمیل گردد.

مراحل واریز شناسه‌دار بانکی

شماره حساب مقصد: شماره حسابی که می‌خواهید وجه را به آن واریز کنید.

شناسه واریز (شناسه پرداخت): این شناسه معمولاً یک کد است که برای شناسایی واریز به کار می‌رود. این شناسه را از گیرنده وجه دریافت کنید که بصورت اختصاصی برای شخص شما تولید شده است.

مبلغ واریز: مقدار پولی که می‌خواهید واریز کنید.

نام و نام خانوادگی گیرنده: برای اطمینان از صحت واریز.


 واریز شناسه دار از طریق شعبه بانک، خودپرداز و اینترنت بانک قابل انجام خواهد بود.

 معمولا پس از طی زمان در سیکل پایا مبلغ در حساب گیرنده دریافت می شود و از طریق همین شناسه اختصاصی مشخص خواهد شد که چه شخصی این واریز را انجام داده است.

نکات مهم

دقت در وارد کردن اطلاعات: هر گونه اشتباه در شماره حساب یا شناسه واریز می‌تواند منجر به واریز اشتباه شود.

نگهداری از رسید واریز: رسید واریز را برای مراجعات بعدی نگهداری کنید.

در صورتیکه شناسه واریز را وارد نکنید مبلغ پس از 72 ساعت مبلغ به حساب شما برگشت می خورد.

 

نکات کلیدی:

  • مزایای فنی سولانا مثل سرعت بالای اجرای تراکنش و هزینه کم آن، محیطی ایده آل برای طراحی و توسعه میم کوین‌ها به وجود آورده است.
  • اما از طرفی این محیط باعث افزایش تعداد توکن‌ها در بازار شده که انتخاب بهترین گزینه را برای سرمایه‌گذاران سخت می‌کند.
  • سرمایه‌گذاران باید با در نظر گرفتن وضعیت جامعه حامیان، سابقه و بازاریابی میم کوین‌ها همیشه مراقب باشند تا گزینه‌های کم ارزش و مشکوک را انتخاب نکنند.

بر خلاف تصور عده‌ای، دنیای کریپتو صرفاً شامل تراکنش‌های فنی و کاربردهای پیشرفته و جدید نیست بلکه این دنیا یک جنبه بامزه و جالب هم دارد؛ یعنی همان حوزه‌ای که میم کوین‌ها در آن نقش بازی می‌کنند.

البته هیاهو و تبلیغات بیشتر از ارزش ذاتی یا کاربرد در بازار میم کوین نقش بازی می‌کنند که این ویژگی باعث شده میم کوین‌ها ریسک زیادی داشته باشند اما در عین حال جذاب هم باشند.

اما میم کوین‌ها در سولانا دقیقاً به چه صورت کار می‌کنند؟ و اینکه قبل از سرمایه‌گذاری در این بازار باید با چه نکاتی آشنا باشید؟ در این مطلب به همه این سوالات پاسخ می‌دهیم.

میم کوین سولانا چیست؟

میم کوین‌ها، توکن‌های دیجیتالی هستند که ارزش ذاتی و محبوبیت آنها بیشتر ریشه در فرهنگ اینترنتی، طنز و شوخی و همچنین تعامل کاربران دارد. بر خلاف ارزهای دیجیتال که در بلاک چین مربوط به خودشان کاربرد مشخصی دارند، میم کوین‌ها فاقد کاربرد ذاتی هستند. معمولاً میم کوین‌ها بر اساس موضوعات روز یا پرطرفدار اینترنتی طراحی شده و از موضوعات محبوب در جوامع آنلاین استفاده می‌کنند.

موفقیت میم کوین‌ها بیشتر وابسته به توانایی آنها برای تشکیل یک چرخه هیاهو با ایجاد روایتی جذاب یا شوخی و طنز است و به سرعت در شبکه‌های اجتماعی مثل X یا دیسکورد رایج می‌شوند. اگر کوینی در یک گروه یا جامعه خاص به محبوبیت برسد، می‌تواند در اکسچنج‌های غیرمتمرکز هم توجه جلب کند چون پشتیبانی جامعه و حجم معاملات در این اکسچنج‌ها نقش زیادی در محبوبیت گسترده کوین‌ها دارند.

در وب 3، سولانا جزء بلاک چین‌های پیشگام است که طرفداران زیادی دارد. در این پلتفرم، یک میم کوین معمولی می‌تواند با کمک ترکیبی از بازاریابی، تصدیق چهره‌های سرشناس، همکاری‌های استراتژیک و تعامل قوی جامعه تبدیل به یک پدیده فرهنگی شود. بعلاوه، با وجود ابزارهایی مثل Pump.fun ایجاد توکن در بلاک چین سولانا برای همه ممکن شده و همه می‌توانند به سرعت و بر اساس میم‌های اینترنتی یا گرایشات روز توکن راه‌اندازی کنند.

سولانا به چند دلیل مختلف تبدیل به بلاک چین اصلی برای میم کوین‌ها شده:

  • قابلیت‌های فنی: سولانا به عنوان بلاک چینی که توانایی مدیریت بیشتر از 65 هزار تراکنش در ثانیه را دارد، برای ایجاد و معامله سریع میم کوین‌ها گزینه ایده آلی است و از پلتفرم‌هایی مثل Pump.Fun پشتیبانی می‌کند.
  • تناسب فرهنگی: جامعه سولانا هم از فرهنگ میم استقبال کرده و یک اکوسیستم پرشور ساخته که میم کوین‌ها می‌توانند در آن به رشد و رونق برسند. میم‌ها و بازاریابی جزء مفاهیم اصلی در سولانا هستند بنابراین جای تعجب نیست که دسترسی این شبکه به توسعه دهندگان و راحتی ایجاد توکن، سولانا را تبدیل به بستری مهم برای ابتکار و نوآوری در حوزه میم کوین کرده است.
  • استقبال کاربران: به مرور زمان، سولانا موفق به جذب کاربران زیادی شده، نه تنها برای کاربردهای دیفای بلکه برای NFTها که با ویژگی‌های میم کوین‌ها مثل جذب هیاهو و جامعه محور بودن آنها تطبیق دارد.

سولانا چطور کار می‌کند؟

میم کوین‌های سولانا بر اساس استاندارد توکن SPL (کتابخانه برنامه نویسی سولانا) تولید می‌شوند. این استاندارد به نوعی شبیه به استاندارد ERC-20 اتریوم است. اما بر خلاف اتریوم که برای توکن‌های تعویض پذیر و تعویض ناپذیر از استانداردهای توکن متفاوتی استفاده می‌کند، استاندارد توکن SPL طرز کار همه توکن‌های قراردادهای هوشمند را در بلاک چین سولانا تعیین می‌کند.

چند پلتفرم وجود دارند که در آنها می‌توانید میم کوین سولانا بسازید و Pump.Fun با اختلاف زیاد، مشهورترین پلتفرم میم کوین در این اکوسیستم است. پلتفرم Pump.Fun فرایند ایجاد توکن را راحت‌تر کرده تا همه بتوانند بدون نیاز به داشتن اطلاعات راجع به کد نویسی و با پرداخت هزینه‌ای محدود، میم کوین بسازند. این پلتفرم، فرایند تولید میم کوین را به میزان زیادی دموکراتیزه کرده و در محبوبیت چشمگیر چنین توکن‌هایی در شبکه سولانا نقش زیادی دارد.

همانطور که قبلاً اشاره شد، میم کوین‌ها لزوماً کاربرد خاصی ندارند و بر اساس شور و اشتیاق و علاقه جوامع آنلاین پیشرفت می‌کنند. در نتیجه، ممکن است توییتی که توسط یک چهره سرشناس منتشر شده یا یک کمپین تبلیغاتی هماهنگ و مؤثر در یک چشم به هم زدن، یک توکن را از محصولی بی‌ارزش به یک ابزار سرمایه‌گذاری پرطرفدار تبدیل کند.

در نهایت، موفقیت این توکن‌ها بستگی به این دارد که چطور توجه جوامع آنلاین را به خود جلب می‌کنند. به همین دلیل، بسیاری از میم کوین‌های موفق بر اساس میم‌های محبوب شبکه‌های اجتماعی راه‌اندازی می‌شوند.

مثلاً Peanut سنجاب محبوبی بود که در سال 2024 توسط اداره NYSDEC شکار و معدوم شد. مرگ او باعث خشم چشمگیر کاربران شده و منجر به تولید میم توکن $PNUT شد که مارکت کپ آن به سرعت به 1 میلیارد دلار رسید.

میم کوین بعدی، Moo Deng ($MOODENG) است که با الهام از یک بچه اسب آبی پرطرفدار در یکی از باغ وحش‌های تایلند طراحی شده است. این توکن که در سپتامبر 2024 رونمایی شد، به سرعت به محبوبیت زیادی رسید، تا حدی که مسئولان باغ وحش تصمیم به پخش لایو شبانه روزی از کارهای بامزه این اسب آبی گرفتند تا همه از سرتاسر دنیا او را ببینند.

هر کوین، خرده فرهنگ خاص خودش را دارد به همراه یکسری اصطلاح، جک و سایر موضوعات مرتبط. میم کوین‌های سولانا هم اغلب روایتگر داستان‌هایی هستند که اینترنت تشنه آنهاست؛ چون بر اساس رویدادها و ماجراهای پرطرفدار روز طراحی می‌شوند. این داستان سرایی یک لایه منحصربفرد و متمایز ایجاد کرده و باعث شده که این کوین‌ها ترکیبی از تکنولوژی، فرهنگ و استقبال عمومی گسترده را به دست آورند.

معرفی بهترین میم کوین‌های فعلی در شبکه سولانا

Bonk (BONK)

Bonk که در اواخر سال 2023 رونمایی شد، به سرعت توانست با روحیه جامعه سولانا تطبیق پیدا کند. این پروژه در میانه یک ایردراپ مهم از متا رونمایی شد و تمرکز آن، پاداش دادن به اولین کاربران در اکوسیستم سولانا بود. جذابیت Bonk که با نام "دوج کوین مردم" شناخته می‌شود، سادگی و حس نوستالژی آن از اولین روزهای کریپتو است که پروژه‌های آن دوره بیشتر به لذت کاربران و تشکیل اجتماع اهمیت می‌دادند تا سود انبوه.

Dogwifhat (WIF)

جذابیت Dogwifhat بیشتر ناشی از طراحی گرافیکی آن است – یک شیبا اینوی کلاه پوش که توانست خیلی زود به محبوبیت زیادی برسد. این میم کوین توانست در جامعه سولانا تبدیل به یک پدیده فرهنگی شود و اقدامات این جامعه مثل جذب سرمایه برای صفحه نمایشی در کره مشهور لاس و گاس، محبوبیت جهانی این میم کوین را به نمایش گذاشتند.

Popcat (POPCAT)

این توکن که بر اساس میم پرطرفدار Popcat ساخته شده، با تولید محتوایی جذاب و سرگرم کننده به محبوبیت خوبی رسید. موفقیت Popcat بیشتر ریشه در توانایی این پروژه برای لبخند آوردن به لب کاربران داشت و روح فرهنگ اینترنتی را مجسم می‌کند که در آن طنز و تعامل بر هر چیز دیگری اولویت دارند.

Peanut the Squirrel (PNUT)

داستان سنجابی به نام Peanut که توسط مقامات معدوم شد، احساسات جامعه کریپتو را برانگیخته و منجر به ایجاد توکن $PNUT به عنوان یک یادبود دیجیتال برای این حیوان شد. PNUT صرفاً نماد یک میم کوین نیست بلکه نمادی از حقوق حیوانات، همبستگی جامعه و قدرت اینترنت برای حفظ یاد و خاطره بعضی رویداد‌ها از طریق میم‌ها است.

Goatseus Maximus (GOAT)

GOAT هم که بر اساس یک میم اینترنتی پرطرفدار ساخته شد، خیلی زود به محبوبیت قابل توجهی رسید. GOAT بر اساس میم‌های تولید شده توسط هوش مصنوعی ساخته شده و از ترکیب تکنولوژی و علاقه فرهنگ اینترنتی برای رسیدن به محبوبیت و موفقیت استفاده کرد. این پروژه برای افرادی که به ماهیت طنز اولین میم‌های علاقه داشتند جذاب ظاهر شد و از پتانسیل بلاک چین هم برای خلاقیت و نوآوری بهره برد.

Cat in a dogs world (MEW)

MEW سعی دارد در بازاری که تحت سلطه میم کوین‌های دارای تم سگ قرار گرفته، با استفاده از گربه‌ها به محبوبیت برسد. این پروژه بین علاقمندان به گربه‌ها و اشخاصی که به دنبال یک طرح متفاوت و منحصربفرد هستند، طرفداران زیادی دارد.

BOOK OF MEME (BOME)

BOME یک پروژه میم کوین در بلاک چین سولانا است که قصد دارد میم‌های اینترنتی را به صورت دائم آرشیو کند و در واقع یک کتاب از میم‌ها بسازد که میم‌ها در آن برای آیندگان ذخیره شده‌اند. این پروژه بر اساس ترکیبی از عناصر طنز و ماهیت ابدی بلاک چین ساخته شده است.

Zerebro (ZEREBRO)

Zerebro از ایده هوش جمعی استفاده کرده و از مفهوم مغز مشترک الهام گرفته است. این پروژه صرفاً مربوط به میم‌ها نیست بلکه هدف آن ایجاد جامعه‌ای است که تصمیم گیری در آن به صورت جمعی انجام می‌شود.

Fwog (FWOG)

این پروژه بر اساس میم محبوب و نوستالژی پپه قورباغه طراحی شده و فصل جدید زندگی این کاراکتر را در فضای کریپتو به تصویر می‌کشد. Fwog هم برای اشخاصی که لحظات محبوبیت این میم را به خاطر دارند، بسیار جذاب است.

Act I The AI Prophecy (ACT)

داستان ACT راجع به تأثیر آینده هوش مصنوعی بر ارزهای دیجیتال است و داستان‌های خیالی را با تکنولوژی بلاک چین ترکیب می‌کند. این پروژه روایتی برای توکن داران است تا عضوی از این تحول باشند و موضوعاتی مثل کنترل هوش مصنوعی و اساس میم‌ها را بررسی می‌کند.

Chill Guy

طراحی میم  chill guy به صورت سگی است که یک سویشرت و شلوار جین پوشیده و لبخندی شبیه به مونالیزا بر لب دارد. Chill Guy نماد آرامش در دنیای دیجیتال پرسرعت و پراسترس امروزی است.

لیست مهم‌ترین میم کوین‌های سولانا

کوین

نماد

قیمت ATH

تاریخ راه‌اندازی پروژه

داستان

Bonk

BONK

$0.000024

سه ماهه چهارم 2023

کوینی برای جامعه سولانا

Dogwifhat

WIF

$4.80

سه ماهه چهارم 2023

شیبا اینو با یک کلاه

Popcat

POPCAT

$0.3882

سه ماهه اول 2024

بر اساس میم Popcat

Cat in a Dogs World

MEW

$0.04

سه ماهه اول 2024

یک توکن گربه محور در بازاری که تحت سلطه سگ‌ها قرار دارد

Goatseus Maximus

GOAT

$0.005

سه ماهه دوم 2024

توکنی طنز

BOOK OF MEME

BOME

$0.05

سه ماهه دوم 2024

ثبت میم کوین‌ها برای همیشه

Act I The AI Prophecy

ACT

$0.10

سه ماهه چهارم 2024

ترکیب هوش مصنوعی با فرهنگ میم

Chill Guy

CHILLGUY

$0.6

سه ماهه چهارم 2024

یک فرد ریلکس

Fwog

FWOG

$0.0005

سه ماهه دوم 2024

الهام گرفته از پپه قورباغه

Zerebro

ZEREBRO

$0.001

سه ماهه سوم 2024

برندسازی منحصربفرد و تمرکز بر جامعه

دلیل پامپ کردن میم کوین‌های سولانا چیست؟

صعود قابل توجه میم کوین‌های سولانا می‌تواند چند دلیل مختلف داشته باشد، از جمله:

پشتیبانی زیرساختی و پایه‌های شبکه

همانطور که قبلاً اشاره شد، سرعت قابل توجه شبکه سولانا به افزایش سرعت تولید و معامله میم کوین‌ها کمک می‌کند. بعلاوه، پلتفرم‌هایی مثل Pump.fun، Moonshot و دیگران که فرایند تولید توکن‌های SPL را ساده‌تر کرده‌اند، در دموکراتیزه شدن تولید میم کوین‌ها نقش داشته و باعث صعود انفجاری تولید توکن‌های جدید شده‌اند. این راحتی مینت کردن توکن‌ها تأثیر چشمگیری بر رشد اکوسیستم میم کوین سولانا دارد.

تأیید چهره‌های سرشناس

چهره‌های شناخته شده‌ای مثل ایلان ماسک، ترامپ و دیگران روی این بستر توکن راه‌اندازی کرده یا آن را تصدیق کرده‌اند که این اقدامات باعث جلب توجه و سرمایه به اکوسیستم سولانا شده‌اند. این وضعیت یادآور سیکل صعودی NFT در سال 2021 است؛ زمانی که چهره‌های سرشناس NFTهای برجسته‌ای مثل کریپتوپانک‌ها یا میمون‌های کسل را خریده و باعث ایجاد تقاضای زیادی برای این کالکشن‌ها شدند.

مقرون به صرفه بودن و فرهنگ اینترنت

پایین بودن هزینه اجرای تراکنش در بلاک چین سولانا باعث شده که فعالیت در معاملات میم کوین‌ها برای کاربران مقرون به صرفه باشد. علاوه بر این، علاقه کاربران سولانا به میم کوین‌ها هم این پلتفرم را تبدیل به بستری برای سرمایه‌گذاری کرده که در آن جو احساسی جامعه کاربران در تعیین ارزش کوین‌ها نقش دارد.

پلتفرم‌های خرید میم کوین‌های سولانا

اکسچنج‌های غیرمتمرکز سولانا

کاربران می‌توانند با استفاده از ولت‌های Phantom و Solflare با اکسچنج‌های غیرمتمرکز سولانا مثل Raydium یا Orca در تعامل باشند. در این پلتفرم‌ها، می‌توانید SOL را با هر میم کوین لیست شده‌ای معاوضه کنید. فانتوم از افزونه‌های مرورگر و اپلیکیشن‌های موبایلی پشتیبانی کرده و دسترس پذیری وسیعی را برای کاربران فراهم می‌کند.

ولت‌های نرم‌افزاری مثل فانتوم به اینترنت وصل شده و به همین دلیل در معرض بدافزارهایی هستند که می‌توانند کلیدهای خصوصی کاربران را هدف بگیرند. همیشه توصیه می‌شود که برای حفظ امنیت موجودی خودتان از ولت سخت‌افزاری استفاده کنید. همچنین، اصل تفکیک دارایی را رعایت کرده و هیچ وقت با همان ولت مورد استفاده برای ذخیره ارزهای دیجیتال، میم کوین نخرید.

چطور میم کوین‌های سولانا را بخریم؟

امن‌ترین روش خرید میم کوین‌های سولانا، استفاده از یک ولت نرم‌افزاری سازگار به همراه یک ولت سخت‌افزاری است. مثلاً می‌توانید از ولت فانتوم که با لجر جفت شده استفاده کنید تا امنیت موجودی شما حفظ شود.

تنظیم: مطمئن شوید که اپلیکیشن سولانا روی دستگاه لجر شما نصب شده است. با انتخاب گزینه Connect Hardware Wallet در اینترفیس فانتوم، دستگاه لجر را به فانتوم وصل کنید.

واریز وجه: مقداری SOL را به آدرس لجر خودتان که در فانتوم نمایش داده شده، واریز کنید.

سواپ کردن: در فانتوم وارد یک اکسچنج غیرمتمرکز شده، میم کوین دلخواه را انتخاب کرده، مقدار SOL را که قرار است خرج کنید، انتخاب کنید. سپس تراکنش را در دستگاه لجر تأیید کنید. تراکنش به صورت امن در ولت سخت‌افزاری شما امضاء می‌شود.

همیشه قبل از تأیید تراکنش، جزئیات آن را در صفحه لجر بررسی کرده و از درستی آن مطمئن شوید.

ملاحظات کلیدی برای سرمایه‌گذاری در بازار میم کوین‌های سولانا

به دلیل ماهیت خاص میم کوین‌های سولانا و ریسک خرید آنها، همیشه باید خرید این کوین‌ها را با ملاحظاتی خاص انجام دهید.

ریسک‌های مربوط به سرمایه‌گذاری با میم کوین‌ها

نداشتن ارزش ذاتی

ایراد اصلی وارد شده به میم کوین‌ها، نداشتن کاربرد واقعی یا ارزش ذاتی است. ارزش این کوین‌ها به شدت وابسته به حمایت جامعه، محبوبیت میم‌ها و سناریوهای پامپ و دامپ است. حتی در بازار صعودی زمستان 2024، خرید میم کوین‌های محبوبی مثل PNUT و MEW ریسک زیادی داشت چون این میم کوین‌ها، پشتوانه اقتصادی یا تکنولوژیکی کوین‌هایی مثل بیت کوین یا اتریوم را ندارند. این ماهیت باعث شده که ارزش چنین کوین‌هایی موقت و وابسته به میم مربوطه باشد.

نوسان

میم کوین‌های بلاک چین سولانا به داشتن نوسان شدید شناخته می‌شوند. در سه ماهه چهارم سال 2024، Dogwifhat و Popcat نوساناتی را تجربه کردند که در یک روز به بیشتر از صددرصد هم می‌رسید. بیشتر این نوسانات ناشی از تصدیق چهره‌های سرشناس یا هیاهوی رسانه‌ای بودند. این نوسان شدید باعث شده که چنین دارایی‌هایی برای اشخاصی که آماده این نوسان نیستند، ریسک زیادی داشته باشند.

کلاهبرداری و اسکم

راحتی ایجاد توکن‌های SPL در سولانا باعث اوج گیری شدید فعالیت‌های تقلبی در سه ماهه چهارم سال 2024 شد. این شرایط باعث متداول شدن راگ پول شد – طرح‌هایی که در آن توسعه دهندگان یک کوین را تبلیغ کرده و باعث افزایش قیمت آن می‌شوند؛ سپس پروژه را رها کرده و نقدینگی کاربران را به سرقت می‌برند. بعلاوه، تعداد توکن‌های هانی پات هم که برای به دام انداختن موجودی سرمایه‌گذاران طراحی شده‌اند، افزایش پیدا کرد.

قطعی نبودن وضعیت قانونی

در حال حاضر یعنی پایان سال 2024، چشم انداز قانونی ارزهای دیجیتال به خصوص میم کوین‌ها ابهام زیادی دارد. کمیسیون بورس و اوراق بهادار آمریکا و سایر نهادهای قانونی، نظارت بر کریپتو را با دقت بیشتری در پیش گرفته‌اند که احتمالاً این اقدامات می‌توانند بر روش بازاریابی و معامله میم کوین‌ها تأثیرگذار باشند. این عدم قطعیت می‌تواند باعث انجام اقدامات قانونی ناگهانی شود که بر اعتبار و نقدشوندگی میم کوین‌ها تأثیر دارند.

ریسک‌های نقدینگی

بعضی از میم کوین‌های سولانا نقد شوندگی خوبی دارند اما خیلی از آنها فاقد این ویژگی هستند. در نتیجه احتمال ایجاد اسلیپیج شدید هنگام خرید یا فروش حجم زیادی کوین وجود دارد و یا ممکن است خروج از پوزیشن به دلیل حجم پایین معاملات سخت باشد. همچنین، ممکن است کوین‌های جدید یا کم طرفدارتر هم برای تأمین نقدینگی لازم جهت اجرای فوری معاملات دچار چالش باشند.

وابستگی به جامعه

معمولاً ارزش میم کوین‌ها به تعامل جامعه وابسته است. اگر علاقه جامعه کاربران از بین برود، ارزش کوین مورد نظر به شدت دچار ریزش می‌شود. خیلی از میم کوین‌ها بنیانگذارانی ناشناس دارند که پس از نقد کردن توکن‌های خودشان، پروژه را رها کرده‌اند. از طرفی، بعضی از بنیانگذاران طرفداران و حامیان زیادی دارند که می‌توانند به افزایش قیمت توکن مربوطه کمک کنند.

جمع بندی

سولانا به دلیل داشتن جامعه‌ای پرشور و مزایای فنی قابل توجه تبدیل به یکی از بازیگران اصلی بازار میم کوین شده است. اما وعده دستیابی به سود سریع می‌تواند ریسک‌های زیادی به همراه داشته باشد. همیشه باید میم کوین‌ها را با دقت بررسی کرده، از ماهیت پرنوسان آنها آگاه باشید و تنها به اندازه‌ای ریسک کنید که از دست دادن آن برای شما قابل تحمل باشد.

همیشه امنیت را اولویت خودتان قرار دهید به خصوص هنگام کار با ولت‌های نرم‌افزاری؛ و از اهمیت آگاهی و تحقیقات هم غافل نشوید.

نکات کلیدی

  • میم کوین ترامپ ارز دیجیتالی است که روی شبکه سولانا راه‌اندازی شده است.
  • این میم کوین مدت کوتاهی پس از رونمایی به رشد چشمگیری رسید و چند ساعت پس از رونمایی، به رکورد صعود 300 درصدی دست پیدا کرد. TRUMP از نظر سرعت رشد بین همه میم کوین‌هایی که تا به امروز رونمایی شده‌اند، رکورد دار است.
  • با وجود استقبال قابل توجه کاربران، این پروژه از نظر توزیع توکن، تضاد منافع بالقوه و ریسک‌های موجود برای تریدرها و سرمایه‌گذاران با انتقاداتی جدی روبرو شده است.

مقدمه

در ژانویه 2025، دونالد ترامپ رئیس جمهور منتخب آمریکا از میم کوینی به نام Official Trump با نماد TRUMP رونمایی کرد. این پروژه به دلیل رویکرد خاص و رشد چشمگیر آن توجه زیادی به خود جلب کرد و تنها ظرف کمتر از 2 روز، به مارکت کپ بیشتر از 10 میلیارد دلار رسید.

میم کوین رسمی ترامپ چیست؟

میم کوین TRUMP که روی شبکه سولانا راه‌اندازی شده، برای بزرگداشت پیروزی ترامپ در انتخاب آمریکا و قبل از مراسم تحلیف طراحی شده بود.

توکن TRUMP هم مثل خیلی از میم کوین‌های دیگر با الهام از فرهنگ و میم‌های اینترنتی ساخته شده است. اما بر خلاف بیت کوین یا اتریوم که به دنبال حل یک مشکل خاص هستند، میم کوین‌ها بر اساس توجه و علاقه جامعه به رشد و موفقیت می‌رسند. طبیعتاً موفقیت میم کوین Official Trump هم به میزان زیادی ناشی از نفوذ ترامپ به عنوان یک چهره سیاسی بود.

معرفی کوین ترامپ

کوین ترامپ از طریق شبکه Truth Social که شبکه اجتماعی متعلق به ترامپ است رونمایی شد. در این اعلامیه، کوین ترامپ به عنوان نماد پیروزی معرفی شده و از طرفداران ترامپ خواسته شده بود که با تهیه این میم کوین به جامعه ترامپ ملحق شوند. در تبلیغات این کوین از شعار "جنگ، جنگ، جنگ" استفاده شده بود تا تأکیدی باشد بر اتحاد و مقاومت حامیان دونالد ترامپ.

تأمین و توزیع

عرضه اولین کوین TRUMP شامل 200 میلیون کوین بود و قرار بود ظرف 3 سال آینده 800 میلیون عدد دیگر از این کوین عرضه شود. این فرایند توزیع با هدف حفظ علاقه به این میم کوین در گذر زمان طراحی شده بود.

اما متمرکز بودن شدید توزیع توکن باعث ایجاد انتقادات زیادی شد. در واقع 80 درصد از کل موجودی این کوین در اختیار تولیدکنندگان کوین و CiC Digital (وابسته به سازمان ترامپ) قرار داشت.

عملکرد کوین ترامپ در بازار

ظرف تنها 7 ساعت، مارکت کپ کوین ترامپ بیشتر از 800 درصد افزایش یافته و به 3 میلیارد دلار رسید. تا بیستم ژانویه، مارکت کپ این کوین از 15 میلیارد دلار عبور کرده و بعد به 12 میلیارد دلار برگشت.

میم کوین ملانیا ترامپ

کمتر از دو روز پس از رونمایی از کوین TRUMP، ملانیا ترامپ همسر ترامپ هم یک میم کوین جدید به اسم MELANIA را معرفی کرد. مدت کوتاهی پس از راه‌اندازی این کوین، دونالد ترامپ هم این خبر را در شبکه اجتماعی خودش منتشر کرد که این کار باعث ریزش شدید کوین ترامپ یعنی بیشتر از 50 درصد ظرف چند دقیقه شد.

نگرانی‌های اخلاقی و جنجال‌ها

تضاد منافع

گفته شده که بنیاد ترامپ از طریق CIC Digital که وابسته به آن است، بخش چشمگیری از موجودی کوین ترامپ را در اختیار دارد. منتقدان بر این باورند که این تمرکز شدید کوین‌ها باعث ایجاد تضاد منافع می‌شود چون افراد نزدیک به پروژه، بیشترین بهره را از موفقیت آن خواهند برد.

ریسک سرمایه‌گذاری

میم کوین‌ها به داشتن نوسان شدید شناخته می‌شوند و TRUMP هم از این شرایط مستثنا نیست. افزایش و ریزش شدید ارزش این کوین باعث ایجاد سوالاتی راجع به ریسک‌های آن برای سرمایه‌گذاران شده است. منتقدان هشدار داده‌اند که با وجود سود کوتاه مدت این پروژه برای عده‌ای، ممکن است عده دیگری به شدت از آن متضرر شوند.

تأثیر روی بازار رمزارزها

عده‌ای بر این باورند که پروژه‌هایی مثل TRUMP و MELANIA باعث از بین رفتن تلاش‌های انجام شده برای مشروعیت بخشی به ارزهای دیجیتال می‌شود. چنین کوین‌هایی با تمرکز بر محبوبیت چهره‌های سرشناس به جای ارزش واقعی، توجه کاربران را از پروژه‌های ارزشمند دور کرده و باعث تقویت کلیشه‌های قدیمی می‌شوند؛ از جمله اینکه بازار کریپتو پرخطر و ابزاری برای دلالی است.

آینده کوین TRUMP

آینده میم کوین TRUMP مشخص نیست چون موفقیت این پروژه بستگی به عوامل مختلف دارد از جمله حمایت جامعه، رقابت و روند حرکت بازار. قیمت کوین TRUMP هم بستگی به این دارد که بازار چطور به عرضه اضافه این کوین در ماه‌ها و سال‌های پیش رو واکنش نشان می‌دهد.

جمع بندی

میم کوین TRUMP یک حرکت جسورانه بود که با ترکیب برندسازی سیاسی و استفاده از فرهنگ اینترنتی انجام شد. این پروژه در ابتدا به موفقیت کم نظیری رسید اما از طرفی باعث ایجاد سوالات و نگرانی‌های مختلفی شد؛ از جمله مشکلات مربوط به نوسان این کوین و همچنین نگرانی‌های اخلاقی.

صرف نظر از عملکرد، کوین TRUMP مورد خوبی برای مطالعه و بررسی تلاقی ارزهای دیجیتال با فرهنگ، سیاست و اقتصاد بود. اینکه این پروژه به موفقیت چشمگیر می‌رسد یا تبدیل به یک درس عبرت می‌شود، در آینده مشخص خواهد شد.

با ثبت رکوردهای جدید در بازار ارزهای دیجیتال، عده‌ای بر این باورند که احتمالاً ما در میانه سوپر سایکل (Supercycle) بیت کوین قرار داریم. سوپر سایکل به یک دوره طولانی رشد اقتصادی گفته می‌شود که مشخصه اصلی آن، افزایش شدید تقاضا برای کالاها و خدمات – در اینجا بیت کوین – است.

اخبار منتشر شده راجع به اینکه بعضی شرکت‌ها و دولت‌ها قصد ذخیره کردن بیت کوین را دارند باعث بالا گرفتن چنین گمانه زنی‌هایی شده که روی قیمت بیت کوین هم تأثیرگذار هستند. در حال حاضر قیمت بیت کوین پس از رسیدن به بیشترین رکورد خودش یعنی نزدیک 110 هزار، به حدود 100 هزار دلار برگشته است.

سوپر سایکل بیت کوین می‌تواند در اقتصاد کشورهایی مثل السالوادور که بیت کوین جزء دارایی‌های قانونی آنها محسوب می‌شود تأثیر چشمگیری داشته باشد.

در آمریکا، پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات هم احتمال ذخیره استراتژیک بیت کوین در این کشور را افزایش داد که می‌تواند باعث تکرار روندی مشابه در کشورهایی مثل برزیل، ژاپن و روسیه شود. در مقابل در کشورهای سختگیرتری مثل چین، ممکن است تأثیر سوپر سایکل بیت کوین محدودتر باشد.

سوپر سایکل چیست؟

سوپر سایکل اقتصادی یک روند طولانی در بازارهای اقتصادی است که دهه‌ها ادامه داشته و در اثر تغییرات اقتصادی، سیاسی و تکنولوژیکی مهم شکل می‌گیرد. این چرخه‌ها از مسیر کلی اقتصاد و بازارها تبعیت کرده و بر قیمت دارایی‌های مختلف، نرخ بهره و رشد اقتصادی تأثیرگذار هستند.

به گفته مایک مارشال محقق ارشد شرکت تحلیل بلاک چین Amberdata "به نظر من ما وارد یک سوپر سایکل جدید برای ارزهای دیجیتال شده‌ایم. با بیشتر شدن فعالیت مؤسسات و نهادهای مختلف در این بازار، قابل اطمینان بودن محصولاتی مثل ETFها، واضح‌تر شدن قوانین و افزایش تقاضا برای سرمایه‌گذاری‌های جایگزین، کریپتو تبدیل به عضو مهمی از فاز بزرگ بعدی اقتصاد خواهد شد."

از جمله نمونه‌های قبلی سوپر سایکل می‌توان به دوران پس از جنگ داخلی آمریکا اشاره کرد که باعث سرعت گرفتن اختراعات و رشد اقتصادی بین سال‌های 1865 تا 1914 شد. پس از جنگ جهانی دوم، اروپا و ژاپن اقتصادهای خودشان را بازسازی کرده و باعث احیای تجارت جهانی شدند. در دهه 2000 میلادی هم رونق گرفتن رشد صنعتی چین باعث ایجاد تغییرات چشمگیری در بازار شد تا زمان وقوع بحران اقتصادی سال 2008 – که یکی از انگیزه‌های شکل گیری بیت کوین بود.

با وجود نوظهور بودن بازار کریپتو، این بازار هم چنین الگوهایی را از خود نشان داده که تحت تأثیر تغییرات بلندمدت در مقررات، سیاست‌ها، جو احساسی بازار و پیشرفت‌های تکنولوژیکی قرار دارند. همچنان که زیرساخت‌های این بازار روزبروز قابل اطمینان‌تر شده و مؤسسات اقتصادی بزرگ شروع به فعالیت در این بازارها می‌کنند، چشم‌انداز اقتصاد کلان هم نقش مهم‌تری در تعیین قیمت ارزهای دیجیتال خواهد داشت.

قطعاً نوسان جزء ویژگی‌های مهم و شناخته شده بازار ارزهای دیجیتال است اما Alice Liu محقق ارشد سایت کوین مارکت کپ معتقد است که ماهیت چرخه‌ای بازار بیت کوین در ترکیب با روند کلی اقتصاد کلان، می‌تواند شرایط را برای ادامه رشد و پذیرش ارزهای دیجیتال مهیا کند.

به گفته او با در نظر گرفتن رشد اقتصادی کریپتو در چارچوب سوپر سایکل‌های اقتصادی، می‌توان متوجه شد که ارزهای دیجیتال صرفاً یک محصول جانبی در بازار نیستند بلکه نقش مهمی در تحول اقتصاد جهانی دارند. همگرایی سیستم‌های اقتصادی دیجیتال و سنتی در ترکیب با پیامدهای طولانی مدت پیشرفت‌های تکنولوژیکی نشان می‌دهد که احتمالاً در دهه 2020 شاهد تحولات چشمگیری در هر دو بازار خواهیم بود.

Liu با اشاره به نوسان این بازار، به سرمایه‌گذاران هشدار داد که از سرمایه‌گذاری بدون فکر و کورکورانه در این بازار خودداری کنند.

آیا سال 2025 برای کریپتو سال مهمی است؟

Liu معتقد است که با توجه به همگرایی سیکل‌های خاص بازار کریپتو با اقتصاد کلان، سال 2025 می‌تواند سال مهمی باشد. انتظار می‌رود که شفاف‌تر شدن قوانین باعث افزایش مشارکت شرکت‌ها در این بازار شود. در عین حال ابتکاراتی مثل راهکارهای لایه دوم و دیفای در کنار افزایش توجه و علاقه به اقتصاد غیرمتمرکز در بحران‌های اقتصادی و ژئوپلیتیک می‌تواند رشد این بخش را تسریع کند.

به گفته Liu با شروع سال 2025، سرمایه‌گذاران و فعالان بازار باید آماده ایجاد یک دوره پویا باشند که ریسک‌ها و فرصت‌ها در آن افزایش پیدا می‌کند.

البته عده‌ای معتقد نیستند که بازار کریپتو وارد سوپر سایکل شده است. از نظر این افراد با وجود افزایش چشمگیر قیمت‌ها و علاقه مؤسسات و شرکت‌ها به بازار کریپتو، نوسان شدید این بازار مانع از رشد پایدار آن خواهد شد.

به گفته Chris Burniske یکی از شرکای شرکت سرمایه‌گذاری Placeholder "این سوپر سایکل واقعی نیست. هر چیزی دارای یک سیکل است اما بعضی سیکل‌ها طولانی‌تر هستند."

پرداخت‌های خرد یا ریزپرداخت، جزء مفاهیم نسبتاً تازه در دنیای تراکنش‌های آنلاین محسوب می‌شوند. همانطور که از نام این نوع تراکنش پیداست، معمولاً از ریزپرداخت برای پرداخت هزینه کالاها یا خدماتی استفاده می‌شود که در حد چند سنت یا چند دلار ارزش دارند.

روش‌های سنتی اجرای تراکنش مثل انتقال بانکی و کارت اعتباری، همیشه برای اجرای تراکنش‌های کوچک مناسب نیستند اما ریزپرداخت‌ها روشی مقرون به صرفه و راحت برای پرداخت هزینه محتوای آنلاین مثل مقالات، ویدیوها، موزیک و گیم محسوب می‌شوند.

مزایای ریزپرداخت‌ها در دنیای کریپتو

ریزپرداخت‌ها می‌توانند در دنیای ارزهای دیجیتال مزایای زیادی به همراه داشته باشند. یکی از مهم‌ترین مزایای آنها، امکان اجرای تراکنش با مبالغ کمتر است. این یعنی می‌توانید به جای پرداخت هزینه کامل یک سرویس یا محصول مثل هزینه اشتراک ماهیانه یک سایت جدید، هزینه کوچکتری را برای دسترسی به تعدادی مقاله خاص پرداخت کنید. چنین مدلی می‌تواند امکان قیمت گذاری منصفانه‌تر را فراهم کرده و به کاربران امکان دهد که کنترل بیشتری بر مخارج خودشان داشته باشند. به خصوص این قابلیت برای کاربرانی که نیاز به دسترسی محدودی به یک سرویس دارند، مفید است.

مزیت بعدی ریزپرداخت‌ها فراهم کردن امکان درآمدزایی از محتوای دیجیتال است؛ از جمله پست‌های وبلاگی، مقالات خبری، موزیک، ویدیو و سایر انواع محتوای دیجیتال. امکان اجرای تراکنش‌های کوچک، باعث می‌شود که تولیدکنندگان محتوا بدون نیاز به طرح‌های اشتراک یا تبلیغات، از محتوای خودشان درآمدزایی کنند. در نتیجه صنعت محتوای دیجیتال دموکراتیزه شده و فرصت‌های درآمدزایی جدیدی برای تولیدکنندگان محتوا فراهم می‌شود.

ریزپرداخت‌های کریپتو می‌توانند برای تراکنش‌های ماشین به ماشین هم مفید باشند. در عصر اینترنت اشیاء، ماشین‌ها می‌توانند با هم ارتباط برقرار کرده و تراکنش اجرا کنند. امکان استفاده از ریزپرداخت‌ها برای پرداخت هزینه سرویس‌هایی مثل به اشتراک گذاری داده یا انتقال انرژی وجود دارد و می‌تواند در حوزه توزیع انرژی و خدمات مبتنی بر دیتا تحول آفرین باشد.

تکنولوژی بلاک چین چگونه امکان اجرای ریزپرداخت‌ها را فراهم می‌کند؟

تکنولوژی بلاک چین می‌تواند نقش مهمی در فراهم کردن امکان اجرای ریزپرداخت‌ها داشته باشد و به غلبه بر موانع سیستم‌های مالی سنتی در این زمینه کمک کند. در سیستم‌های بانکداری سنتی، معمولاً هزینه پردازش ریزپرداخت‌ها از ارزش خود تراکنش فراتر رفته و باعث غیرعملی شدن چنین پرداخت‌هایی می‌شود. اما تکنولوژی بلاک چین با ماهیت غیرمتمرکز آن و کاهش هزینه‌های تراکنش، می‌تواند راهکاری عملی و کاربردی برای ریزپرداخت‌ها باشد.

بر خلاف ارزهای سنتی، امکان تقسیم ارزهای دیجیتال به واحدهای بسیار کوچک برای اجرای تراکنش‌هایی با مبلغ بسیار کم وجود دارد. مثلاً می‌توان یک بیت کوین را به یک صد میلیونیم کوین تقسیم کرد که به آن ساتوشی گفته می‌شود.

اما باید توجه داشت که با وجود مزایای تکنولوژی بلاک چین برای اجرای ریزپرداخت‌ها، هنوز این تکنولوژی برای پذیرش و کاربرد گسترده با چالش‌های مختلفی روبروست. از جمله این چالش‌ها می‌توان به مشکلات مقیاس پذیری بلاک چین، تجربیات کاربری و مشکلات مقرراتی اشاره کرد. در عین حال، پیشرفت‌های پیوسته تکنولوژی و افزایش نرخ پذیرش و استفاده از ارزهای دیجیتال، پتانسیل بلاک چین را برای استفاده از آن در حوزه ریزپرداخت افزایش داده‌اند.

نگاهی به راهکارهای موفق ریزپرداخت در حوزه ارزهای دیجیتال

مفهوم ریزپرداخت از مدت‌ها پیش ابداع شده اما پیاده سازی آن در دنیای ارزهای دیجیتال نسبتاً جدید است و تنها تعدادی مثال موفق در این زمینه وجود دارد.

اولین مثال، ساتوشی پی (SatoshiPay) است؛ یک راهکار مبتنی بر بلاک چین که امکان اجرای ریزپرداخت‌ها را با سرعت بالا و هزینه کم فراهم می‌کند. ساتوشی پی با بهره گیری از قدرت بلاک چین، موفق به رفع موانع سنتی در حوزه ریزپرداخت‌ها شده؛ از جمله هزینه بالای تراکنش و کند بودن زمان اجرای پردازش.

راهکار موفق بعدی، مرورگر بریو است. این مرورگر از یک سیستم ریزپرداخت منحصربفرد استفاده کرده که به کاربران در ازای تماشای تبلیغات توکن BAT اهدا می‌کند. این مدل تحول مهمی در صنعت تبلیغات ایجاد کرده و مستقیماً به کاربران برای تماشای تبلیغات پاداش می‌دهد. سیستم ریزپرداخت پیاده سازی شده در این مدل هم به نفع کاربران و هم به نفع آگهی دهندگان است.

غلبه بر چالش‌ها و محدودیت‌های ریزپرداخت‌ها

با وجود مزایا و قابلیت‌های ریزپرداخت‌ها، هنوز این تراکنش‌ها برای رسیدن به سطح پذیرش گسترده با چالش‌ها و محدودیت‌های مختلفی روبرو هستند. یکی از این موانع، چالش‌های فنی پردازش حجم زیادی تراکنش کوچک، بدون ایجاد بار سنگین روی شبکه است.

مشکلات مقیاس پذیری شبکه‌های بلاک چین مثل لایه پایه بیت کوین هم می‌تواند باعث سخت‌تر شدن پردازش انبوه ریزپرداخت‌ها شود. ضرورت اجرای تراکنش با سرعت و کارایی بالا هم که برای استفاده از ریزپرداخت‌ها در زندگی روزمره لازم است، جزء این چالش‌ها محسوب می‌شود.

چالش مهم بعدی، مربوط به تجربیات کاربری است. مفهوم ریزپرداخت باعث ایجاد الگوی جدیدی از تراکنش‌های مالی می‌شود که در آن انتظار می‌رود کاربران به جای چند تراکنش بزرگ، تعداد زیادی تراکنش کوچک اجرا کنند. چنین تغییری می‌تواند برای کاربران مشکل آفرین باشد چون باید حتی برای هزینه‌های جزئی هم دائماً احرازهویت کرده و تراکنش اجرا کنند. این ویژگی می‌تواند کیفیت تجربیات کاربری را نسبت به روش‌های پرداخت سنتی کاهش دهد.

مشکل تقاضای بازار هم مانع مهم دیگری محسوب می‌شود. موفقیت ریزپرداخت‌ها وابسته به تمایل مشتریان و تولیدکنندگان برای استفاده از این مدل پرداخت است. مشتریان تنها در صورتی از ریزپرداخت‌های کریپتو استفاده می‌کنند که نسبت به روش‌های سنتی اجرای تراکنش مزایای مهمی داشته باشند. در مقابل، تولیدکنندگان محتوا هم تنها در صورت وجود تقاضای چشمگیر از سمت مشتریان از چنین سیستمی استفاده می‌کنند. این مسئله به نوعی شبیه به مسئله "مرغ و تخم مرغ" است که حل کردن آن می‌تواند سخت و چالش برانگیز باشد.

آینده ریزپرداخت‌ها در صنعت کریپتو

یکی از مهم‌ترین ویژگی‌های ریزپرداخت‌های کریپتو، پتانسیل آن برای ایجاد تحولاتی چشمگیر در صنایع مختلف است. مثلاً در حوزه پردازش داده، ریزپرداخت‌ها می‌توانند به کاربران امکان دهند که از داده‌های تولید شده توسط خودشان درآمدزایی داشته باشند.

حوزه مهم بعدی، پرداخت‌های ماشین به ماشین است که در آن ریزپرداخت‌ها می‌توانند به اجرای تراکنش‌های روان بین دستگاه‌های مختلف به صورت خودکار کمک کنند. این قابلیت می‌تواند در صنایعی مثل تولید خودکار و تدارکات بسیار مهم و تأثیرگذار باشد.

در صنعت گیمینگ و شبکه‌های اجتماعی هم کاربران می‌توانند از ریزپرداخت برای پرداخت هزینه قابلیت‌ها یا خدمات استفاده کنند.

ملاحظات قانونی مربوط به ریزپرداخت‌ها در صنعت کریپتو

قوانین و مقررات به روش‌های مختلف می‌توانند ریزپرداخت‌ها را تحت تأثیر قرار دهند. مثلاً در کشورهایی که استفاده از ارزهای دیجیتال در آنها ممنوع است، پیاده سازی ریزپرداخت‌ها می‌تواند چالش برانگیز باشد. در مقابل، در کشورهایی که از ارزهای دیجیتال استقبال می‌کنند، ریزپرداخت‌ها می‌توانند به رونق بیشتری برسند به این شرط که با قوانینی مثل AML (ضد پولشویی) و KYC (شناسایی مشتریان) همخوانی داشته باشند.

قوانین حفاظت از حریم خصوصی داده‌ها هم بر شیوه استفاده و پردازش داده‌های کاربران توسط ریزپرداخت‌ها تأثیرگذار هستند و می‌توانند پیچیدگی‌های این تراکنش‌ها را افزایش دهند. لازم به ذکر است که با رشد و توسعه صنعت بلاک چین، قوانین این حوزه هم دستخوش تغییر خواهند شد و هنوز سیاستمداران سطح جهان در حال بررسی روش‌های مناسب قانونمند کردن این بازار هستند. بدون شک تصمیماتی که این افراد می‌گیرند، بر آینده ریزپرداخت‌ها تأثیرگذار خواهند بود.

نکاتی برای پیاده سازی استراتژی‌های ریزپرداخت در مشاغل حوزه کریپتو

برای پیاده سازی استراتژی‌های ریزپرداخت توسط مشاغل کریپتو، باید به یکسری ملاحظات توجه داشت. گام اول، درک نیازها و ماهیت مخاطبان است. مشاغل باید نوع تراکنش‌های مورد استفاده کاربران خودشان را در نظر گرفته و بعد ارزیابی کنند که آیا ریزپرداخت‌ها می‌توانند تجربیات کاربران را ارتقاء دهند یا خیر.

مثلاً اگر کاربران شما دائماً تراکنش‌های کوچک و پرتکرار اجرا می‌کنند، سیستم ریزپرداخت می‌تواند جایگزین مقرون به صرفه و کارآمدتری برای روش‌های سنتی اجرای تراکنش باشد.

نکته مهم بعدی، ارزیابی زیرساخت فنی لازم برای پشتیبانی از ریزپرداخت است. با در نظر گرفتن حجم تراکنش‌هایی که قرار است اجرا شوند، مشاغل باید مطمئن باشند که ظرفیت لازم را برای اجرای سریع و کارآمد این تراکنش‌ها دارند. ممکن است در این زمینه استفاده از شبکه‌های بلاک چین مقیاس پذیر یا راهکارهای لایه 2 مثل شبکه لایتنینگ مناسب باشد که توانایی اجرای حجم زیادی تراکنش را دارند.

همچنین باید تدابیر امنیتی لازم را برای حفاظت از امنیت چنین تراکنش‌هایی پیاده سازی کرد چون تعداد زیاد تراکنش‌ها در سیستم ریزپرداخت، می‌تواند این سیستم را تبدیل به هدفی جذاب برای هکرها کند.

نکته مهم بعدی، تجربیات کاربری است. سیستم ریزپرداخت باید امکان اجرای تراکنش‌ها را به صورت روان‌تر و راحت‌تر فراهم کند. در چنین سیستمی، باید اطلاعاتی واضح و قابل درک راجع به هزینه‌ها و کارمزد تراکنش‌ها وجود داشته باشد. همچنین ممکن است لزوم تصمیم گیری پی در پی برای اجرای تراکنش‌های کوچک کاربران را خسته کند و باید راهکارهایی برای کمتر شدن احتمال خستگی و فرسودگی کاربران وجود داشته باشد.

در نهایت، مشاغل باید تغییرات قانونی را تحت نظر داشته باشند. با توجه به اینکه حوزه کریپتو دائماً رو به تغییر و تحول است، چشم‌انداز مقرراتی هم همواره تغییر پیدا می‌کند. مشاغل باید مطمئن باشند که استراتژی‌های ریزپرداخت آنها با قوانین جاری و آینده همخوانی دارد. رعایت این قوانین علاوه بر ایجاد اعتماد بین کاربران، به پذیرش هر چه بیشتر ریزپرداخت‌ها هم کمک می‌کند.

تحلیل درون زنجیره‌ای، تکنیکی است که در دنیای ارزهای دیجیتال از آن برای ارزیابی و تفسیر داده‌های بلاک چین استفاده می‌شود. این روش شامل بررسی فعالیت‌ها و معیارهای مختلف در شبکه بلاک چین برای کسب اطلاعات راجع به رفتار تریدرها و گرایشات موجود در حوزه ارزهای دیجیتال است. تریدرها، سرمایه گذاران و محققان می‌توانند با استفاده از داده‌های درون زنجیره‌ای، آگاهانه‌تر تصمیم گیری کنند.

آشنایی با داده‌های درون زنجیره‌ای

داده‌های درون زنجیره‌ای به همه اطلاعاتی گفته می‌شود که در یک بلاک چین ثبت شده‌اند. این داده‌ها شامل جزئیات تراکنش‌ها، آدرس والت‌ها، اطلاعات بلاک و سایر معیارهای مربوط به فعالیت شبکه هستند. بر خلاف داده‌های برون زنجیره‌ای (off-chain) که شامل تحلیل تکنیکال، تحلیل بنیادی، جو احساسی بازار و اخبار هستند، داده‌های درون زنجیره‌ای مستقیماً روی بلاک چین ثبت شده و قابل ارزیابی هستند.

انواع داده‌های درون زنجیره‌ای

داده‌های تراکنش‌ها: جزئیات مربوط به هر تراکنش از جمله آدرس‌های فرستنده و گیرنده، مبلغ تراکنش و برچسب زمانی آن.

داده‌های والت: اطلاعات مربوط به موجودی آدرس و فعالیت‌های آن که به شناسایی هولدرهای بزرگ یا جابجایی‌های عمده ارزهای دیجیتال کمک می‌کند.

داده‌های بلاک: جزئیات مربوط به بلاک‌ها از جمله اندازه بلاک، پاداش ماینر/اعتبارسنج و تعداد تراکنش‌ها در هر بلاک.

داده‌های قراردادهای هوشمند: برای بلاک چین‌هایی که از قراردادهای هوشمند پشتیبانی می‌کنند، این داده‌ها نشان دهنده تعاملات کاربران با پروتکل‌ها و اپلیکیشن‌های غیرمتمرکز (dApp) هستند.

اهمیت تحلیل درون زنجیره‌ای

تحلیل درون زنجیره‌ای می‌تواند برای افراد فعال در بازارهای کریپتو چندین مزیت داشته باشد، از جمله:

شفافیت: داده‌های بلاک چین به صورت عمومی در دسترس همه قرار داشته و تغییرناپذیر هستند که این ویژگی باعث ایجاد شفافیت می‌شود. به این ترتیب، کاربران می‌توانند به صورت مستقل تراکنش‌ها و سایر فعالیت‌ها را بررسی کنند.

جو احساسی بازار: تریدرها می‌توانند با تحلیل حجم تراکنش‌ها و فعالیت والت‌ها، جو احساسی بازار را ارزیابی کرده و تغییرات احتمالی قیمت‌ها را پیش بینی کنند.

تشخیص الگوها: می‌توان با تحلیل داده‌های درون زنجیره‌ای گذشته، روند طولانی مدت حرکت بازار را شناسایی کرد که برای تصمیم گیری هوشمندانه جهت سرمایه گذاری مفید خواهد بود.

شناسایی ناهنجاری‌ها: تحلیل درون زنجیره‌ای به تشخیص فعالیت‌های غیرعادی مثل تغییر ناگهانی حجم تراکنش‌ها یا نقل و انتقالات بزرگ کمک می‌کند که می‌توانند نشان دهنده دستکاری بازار یا رویدادهای مهم دیگر باشند.

تحلیل درون زنجیره‌ای در حوزه ارزهای دیجیتال کاربردهای مختلفی دارد. چنین تحلیل‌هایی به تریدرها، سرمایه گذاران و تحلیلگران بازار برای تشخیص جو بازار و وضعیت سلامت شبکه کمک می‌کنند تا تصمیم گیری‌های آگاهانه‌تری داشته باشند. کاربردهای رایج تحلیل‌های درون زنجیره‌ای عبارتند از:

نظارت بر فعالیت نهنگ‌ها: می‌توانید با بررسی آدرس والت‌های بزرگ، رفتار هولدرهای بزرگ مثل نهنگ‌ها و تأثیر اقدامات آنها بر بازار را درک کنید.

تشخیص هک و اسکم: تحلیل درون زنجیره‌ای می‌تواند به تشخیص تراکنش‌ها یا الگوهای غیرعادی که نشان دهنده رخنه‌های امنیتی هستند کمک کرده و امکان واکنش به موقع را برای آگاهی رسانی به جامعه کریپتو و حفاظت از دارایی کاربران فراهم کند.

سلامت شبکه: ارزیابی وضعیت کلی سلامت بلاک چین با بررسی شاخص‌هایی مثل حجم تراکنش‌ها، کارمزدهای شبکه و تعداد آدرس‌های فعال.

امنیت و رعایت قوانین: کمک به رعایت الزامات قانونی و ارتقای تدابیر امنیتی با دنبال کردن جریان نقل و انتقال دارایی‌ها.

معیارهای مهم

معیارهای درون زنجیره‌ای با نشان دادن جزئیات فعالیت‌های مختلف بلاک چین، به تریدرها و سرمایه گذاران برای تصمیم گیری آگاهانه کمک می‌کنند. مهم‌ترین معیارهای مورد استفاده در تحلیل درون زنجیره‌ای عبارتند از:

آدرس‌های فعال: تعداد آدرس‌های منحصربفرد دخیل در تراکنش‌ها طی یک بازه زمانی مشخص. این معیار برای ارزیابی سطح فعالیت کاربران در شبکه مفید است.

حجم تراکنش‌ها: ارزیابی میزان کل ارزهای دیجیتال منتقل شده در سطح بلاک چین. بالا بودن حجم تراکنش‌ها می‌تواند نشان دهنده قوی بودن سطح استفاده از شبکه باشد.

کارمزدهای شبکه: کارمزدهای پرداخت شده برای پردازش تراکنش‌ها در بلاک چین. تحلیل الگوی تغییر کارمزدها به ارایه اطلاعات مفید راجع به رفتار کاربران و تراکم شبکه کمک می‌کند.

چالش‌ها و محدودیت‌ها

تحلیل درون زنجیره‌ای می‌تواند اطلاعات ارزشمندی را فراهم کند اما چنین تحلیل‌هایی هم بدون چالش و محدودیت نیستند، از جمله:

پیچیدگی داده‌ها: داده‌های بلاک چین می‌توانند پیچیده و حجیم باشند؛ در نتیجه تحلیل کارآمد آنها مستلزم استفاده از ابزارهای پیچیده و تخصص بیشتر است.

تفسیر: ممکن است نتیجه گیری از داده‌های درون زنجیره‌ای به دلیل نیاز به در نظر گرفتن شرایط کلی بازار سخت باشد.

محدودیت اطلاعات قابل استخراج: روزبروز تعداد تراکنش‌هایی که خارج از زنجیره و توسط اکسچنج‌های کریپتو، پلتفرم‌های معاملات مشتقات و غیره اجرا می‌شوند بیشتر می‌شود. در نتیجه تحلیل درون زنجیره‌ای تنها بخشی از تصویر کلی را نشان می‌دهد.

نگرانی‌های مربوط به حریم خصوصی: با وجود شفاف بودن داده‌های بلاک چین، گاهی اوقات ممکن است ماهیت شبه ناشناس والت‌ها از بین رفته و امکان تشخیص ارتباط والت‌ها با افراد مختلف فراهم شود که این موضوع باعث ایجاد نگرانی‌هایی در زمینه حریم خصوصی کاربران می‌شود.

نتیجه گیری

تحلیل درون زنجیره‌ای ابزار مفیدی است و اطلاعات مفید و جامعی راجع به فعالیت‌ها و روند کلی بلاک چین ارایه می‌دهد. تریدرها و سرمایه گذاران می‌توانند با استفاده از ابزارهای تحلیلی و معیارهای مختلف، آگاهانه‌تر تصمیم گیری کرده، جو احساسی بازار را بهتر درک کرده و پتانسیل‌ها و ریسک‌های موجود را شناسایی کنند.

با رشد و توسعه شرایط بازار، اهمیت و پیچیدگی تحلیل درون زنجیره‌ای هم بیشتر شده و چنین تحلیل‌هایی نقش مهمی در چشم‌انداز بازارهای دیجیتال خواهند داشت.

اکسچنج‌های متمرکز بازارهایی برای خرید، فروش و ترید کردن رمزارزها و سایر دارایی‌های دیجیتال هستند. در این سیستم، همه تراکنش‌ها و تطبیق دهی سفارشات در سرورهای متمرکز اکسچنج انجام می‌شوند. معمولاً کاربران باید برای استفاده از چنین پلتفرم‌هایی، مبالغ را به والت تحت کنترل اکسچنج واریز کنند. چنین اکسچنج‌هایی راهکارهایی کاربردپسند و در دسترس در اختیار افراد قرار می‌دهند که با استفاده از آنها می‌توانند به راحتی ارزهای دیجیتال را معامله کنند. در صورت بروز مشکل برای کاربران، امکان برقراری تماس با تیم پشتیبانی وجود دارد. اما از طرفی کاربران باید برای ثبت نام و استفاده از خدمات چنین اکسچنج‌هایی، اطلاعات حساسی را در اختیار آنها قرار دهند.

اکسچنج‌های کاستدی متمرکز چطور کار می‌کنند؟

اکسچنج‌های متمرکزی مثل کوین بیس، بایننس، کراکن، آپ بیت و غیره والت‌هایی را در اختیار کاربران قرار می‌دهند که روی سرورهای خود اکسچنج میزبانی می‌شوند. کاربران می‌توانند ارزهای دیجیتال را در خود پلتفرم ذخیره و مدیریت کنند. معمولاً این فرایند شامل مراحل زیر است:

  1. ثبت نام کاربر: کاربران اول در اکسچنج متمرکز ثبت نام می‌کنند. معمولاً هنگام ثبت نام در این اکسچنج‌ها، باید برای طی کردن بررسی‌های لازم طبق قوانین KYC (احرازهویت مشتریان) و AML (قانون ضد پولشویی) اطلاعات شخصی خودتان را در اختیار اکسچنج قرار دهید. پروتکل‌های KYC کاربران پلتفرم‌های مالی را شناسایی می‌کنند تا مطمئن شوند که شرایط قانونی لازم را دارند و از انجام فعالیت‌های غیرقانونی مثل پولشویی یا تأمین مالی تروریست جلوگیری کنند.
  2. واریز: پس از ثبت نام، می‌توانید ارزهای دیجیتال را از والت‌های اکسترنال به والت اکسچنج خودتان واریز کنید. همچنین، اکسچنج‌های متمرکز به کاربران امکان می‌دهند با استفاده از ارز فیات رمز ارز بخرند تا به حساب آنها واریز شود.
  3. والت کاستدی: پس از واریز کردن ارز دیجیتال، این ارزها در والت اکسچنج متمرکز ذخیره می‌شوند. چنین والت‌هایی ماهیت کاستدی دارند یعنی خود اکسچنج کنترل کلیدهای خصوصی شما را در اختیار خواهد داشت.
  4. ترید کردن: پس از واریز وجه به والت اکسچنج، کاربران می‌توانند شروع به ترید کردن ارزهای دیجیتال در پلتفرم کنند. همچنین در این مرحله امکان ثبت سفارش خرید و فروش، نظارت بر قیمت‌ها و اجرای معامله از طریق سیستم تطبیق سفارش اکسچنج فراهم می‌شود.
  5. برداشت: وقتی کاربران قصد برداشت وجه را داشته باشند، باید این درخواست را از طریق پلتفرم ثبت کنند. اکسچنج درخواست کاربران را بررسی کرده و مبلغ درخواست شده را به آدرس مشخص شده توسط کاربر واریز می‌کند.

مزایای نگه داشتن ارزهای دیجیتال در اکسچنج‌های متمرکز

نگه داشتن ارزهای دیجیتال در اکسچنج‌های متمرکز با چندین مزیت مختلف همراه است، از جمله:

  1. راحتی: معمولاً اکسچنج‌های متمرکز دارای ابزارها و اینترفیس‌هایی کاربرپسند برای مدیریت ارزهای دیجیتال هستند. با وجود این قابلیت، کاربران مبتدی می‌توانند به راحتی ارز واریز و برداشت کرده و معامله انجام دهند.
  2. نقدینگی: معمولاً اکسچنج‌های متمرکز نسبت به اکسچنج‌های غیرمتمرکز نقدینگی و حجم معاملات بیشتری دارند در نتیجه کاربران می‌توانند معاملات را به سرعت و با قیمت مطلوب اجرا کنند.
  3. قابلیت‌های امنیتی: خیلی از اکسچنج‌های متمرکز دارای تدابیر امنیتی قوی هستند که به حفاظت از موجودی کاربران کمک می‌کنند. از جمله این تدابیر می‌توان به احرازهویت دو مرحله‌ای و ذخیره سریع بخشی از موجودی کاربران اشاره کرد.
  4. پشتیبانی از مشتریان: بخش پشتیبانی از مشتریان در اکسچنج‌های متمرکز به کاربران برای حل مشکلات مربوط به حسابشان کمک کرده و آنها را راهنمایی می‌کند. ممکن است در این اکسچنج‌ها به خدمات و راهنمایی‌هایی دسترسی داشته باشید که در اکسچنج‌های غیرمتمرکز وجود ندارند.
  5. قابلیت‌های معاملاتی: معمولاً اکسچنج‌های متمرکز طیف وسیعی از ابزارها و قابلیت‌های معاملاتی را در اختیار کاربران قرار می‌دهند؛ از جمله انواع معاملات پیشرفته، مارجین تریدینگ و استخرهای نقدینگی که استراتژی‌های معاملاتی و سرمایه گذاری بیشتری را در دسترس کاربران قرار می‌دهند.
  6. پشتیبانی از ارز فیات: خیلی از اکسچنج‌های متمرکز از قابلیت واریز و برداشت ارز فیات پشتیبانی می‌کنند.
  7. رعایت قوانین: اکسچنج‌های متمرکز موظف به رعایت پروتکل‌های AML و KYC هستند که این ویژگی‌ها از نظر بعضی کاربران مهم و ضروری محسوب می‌شوند.

معایب نگه داشتن ارزهای دیجیتال در اکسچنج‌های متمرکز

نگه داشتن ارزهای دیجیتال در اکسچنج‌های متمرکز امکان دسترسی به قابلیت‌های مختلف را فراهم کرده و می‌تواند کار کاربران را راحت‌تر کند، اما در عین حال نباید ریسک نگه داشتن ارز در این اکسچنج‌ها را فراموش کنید. از جمله:

  1. ریسک کاستدی: اکسچنج‌های متمرکز کلیدهای خصوصی کاربران را تحت کنترل داشته و ارزهای دیجیتال آنها را روی سرورهای خودشان ذخیره می‌کنند؛ در نتیجه کاربران در معرض خطراتی مثل هک اکسچنج، سوء مدیریت، ورشکستگی اکسچنج و غیره قرار خواهند داشت. در صورت ورشکسته شدن اکسچنج‌های متمرکز مثل اتفاقی که برای FTX افتاد، ممکن است کاربران موجودی خودشان را از دست بدهند.
  2. آسیب پذیری‌های امنیتی: اکسچنج‌های متمرکز به دلیل در اختیار داشتن اطلاعات حساس و مبالغ قابل توجه، جزء اهداف مهم هکرها محسوب می‌شوند و به همین دلیل در برابر رخنه‌های امنیتی، سرقت و حملات سایبری آسیب پذیر هستند.
  3. نگرانی‌های امنیتی: ممکن است اکسچنج‌های متمرکز طبق بعضی قوانین ملزم به نگه داشتن اطلاعات شخصی و تاریخچه تراکنش کاربران باشند. این شرایط باعث ایجاد نگرانی‌هایی راجع به حریم خصوصی کاربران شده و می‌تواند خطر وقوع رخنه‌های امنیتی یا نظارت بر کاربران را به همراه داشته باشد. همچنین، ممکن است این اکسچنج‌ها تحت چارچوب‌های قانونی خاصی فعالیت کنند که باعث ایجاد یکسری محدودیت خاص برای کاربران می‌شوند؛ از جمله نظارت بر تراکنش‌ها که حریم خصوصی کاربران را نقض می‌کند.
  4. وابستگی به اکسچنج: کاربران برای اجرای معاملات وابسته به زیرساخت اکسچنج و ثبات عملیاتی آن هستند. در نتیجه بروز اختلال در سرویس، از کار افتادن یا مشکلات فنی می‌تواند مانع از دسترسی کاربران به موجودی خودشان شود.
  5. محدودیت کنترل موجودی: ممکن است اکسچنج‌های متمرکز محدودیت‌های خاصی برای برداشت یا انتقال وجه داشته باشند از جمله تأخیر در برداشت یا محدود بودن سقف مجاز برداشت وجه که کنترل کاربران را بر موجودی خودشان محدود می‌کند.

با وجود اینکه اکسچنج‌های متمرکز نقدینگی بیشتری را در اختیار کاربران قرار داده و کار آنها را برای اجرای معاملات راحت‌تر می‌کنند، نباید از ریسک‌ها و مشکلات ناشی از کار با چنین اکسچنج‌هایی غافل شد. به عنوان یک جایگزین برای این اکسچنج‌ها، می‌توانید با استفاده از راهکارهایی مثل والت‌های سخت‌افزاری، کنترل موجودی خودتان را در اختیار بگیرید.

چهارشنبه, 03 بهمن 1403 07:34

مجیک ایدن (ME) چیست؟

نکات کلیدی

  • مجیک ایدن بازاری برای توکن‌های تعویض ناپذیر (NFT) است که از بلاک چین‌های مختلف از جمله سولانا، اتریوم، پلی گان و بیت کوین پشتیبانی می‌کند.
  • پلتفرم مجیک ایدن، لانچ پدی برای پروژه‌های NFT جدید و طرح‌های حق امتیاز است که با استفاده از آن، افراد می‌توانند به راحتی از آثار خودشان کسب درآمد کنند.
  • توکن ME عضو مهمی از اکوسیستم مجیک ایدن محسوب می‌شود. امکان استفاده از این توکن برای حاکمیت، تخفیف کارمزدها، دسترسی به کالکشن‌های انحصاری و غیره وجود دارد.
  • در دسامبر 2024، مجیک ایدن خبر از برگزاری ایردراپی بزرگ برای کاربران فعال خودش داد. در این مقاله، به بررسی جزئیات این ایردراپ و شرایط شرکت در آن می‌پردازیم.

مجیک ایدن چیست؟

مجیک ایدن (Magic Eden) که اغلب به آن ME گفته می‌شود، بازاری است که در آن می‌توانید توکن‌های تعویض ناپذیر را خرید، فروش و راه‌اندازی کنید. این پروژه در ابتدا با بلاک چین سولانا شروع به کار کرد اما به تدریج توسعه یافته و اتریوم، پلی گان و بیت کوین را هم پوشش داد. این حرکت برای پشتیبانی از چندین بلاک چین، باعث شده که افراد زیادی بتوانند از امکانات این پلتفرم ساده و کاربرپسند بهره ببرند.

چه کارهایی در مجیک ایدن قابل انجام است؟

مجیک ایدن در اصل قطبی برای انجام همه کارهای مربوط به NFT است. این پلتفرم طوری طراحی شده که سریع، مقرون به صرفه و کارآمد باشد. در ادامه، به بررسی مهم‌ترین قابلیت‌های مجیک ایدن می‌پردازیم.

لانچ پدی برای پروژه‌های NFT جدید

قابلیت لانچ پد برای افرادی طراحی شده که به دنبال اجرای پروژه‌های NFT هستند. این لانچ پد به تولیدکنندگان چنین آثاری کمک می‌کند که مخاطبان بیشتری را جذب کنند.

بازاری برای تریدینگ

اگر قصد خرید یا فروش NFT را دارید، مجیک ایدن می‌تواند این نیاز شما را رفع کند. مجیک ایدن طوری طراحی شده که ترید کردن را برای کاربران تازه کار و مجرب آسان‌تر کند.

اجرای طرح‌های حق امتیاز به شکل دلخواه

مجیک ایدن به تولیدکنندگان آثار و مجموعه‌های NFT امکان می‌دهد که طرح حق امتیاز تنظیم کنند. به این ترتیب، همیشه درصدی از درآمد حاصل از فروش NFT در آینده به شما تعلق می‌گیرد تا درآمدی دائم از آن داشته باشید.

سازگاری چند زنجیره ای

مجیک ایدن از توکن‌های تعویض ناپذیر در بلاک چین‌های مختلف پشتیبانی می‌کند از جمله سولانا، اتریوم، پلی گان و بیت کوین. این یعنی کاربران محدود به یک بلاک چین خاص نیستند و می‌توانند انواع پروژه‌های مختلف را بررسی و از امکانات آنها استفاده کنند.

 

مجیک ایدن چطور کار می‌کند؟

مجیک ایدن از تکنولوژی سولانا و زنجیره‌های دیگر برای فراهم کردن امکان اجرای تراکنش‌های سریع و کم هزینه استفاده می‌کند. کاربران از طریق والت‌های کریپتو مثل تراست والت یا فانتوم با بازار در تعامل هستند. برای ساخت NFT جدید، خرید NFTهای موجود یا ترید کردن کالکشن‌های مختلف، مجیک ایدن راهکارهایی ساده و آسان دارد.

توکن ME

ارز بومی مجیک ایدن یعنی توکن ME کاربردهای متعددی در این اکوسیستم دارد، از جمله:

  • حاکمیت: دارندگان توکن ME می‌توانند در تصمیم گیری‌های مربوط به آپدیت پلتفرم یا سیاست‌های جامعه آن مشارکت کنند.
  • کاربردپذیری: می‌توانید از این توکن برای کاهش کارمزدهای معاملات و دسترسی انحصاری به یکسری کالکشن NFT یا قابلیت خاص استفاده کنید.
  • پاداش: مجیک ایدن، توکن‌های ME را برای انگیزه دادن به کاربران جهت فعالیت در پلتفرم مثل ترید کردن یا مشارکت در کمپین‌ها استفاده می‌کند.

طبق اعلامیه‌های رسمی، اقتصاد توکنی ME طوری طراحی شده که به اعضای فعال پاداش داده و همزمان منابعی را برای همکاری و طرح‌های جامعه ذخیره کنند. هدف، ایجاد اکوسیستمی پایا برای کاربران و مشارکت کنندگان در این پلتفرم است.

لیست شدن در بایننس

دهم دسامبر 2024، بایننس مجیک ایدن را با Seed Tag لیست کرد. Seed Tag برای پروژه‌هایی استفاده می‌شود که نسبتاً جدیدتر بوده و در مقایسه با سایر دارایی‌های لیست شده، ریسک نوسان بیشتری دارند. جفت ارزهای در دسترس برای اسپات تریدینگ، ME/BTC، ME/USDT، ME/FDUSD و ME/TRY هستند.

ایردراپ مجیک ایدن (ME)

مجیک ایدن، برای اعضای فعال جامعه خودش یک ایردراپ از توکن‌های ME برگزار کرده است.

این ایردراپ طوری طراحی شده که توکن‌های ME را بین کاربرانی که (با فعالیت‌هایی مثل ترید کردن NFT، مینت کردن لانچ پد NFT، سواپ کردن توکن بین زنجیره‌ای و غیره) در این پلتفرم مشارکت دارند، توزیع کند.

واجد شرایط بودن کاربران بر اساس تاریخچه تعامل آنها با مجیک ایدن مشخص می‌شود؛ در نتیجه کاربرانی که مشارکتی فعال در این بازار داشته‌اند، پاداش‌های بیشتری دریافت می‌کنند.

ایردارپ بخشی از استراتژی مجیک ایدن برای تقویت اکوسیستم خودش است. هدف این پروژه این است که با پاداش دادن به کاربران فعال، آنها را وفادارتر کرده و میزان استفاده از توکن ME را به عنوان یک دارایی حاکمیتی و کاربردی افزایش دهد.

جزئیات ایردراپ مجیک ایدن

  • مهلت ثبت نام: 10 دسامبر 2024 تا اول فوریه 2025.
  • آدرس رسمی قرارداد: MEFNBXixkEbait3xn9bkm8WsJzXtVsaJEn4c8Sam21u (Solscan)
  • صفحه ثبت نام: mefoundation.com. مراقب سایت‌های جعلی و اسکم باشید. حتماً فقط به صفحه رسمی سر بزنید.

مراحل ثبت نام در ایردراپ مجیک ایدن

برای بررسی شرایط شرکت در ایردراپ، باید اول همه والت‌های واجد شرایط خودتان را به صفحه رسمی متصل کنید.

اگر اپلیکیشن مجیک ایدن را ندارید، باید آن را دانلود و نصب کرده و والت کریپتویی را که در پلتفرم از آن استفاده کرده بودید، به آن وارد کنید. در صورتی که اپلیکیشن را دارید، مراحل زیر را طی کنید:

  1. وارد سایت com شده و روی دکمه Claim $ME کلیک کنید.
  2. حالا رویCheck Eligibility کلیک کنید.
  3. کد QR را با استفاده از اپلیکیشن مجیک ایدن اسکن کرده و والت‌های واجد شرایط خودتان را وصل کنید. امکان اتصال چندین والت هم وجود دارد.
  4. شرایط و ضوابط را بررسی کنید. در صورت داشتن شرایط لازم، تیک مربوطه را بزنید.
  5. در صفحه بعد، می‌توانید والت‌های مختلف را لینک کنید تا ببینید که کدامیک واجد شرایط ایردراپ هستند.
  6. آخرین مرحله، دریافت ایردراپ با استفاده از اپلیکیشن اندروید یا iOS مجیک ایدن است. برای پرداخت گس تراکنش مربوطه، باید مقداری SOL در والتتان داشته باشید.

جمع بندی

مجیک ایدن، یک بازار NFT کاربرپسند است که از چندین بلاک چین مختلف مثل سولانا، اتریوم، پلی گان و بیت کوین پشتیبانی می‌کند. این پلتفرم، لانچ پدی برای پروژه‌های جدید، ترید کردن آسان، اجرای طرح‌های حق امتیاز و غیره است. هدف این پلتفرم این است که خرید، فروش و راه‌اندازی پروژه‌های NFT برای همه راحت و در دسترس باشد.

شاید ایده کامپیوتر کوانتوم بیش از حد پیشرفته و آینده نگرانه به نظر برسد. مثل فیلم‌های مرد مورچه‌ای که در آنها اسکات لنگ و تیمش وارد فضای عجیبی می‌شوند که قوانین معمولی فیزیک در آن برقرار نیست و قابلیت‌هایی خارق العاده‌ای و جادویی برای آنها ایجاد می‌کند.

رایانش کوانتومی هم مثل این قلمروی کوانتوم، درک ما را نسبت به قوانین دنیا به چالش می‌کشد. کامپیوترهای کوانتوم می‌توانند با بهره‌گیری از اصول فیزیکی کوانتوم مثل برهم نهی (قابلیت قرار داشتن بیت‌ها یا کیوبیت‌ها در چند حالت مختلف به صورت همزمان) و در هم تنیدگی (فرایند ارتباط یافتن کیوبیت‌های مختلف طوری که وضعیت یکی از آنها، بلافاصله تغییرات دیگری را منعکس می‌کند) قابلیت انجام‌هایی به ظاهر غیرممکن را پیدا کنند.

دانشمندان و محققان، شروع به بهره‌گیری از قابلیت‌های حوزه کوانتوم کرده‌اند تا کامپیوترهایی قدرتمند بسازند که الگوریتم‌های رمزنگاری کنونی را در هم می‌شکنند.

قبل از آشنایی با کامپیوترهای کوانتوم، نگاهی داریم به فیزیک کوانتوم و مفاهیم پایه آن.

فیزیک کوانتوم چیست؟

فیزیک کوانتوم یا مکانیک کوانتوم، شاخه‌ای از فیزیک است که به بررسی رفتار مواد در مقیاس‌های بسیار کوچک مثل اتم‌ها و ذرات زیراتمی می‌پردازد. بر خلاف فیزیک معمولی که در آن همه رفتار مواد قابل پیش‌بینی و نتایج دقیق هستند، در دنیای کوانتوم فقط می‌توان از احتمالات برای پیش‌بینی رفتار مواد استفاده کرد.

در دنیای کوانتوم، ذرات می‌توانند از نظر تغییر حالت، همزمان به صورت واحدهای مجزا و همچنین امواج عمل کنند. کامپیوترهای کوانتوم از این اصول استفاده می‌کنند و محاسبات را بر اساس احتمالات حالت‌های کوانتومی انجام داده و از برهمی نهی و در هم تنیدگی بهره می‌برند.

در حوزه رایانش کوانتومی، برهم نهی باعث می‌شود که یک کوانتوم بیت – که به آن کیوبیت گفته می‌شود – تا وقتی که اندازه گیری می‌شود، همزمان مقدار 0 و 1 داشته باشد و در هم تنیدگی هم کیوبیت‌ها را طوری به هم پیوند می‌دهد که با دانستن وضعیت یکی از آنها، امکان تشخیص وضعیت دیگران صرف نظر از فاصله آنها فراهم شود. کیوبیت‌ها به کامپیوترهای کوانتوم امکان می‌دهند مسائل را به روش‌هایی حل کنند که کامپیوترهای سنتی قادر به انجام آن نیستند.

به گفته David Hayes یکی از کارشناسان این حوزه، "یک قلمروی کوانتومی در کامپیوتر شما وجود دارد که قوانین فیزیک نیوتون در آن برقرار نیست. این بخش کوچک، از سایر قسمت‌های سیستم تفکیک می‌شود. نباید این بخش با دنیای بیرون در ارتباط باشد – این تنها راه حفظ حالت کوانتومی آن است. این بخش باید کاملاً ایزوله باشد. این همان قلمروی کوانتوم یا همان قلمروی مرد مورچه‌ای است."

شرکت Quantinuum که در نوامبر 2021 راه‌اندازی شد، توسعه دهنده راهکارهایی برای امنیت سایبری، کشف دارو، علم مواد، اقتصاد و پردازش زبان‌های طبیعی است.

طبق توضیحات Hayes محققان کوانتوم از لیزر و میدان‌های الکتریکی برای رسیدن به قلمروی کوانتوم استفاده می‌کنند.

به گفته او "در سیستم‌های کامپیوتری سنتی، به ترانزیستورها ولتاژ اعمال می‌شود. در اینجا، از پالس‌های لیزری استفاده می‌شود که به اتم‌ها برخورد کرده و اطلاعات به این روش دستکاری می‌شوند."

ایده مکانیک کوانتوم، به تحقیقی که سال 1900 توسط Max Planck انجام شد برمی گردد که از او به عنوان پدر نظریه کوانتوم یاد می‌شود. کامپیوترهای کوانتوم، بعداً در دهه‌های 70 و 80 میلادی ابداع شدند، یعنی زمانی که Paul Benioff اثبات کرد که می‌توان کامپیوتری ساخت که تحت قوانین فیزیک کوانتوم کار کند. در سال 1994، Peter Shor استاد ریاضیات کاربردی دانشگاه MIT الگوریتم Factoring را ابداع کرد که بعدها اسم آن به الگوریتم شور تغییر یافت. این الگوریتم نشان داد که کامپیوتر کوانتوم می‌تواند اعداد صحیح بزرگ را تجزیه کرده و رمزنگاری RSA را در هم بشکند – این رمزنگاری، سنگ بنای رمزنگاری مدرن است.

کشف شور که همچنان برای رایانش کوانتوم کاربرد زیادی دارد، قدرت چشمگیر چنین کامپیوترهایی را نشان داد و باعث افزایش سرمایه گذاری و تحقیقات در این حوزه شد. در نتیجه پیشرفت تکنولوژی کامپیوترهای کوانتوم شدت گرفت.

کامپیوتر کوانتوم چیست؟

بر خلاف ابر کامپیوترهایی مثل El Capitan در آزمایشگاه ملی لاورنس لیورمور (سریع‌ترین کامپیوتر جهان که اخیراً رونمایی شده و توانایی اجرای 2700 کوادریلیون عملیات در ثانیه را دارد)، کامپیوترهای کوانتوم برای انجام محاسبات، همزمان چندین راهکار مختلف را بررسی می‌کنند. این قابلیت به این دلیل فراهم شده که کیوبیت‌ها می‌توانند در وضعیت برهم نهی حالت‌های مختلف قرار داشته باشند که به آنها امکان می‌دهد همزمان چندین محاسبات را انجام دهند.

اما به گفته Hayes از نظر سرعت کلاک واقعی، یعنی تعداد سیکل‌هایی که سی پی یوی یک کامپیوتر در هر ثانیه تکمیل می‌کند، کامپیوترهای کوانتوم سریع‌تر از کامپیوترهای سنتی نیستند.

او می‌گوید "ممکن است هر عملیات به تنهایی آهسته‌تر انجام شود اما برای حل یک مسئله نیاز به انجام عملیات بسیار کمتری دارید."

کامپیوترهای کوانتوم چطور ساخته می‌شوند؟

کامپیوترهای سنتی از میلیون‌ها سوئیچ ظریف ساخته شده‌اند که جریان الکترون‌ها را مدیریت می‌کنند. اما وقتی این گیت‌ها در سطح زیر اتمی کوچک می‌شوند، کنترل اینکه الکتریسیته از یک گیت عبور کند یا نه، بسیار دشوار می‌شود. با استفاده از تونل زنی کوانتومی، وقتی به سطح زیر اتمی می‌رسیم، الکترون‌ها می‌توانند به دلخواه از روی گیت جهش کنند و به این ترتیب، توانایی دستگاه برای مدیریت این جریان بی فایده می‌شود. به همین دلیل، طرز ساخت کامپیوترهای کوانتوم بسیار متفاوت است.

بر خلاف گیت‌های منطقی سنتی که فقط سیگنال‌ها را به صورت صفر یا یک پردازش می‌کردند، گیت‌های کوانتومی یکسری کار پیچیده را انجام می‌دهند. این گیت‌ها، کیوبیت‌ها را آماده کرده، آنها را برای برقراری اتصالات کوانتومی در هم تنیده، احتمالات آنها را از طریق عملیاتی دقیق دستکاری کرده و در نهایت، نتایج را ارزیابی می‌کنند تا به داده‌هایی دقیق برسند. به این ترتیب، کامپیوترهای کوانتوم می‌توانند محاسباتی بسیار پیچیده و فراتر از محدوده کامپیوترهای سنتی را انجام دهند.

به گفته Hayes کامپیوترهای کوانتوم مثل سیستم‌های مورد استفاده در شرکت Quantinuum به جای کنترل جریان الکترون‌ها در گیت‌ها، یون‌های اتمی را مدیریت می‌کنند. این یون‌ها به دقت در یک محفظه خلأ که بسیار ساکت‌تر از جو است قرار می‌گیرند.

به گفته او "فشار این محفظه خلأ از بیشتر قسمت‌های جو بسیار بهتر است. این یون‌ها بالای سطح یک میکروچیپ طلایی کوچک شناور هستند که حدود 71 میلیونیومِ متر است."

این تراشه‌ی دارای روکش طلایی، با استفاده از ولتاژهایی که به شکل دقیق به الکترودهای روی تراشه اعمال شده‌اند، در جای خود ثابت می‌شود. این تنظیمات باعث می‌شود که یون‌ها، سطح را لمس نکنند و موقعیت لازم و مناسب را برای دستکاری و تغییر داشته باشند.

در کامپیوترهای کوانتوم از پالس‌های لیزر استفاده می‌شود که یون‌ها را کنترل کرده و بین حافظه و واحدهای پردازشی جابجا می‌کنند تا تعاملات لازم را برای محاسبات ممکن کنند. برای خواندن اطلاعات کوانتوم، کامپیوتر اشعه لیزر را روی یون می‌تاباند. اگر وضعیت یک باشد، نور پخش می‌شود. همین قابلیت کنترل گیت‌های کوانتوم و یون‌هاست که چنین قدرت خارق العاده‌ای به کامپیوترهای کوانتوم داده است.

به گفته Hayes اگر اطلاعات (یون‌ها) از این فضای خلأ فرار کنند، رفتار سیستم از یک کامپیوتر کوانتوم فاصله گرفته و به کامپیوترهای سنتی شباهت پیدا می‌کند.

"پس باید بسیار سریع عمل کرده و محاسبات را با سرعت کافی انجام دهیم تا این اطلاعات به سایر بخش‌های جهان درز پیدا نکنند. البته، در نهایت باید این اطلاعات درز کنند تا به پاسخ برسید اما این اتفاق باید در آخرین مرحله یا به روش بسیار کنترل شده انجام شود."

مثلاً گوگل برای کنترل این فرایند از یک فلز ابررسانا استفاده می‌کند که در دمایی 8 برابر خنک‌تر از فضا کار می‌کند؛ دمایی که با دمای کار کامپیوترهای معمولی اختلاف بسیار زیادی دارد. بنابراین بعید است که به این زودی کامپیوترهای کوانتوم را خارج از آزمایشگاه‌ها ببینیم.

تهدید کامپیوترهای کوانتوم برای رمزنگاری

یکی از ترس‌های صنعت بلاک چین، توانایی کامپیوترهای کوانتوم برای دور زدن و شکستن رمزنگاری شبکه‌هایی مثل بیت کوین و اتریوم است. به غیر از بلاک چین، کامپیوترهای کوانتوم می‌توانند امنیت سیستم اقتصاد جهانی، سازمان‌های فوق سری و حتی داده‌های کاربران معمولی را تهدید کنند.

با اینکه ابرکامپیوتر El Capitan سرعت فوق العاده زیادی دارد، کارشناسان می‌گویند شکستن رمزنگاری بیت کوین توسط این ابرکامپیوتر بیشتر از 10 میلیارد سال زمان می‌برد. این در حالیست که یک کامپیوتر کوانتوم می‌تواند با بهره‌گیری از کیوبیت‌ها، این کار را ظرف کمتر از 10 دقیقه انجام دهد!

به گفته دکتر Erik Garcell مدیر توسعه کوانتومی در شرکت Classiq "با در نظر گرفتن ساختار امروزی بلاک چین و کامپیوتر کوانتوم 10 سال آینده، امکان در هم شکستن رمزنگاری مورد استفاده برای تولید کلیدهای خصوصی بر اساس کلیدهای عمومی فراهم می‌شود. مثلاً رمزنگاری RSA جزء الگوریتم‌هایی است که قطعاً کامپیوتر کوانتوم توانایی شکستن آن را خواهد داشت."

رمزنگاری RSA جزء تکنیک‌های پرکاربرد برای ایمن سازی داده‌ها است. این رمزنگاری با استفاده از یک کلید عمومی برای رمزنگاری اطلاعات و یک کلید خصوصی برای رمزگشایی کار می‌کند و برای حفظ امنیت، متکی بر تجزیه اعداد بزرگ است.

شرکت Classiq که سال 2020 تأسیس شد، ابزارهای نرم‌افزاری و الگوریتم‌های طراحی و بهینه سازی اپلیکیشن‌ها و مدارهای کوانتوم را تولید می‌کند. در ژوئن 2024، قرار شد که این شرکت با همکاری BMW Group و انویدیا از کامپیوترهای کوانتوم برای تقویت سیستم‌های مکانیکی در صنعت خودروسازی استفاده کند.

طبق توضیحات Garcell در بیت کوین و اتریوم بیشتر از رمزنگاری منحنی بیضوی استفاده می‌شود، اما تکنولوژی‌هایی مثل بلاک چین و رمزارزها بر اساس این ایده طراحی شده‌اند که حل یکسری مسائل خاص، برای کامپیوترهای سنتی فوق العاده سخت است.

او می‌گوید تصور ما این بوده که اگر مسائل به قدری سخت باشند که حل آنها نیاز به زمانی فوق العاده زیاد داشته باشد – یعنی تا پایان دنیا – رمزنگاری در برابر حملات کامپیوترهای سنتی امن خواهد بود. اما کامپیوترهای کوانتوم می‌توانند چنین مسائلی را با بهره وری بیشتر حل کنند و به این ترتیب، فرضیاتی را که قبل از این بر اساس آن کار می‌کردیم، به چالش می‌کشند.

آیا صنعت بلاک چین باید نگران کامپیوترهای کوانتوم باشد؟

Hayes و Garcell معتقدند که در ده سال آینده، رایانش کوانتومی عملی می‌شود. این رقم با رقم اعلام شده در گزارش شرکت McKinsey Digital در آوریل 2024 همخوانی دارد که اعلام کرده بود احتمالاً صنایع شیمیایی، علوم زیستی، اقتصاد و حمل و نقل زودتر از سایر صنایع تحت تأثیر رایانش کوانتومی قرار گرفته و می‌توانند تا سال 2035 تا 2 تریلیون دلار درآمد کسب کنند.

Garcell می‌گوید "احتمالاً صنعت امور مالی بیشترین بازده را در مدت زمانی کمتر از این تحول به دست خواهد آورد، چون این صنعت نسبت به کوچکترین مزایای محاسباتی حساس است."

در حال حاضر، بانک‌های بزرگ حرکت به سمت رایانش کوانتوم را برای تحول اقتصاد آغاز کرده‌اند. ولز فارگو در سال 2019 همکاری با IBM و MIT را آغاز کرد. جی پی مورگان چیس، در سال 2020 شروع به همکاری با Quantinuum کرد و گلدمن ساکس هم از سال 2021 تحقیق و بررسی در این زمینه را آغاز کرده است.

با اینکه صنعت بلاک چین نگران آخرالزمان کوانتومی است، به گفته Garcell ممکن است در هم شکستن رمزنگاری بیت کوین حتی جزء اهداف توسعه دهندگان کامپیوترهای کوانتومی نباشد. او معتقد است که ممکن است توسعه دهندگان از کامپیوترهای کوانتوم برای ماین کردن بیت کوین استفاده کنند.

به گفته او "مردم به دنبال پول هستند. در نتیجه خیلی‌ها سعی دارند بیت کوین را ماین کنند و به همین دلیل، باید راهی پیدا شود که انجام این کار را برای کامپیوتر کوانتوم سخت‌تر کند. با سخت‌تر شدن این محاسبات، ممکن است برای ماین کردن بیت کوین در آینده، نیاز به کامپیوتر کوانتوم داشته باشید."

Garcell می‌گوید با اینکه از نظر اقتصادی، انگیزه در هم شکستن شبکه بیت کوین وجود ندارد، باز هم صنعت بلاک چین باید برای آینده‌ای که در آن کامپیوترهای کوانتوم فراگیر می‌شوند، آماده باشد.

کامپیوترهای کوانتوم می‌توانند سیستم‌های رمزنگاری را در هم بشکنند اما در عین حال، رمزنگاری قوی‌تر را هم ممکن می‌کنند. در همین زمینه، توسعه دهندگان بلاک چین در حال برنامه ریزی آپگریدهایی برای مقاوم کردن این شبکه‌ها در برابر حملات کوانتوم هستند.

در سال 2019، ویتالیک بوترین هم‌بنیانگذار اتریوم اعلام کرد که کامپیوترهای کوانتوم مثل پروژه‌های گوگل، آی‌بی‌ام و مایکروسافت بیشتر حالت آزمایشی دارند. اما سه سال بعد یعنی در سال 2022، بوترین گفت که کامپیوترهای کوانتوم می‌توانند یکسری از روش‌های رمزنگاری خاص مثل RSA و رمزنگاری منحنی بیضوی را در هم بشکنند که جزء مهم‌ترین اجزای بسیاری از سیستم‌های رمزنگاری هستند.

در ماه مارس، بوترین ایده اجرای هارد فورک را برای مقاوم سازی بلاک چین اتریوم در برابر تهدید کامپیوتر کوانتوم مطرح کرد. این طرح شامل معکوس کردن بلاک‌ها پس از حمله، توقف یکسری تراکنش خاص و اضافه کردن روش‌های اعتبارسنجی مقاوم در برابر کوانتوم است.

جمع بندی

علیرغم اینکه در حال حاضر بلاک چین‌ها ایمن هستند، دنیای کریپتو مایل نیست که ریسک کند. همین حالا هم برای مقابله با پیامدهای این آخرالزمان کوانتومی، یکسری بلاک چین مقاوم در برابر کوانتوم مثل Praxxis، QAN و QRL طراحی شده‌اند تا حداقل مطمئن باشیم که دنیای کریپتو در صورت وقوع چنین شرایطی در امان خواهد بود.

صفحه1 از333